sınır ötesi çözüm müdür? dağı taşı bombalamak. sorunların çözülmesi gerekmez mi? günden güne daha aç daha saldırgan bi hayvana dönüşüyorlar. bombalayın dağı taşı, yarın yine veririz 20 şehit. ertesi gün yine yaparız bi sınır ötesi.
rte'nin yaklaşık olarak bir aydır yapılacağını söylediği ancak bir türlü yapılamayan operasyondur.
bugün yine uçaktan iner inmez açıklama yapmış rte efendi ve sınır ötesi operasyonun yakında gerçekleştirileceğini söylemiş. demek ki pkk'lılar daha tam olarak mekanı terketmediler, bizim orduyu boş araziye sürmekte kararlılar.
hava kuvvetlerinin adeta ölüm olup yağdığı operasyonlardır.
25 aralık salı tarihinde de* devam etmiştir. bir teröristin teknik izlemeye takılan telefon konuşmasında 346 pkk'lının f-16 nokta bombardımanıyla öldürüldüğü ve pkk uçaksavarlarının hepsinin yok edildiği bilgisi alınmıştır.
operasyonun resimlerini basına dağıtan tsk sayesinde kampların ve mağraların tam anlamıya dümdüz edildiği görülmüş, yuh denilmiştir.
ayrıca pkk dağdan kaçan örgüt elemanlarını kendi içinde infaz etmeye başlamıştır. aynı teröristin konuşmasına göre en son kampı terketmeye çalışan biri kadın 6 örgüt üyesi öldürülmüştür. panik ve yenilgi psikolojisi hakimdir artık.
savaş uçakları, teröristlerin dağın altına oydukları sığınaklara alan etkili kuvvetli bombalar atarak mağralarını kafalarına çökertmeye başlamıştır aynı zamanda.
"aksam evdeyseniz annemler misafirliğe gelecekti" haline gelen
yapıldıktan *sonra da "eve geldik yoktunuz bir dahaki sefere inşallah " haline dönecek operasyon
tsk'ya güvendiğimiz , bundan öncekiler gibi bundan da alın akı ile çıkacağına inandığımız operasyon.
efendim unutmayınız ki terör bir bina değildir , yada bir mağara. terör beyinlerdedir ve babadan oğula kin tohumları ile aktarılıp büyüdüğünde tohumun ekildiği kişiyi dağlara çıkaran , canlı bomba yapan soyut bir varlıktır. bu nedenle birkaç operasyonla terörün tamamen ortadan kaldırılması bence söz konusu olamaz. terör ancak insanların beyinlerinden o kin yolunabilirse ortadan kalkacaktır. bu nasıl başarılır derseniz bilemem.
bugün operasyonlarda yapılması amaçlanan ise türk ordusunu küçük görüp , üstlerine yürüyecek ve askerini kaçıracak kadar korkusuzlaşmış pkk militanlarına ordunun gücünü göstermek ve onları geri püskürterek emellerinden vazgeçirmeye çalışmaktır.
tıpkı bir karınca yuvasından çıkmış karıncaları öldürmeniz gibi. yuvanın içinde hala biraz karınca var , ama siz evinizi kendi yurdu bellemiş antenlerini sallaya sallaya gezip parkelerinizi işgal etmeye çalışan bir grup karıncaya haddini bildirdiniz ve bu diğerlerine ibret oldu... 24 defa olmuştur. 25. defa da olacaktır.
hakkında bilenin de bilmeyenin de fikir beyanında bulunduğu konu.(yazarlarımızı tenzih ederim).
benim acizane görüşüm:
24 defa yaptık da ne oldu diyenlere sorulacak tek soru var: yapmasaydık ne olur du?
pkk dış güçler tarafından desteklendikçe/kullanıldıkça operasyonlara devam etmekten başka çare yok askeri açıdan.bu döngünün kırılması ise dış politika aktörlerine ve hükümetlere bağlı.
pkk'ya karşı, daha önce 24 kere yapılmış. bir de, şu günlerde yapılacak olanla 25 olacak. madem bir operasyonla bitiriyordunuz terörü, pkk'yı yok edip çıkacaktınız, daha önceki operasyonlarda niye bitirmediniz diye sorarlar adama.
ya tsk'nın suçu bu, "süper güçlü" ordumuz bir terör örgütünü bitiremiyor, ya da hükümetlerin suçu, yönetici kadrolarını temizleyemiyorlar. ikinci durumda da, tsk'nın çıkıp "yönetici kadroları temizlenmiyor" açıklaması yapması, en azından hükümete bu isteğini iletmesi gerekir. yoksa başarısızlık üzerinize kalır.
edit: buyrun size soru;
madem şimdi, girip pkk'yı "bitireceğiz", 24 kere neden bitirmedik?
Sınır Ötesi Operasyon Kalıcı işgal, O da Batmak Demek
Doç. Dr. Gerger karar alanların kontrol edemedikleri bir süreç başlattıklarını, barış yanlılarının görevinin cesaretle gerçeği söylemek olduğunu söylüyor.
ABD Ortadoğu Türkiye kitabının yazarı Doç. Dr. Haluk Gerger , Türkiye'de karar vericilerin kendilerinin de kontrol altında tutamadıkları bir kışkırtma yarattıklarını, Irak'ta kalıcı bir operasyonun iç ve dış savaş anlamına geleceğini, Türkiye'yi batıracağını söylüyor.
Gerger'e göre çözüm Türkiye'de karar sürecine hiç dahil edilmeyen emekçi yığınların yazgılarını Kürtlerle birlikte emperyalizme karşı kurması. Ancak savaşın dilinin egemen olduğu ortamda barış yanlılarının elindeki tek koz, "ısrarla gerçekleri söylemek."
bianet'in sınır ötesi operasyon tartışmaları, çatışmalar ve Ortadoğu politikaları üzerine görüştüğü Gerger'in saptamaları şöyle.
Operasyon senaryoları: Birinci senaryo, ABD Türkiye'ye icazet verir, Türkiye daha önce yaptığı gibi dağı taşı bombalar, gider. Ama bu Türkiye'deki düdüklü tenceredeki buharı almaya yetmez. Çünkü özellikle medyada, çok büyük bir kışkırtma var.
ikinci senaryoda, ABD' de kendi jetlerini gönderir, bu hava saldırısını birlikte yapabilirler. Ama bunun da yetmesi zor. Çünkü içerideki müthiş kışkırtmanın yarattığı dalgayı tatmin zor. Dolayısıyla bu iki senaryo da anlamsız kalacak; daha büyük sorunlara yol açacak. Çünkü bunlarla ne PKK biter, ne de Kürt sorunu ortadan kalkar.
Felaket senaryosu: ABD taraflardan birini seçmek istemiyor. Irak, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasında açık bir tercih yapmak istemiyor. Olaylar ABD'yi de aşıyor. Bu durumda kötü senaryo şöyle gerçekleşebilir: Türkiye Irak'a kalıcı b ir operasyon yapar. Bu operasyon mutlaka iç savaşa dönüşme tehlikesi içeren bir iç operasyonla birlikte olur. iç-dış savaş diyalektik bütünlüğü ortaya çıkar. işte bu andan sonra ne olacağını bilemeyiz.
Kalıcı operasyonda Türkiye batar: Böyle bir durumun altında ilk kalacak olan Türkiye olur. ABD, Kürtler, Irak, bütün bölge tamamen zora girer, herkes kaybedebilir ama, Türkiye'nin yaşayacağı politik, ekonomik, rejimsel, askeri bunalım çok boyutlu olur. Bildiğimiz Türkiye Cumhuriyeti bu ağırlıkla çöker. Böyle bir durumda ABD'yle Türkiye de çatışabilir. ABD çuvalın daha büyüğünü de geçirebilir. Pandora'nın kutusundan neler çıkacağını bilemeyiz.
Türkiye'nin bunu kaldıracak ekonomik gücü de yok: Türkiye askeri, ekonomik, politik, ideolojik olarak ABD'ye bağımlı. Ama ayrıca, bir işgali kaldıramayacak kadar da güçsüz. Bu ekonomik yapıda tek bir banka bile üç beş milyar doları dışarı çıkarabilir. Buna Irak'tan gelen cesetleri, içeride pek çok şehirde linç, kargaşa, iç savaş görüntülerini, olağanüstü hal ve sıkıyönetim görüntülerini ekleyelim. Bütün bunların bir de Türkiye'nin ordu ve hükümetten oluşan ikili iktidar yapısı içinde düşünürseniz, böylesi bir Türkiye uçuruma gider.
Medyanın kışkırtıcılığı: Bu yükün ağırlığı altında ezilecek Türkiye'nin egemenlerinin sesi olan medya, bu senaryoyu akıl almaz bir sistematik ve kışkırtmayla yeniden üretiyor. Türkiye'de şoven söylemli, macerayı kışkırtmaya yönelik yayınlarda yer alanların özel olarak ABD'ci ve israilci olduklarını biliyoruz. Türkiye'yi böyle bir maceraya ABD ve israil karşıtı görünen bir pozisyonda görünüp de itenlerin acaba ABD'de başka bir uzantı damarları var mı?
PKK ve Irak batağı: PKK'nin ne yapmaya çalıştığını kestirmek zor. PKK içinde politik çözümü beklemekten, silah bırakmaktan yana olan ama Türkiye'nin de bilinçli etkisiyle zayıflayan bir damar olabilir. Bir de Türkiye'ye göre tavır geliştiren, Irak bataklığına çekildikçe Türkiye'nin daha fazla kaybedeceğini hesaplayan bir başka kanat olabilir. ABD yetkilileri SSCB Afganistan'a girdiğinde "işte şimdi kazandık. SSCB'yi Vietnam'a benzer bir batağa soktuk" diyordu. PKK içinde böyle düşünen bir kanat olabilir.
Asıl sorun, bu damarı ideolojik ve politik olarak ortaya çıkaran Türkiye'nin Kürt sorununu çözmemekteki ısrarı ve inadı. Bu aymazlıktan da, kendi çıkış yollarını berhava ettiği için imkansızlıktan da, bu savaşın sürmesinden yarar gören odakların kışkırtmasından da olabilir.
ABD'nin tutumu: ABD Irak bataklığında, Irak'taki Kürtlere muhtaç. Bu karşılıklı çıkarların çakıştığı, iki tarafın birbirine muhtaç olduğu bir koşullar çerçevesi. Türkiye bunu okuyamıyor.
ABD de PKK'nin silahlı gücü karşısında çaresiz. Askeri durumu ortadayken Kürdistan Bölge Yönetimi'nin dağlarında avlama operasyonu yapamaz. Türkiye ABD'den imkansızı istiyor. Türkiye'nin saldırgan tavrı ABD'yi kaçınılmaz olarak Türkiye karşısında konumlandırır.
ABD-Türkiye ilişkileri krizde: Türkiye soğuk savaş döneminde ABD'nin tek militan dostuyken, üzerinde şantaj gücü vardı. Şimdi nesnel durum değişti. ABD'nin birden çok incirlik'i, bölgenin başka yerlerinde kurabilecek imkanı var. Doğu Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu'da Türkiye'nin çok rakibi var artık. Ortadoğu'da en büyük rakip de Kürdistan.
Türkiye bu yeni ortakları gördükçe ayağının altındaki en önemli rejimsel desteğin, emperyalist desteğin de kaydığını görüyor. Hırs küpü olmasının nedeni de bundan. En çok da Kürtlere kızıyor. Türkiye'nin ABD'nin işbirlikçisi olma tekeli kırıldı. Temel ihtilaf burada. ABD de bunun rahatlığıyla davranıyor.
Barış yanlılarının elindeki tek koz gerçekleri söylemek: Öyle dinamikler harekete geçirildi, hepimiz öyle bir iç ve dış savaş sarmalı içine alındık ki, yapacak çok fazla şey kalmadı. Taktik belirleyebilecek lükse sahip değiliz. Çok az sayıdaki insan, halklara karşı doğruları söylemek gibi bir görevi ifa edebilirler. Cesaretle gerçeği söylemek. Emperyalizmle işbirliği üzerindeki ihtilafı ve konuşulmayanı, yani Kürt sorununu sürekli olarak dile getirmek gerek.
Emperyalizmi denklemin dışına çıkarmak: Bugün Türkiye'nin geleceğinde en çaresiz olan Türkiye halkının kendisi; çalışan emekçi yığınları. Hiçbir rolleri kalmıyor. Türkiye'yi yönetenlerin de ciddi etkileri kalmıyor, savrulmuş, ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Türkiye'nin kaderi iki gücün elinde: ABD, yani emperyalizm ve bütün Kürtler. Türkiyelilerin yeniden kendi yazgısında söz sahibi olmasını yolu, bu yazgıyı Kürtlerle birlikte oluşturmak. Emperyalizmi bu denklemden düşürmenin yolu ortak kardeşlik yazgısı. Ama kışkırtmaya uyanlar bu şansı tepiyor, Türkiye halkı tarih önünde yalnızlaşıyor. Milli Mücadele'de Mustafa Kemal Kürt beylerine Kürt kıyafetiyle boşuna gitmedi. Oyunu öyle bozdu. Bugünkü ulusalcılarsa emperyalizmi bilerek ya da bilmeyerek denklemin ana parçası yapıyorlar.
ilk defa savunacam bu harekatı. ama bu harekata sokaktaki fakirler, zavallı çocuklar gitmesin. dünün apolitiği bugünün türkçüsü olan tuzu kuruları yollayalım bu savaşa. böylece ülkemizde terörü yaratan iki taraftan kurtulalım. yetti artık, insanlıktan zorla çıkartıyorsunuz.
Her şeyin oyun olduğunun açık ve net izahı, sözde bir operasyondur. Düşünüldüğünde büyük bir ülkenin, sınırında otlanan teröristleri bu kadar çetrefilli yollardan temizlemesine gerek olmadığını rahatca anlayıp, " Ulaan herkes bir olmuş tiyatro oynuyo vay anneannesini ..." denilesi iğrenç durumdur.
anlamakta zorlanıyorum. ne bekliyordunuz ki? ne yapılabilir? askerin karakollarda bekleyerek teröristlere açık hedef haline gelmeye devam etmesini mi istiyorsunuz? orduya yüklenip duranlar nasıl bir çözüm üretiyorlar?
asker sınır ötesinden tertiplenen saldırılara karşılık vermesin, karakollarda beklesin dışarı adımını atmasın! siktiğimin pkk'lıları da sınırın öte yanında devasa kamplar kursun, palazlansın, örgütlensin, eğitilsin, kafasına estikçe de türkiye topraklarına sızıp karakollara roket yağdırsın! bunu mu istiyorsunuz! kimden yanasınız!
durup beklemeye devam edildiği sürece binlerce genç bu şekilde toprağa düşecek! yıllardır basiretsiz siyasiler yüzünden toprağa düştüğü gibi! eğer siz pkk'yı besleyen barzani gibi çapulcular karşısında mehteran takımı edasıyla, hatta o kadar bile olamayarak bir ileri iki geri kıvırıp duruyorsanız bu örgütün sempatizanlarına da moral verir ve örgütün katılımlar yoluyla palazlanmasına vesile olursunuz! ya durduğun yerde durarak, bekleyerek binlerce daha ocağa ateş düşüreceksin ya da daha fazlası olmasın diyerek büyük bir saldırıya geçecek, barzani gibi çapulcuların tepesine yumruğunu indireceksin!
orduyu yıpratmak adına hiç bir fırsatı kaçırmayanlar, on beş askerin toprağa düştüğü şu zaman zarfında bile iğrenç, aşağılık siyasi çıkarları uğruna orduya alttan alttan saldırmaya devam ediyor!
bunca yıldır iktidarda ben mi vardım! bunca yıldır ülkeyi genelkurmay başkanı mı yönetiyordu! madem üretilecek siyasi çözümler vardı nerede bunca yıldır o çok demokrat hükümetiniz ulan! madem bir şeyler yapılma şansı vardı, bunca yıldır niye beklendi! şimdi aman toz konmasın diyerek uğruna askeri karaladığınız hükümet neredeydi! ne-re-dey-di!
hükümet, pkk'nın şehirdeki gelir kaynaklarını kurutmak için ne yaptı! hükümet, pkk'nın avrupadan uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla sağladığı maddi desteği kesmek için ne yaptı! hükümet pkk'nın şehir unsurlarını temizlemek için nasıl bir girişimde bulundu! hükümet güneydoğulu gençlere nasıl bir kültürel yaklaşımda bulundu! hükümetin güneydoğuda nasıl bir sosyo-ekonomik çalışması oldu! nasıl bir istihbarat ağı geliştirdi! nasıl bir siyasi irade gösterdi! ne halt etti de şimdi orduya yükleniyorsun!
genelkurmay başkanının bundan çok daha uzun zaman önce, çok daha uygun şartlar altında istediği sınır ötesi operasyon izni için ne gibi bir çalışma yaptı bu hükümet! ya peki şu an? ordu kuzey ırak sınırında toplanmış bekler vaziyetteyken, sen hala "dur biraz bekleyin orada, ben bi bush'a sorup geleyim" diyorsun! nerede senin siyasi iraden! ordun sınırda bekliyor, açık hedef halinde. ama bop'un eşbaşkanı olan başbakan hala bush'a akıl danışma telaşında! senin "'pkk'nın elindeki abd silahları konusu yeni değil'" diyen başbakanın pkk'nın elinde 800.000'den fazla abd kaynaklı silah olduğunu bilmiyor mu sanıyorsun! istihbaratıyla dünyayı inleten abd'nin bu silahların akıbetinden haberi olmadığını mı sanıyorsunuz! kimden medet umuyorsunuz hala!
sırf kendi siyasi çıkarlarının önünde engel teşkil ettiği için her fırsatta orduya yüklenmeye, ordunun altını oymaya çalışanlar, ordunun şu an yapması gereken şeyi yapmak üzere olduğunu anlasınlar! bu ordu, bu ülkenin ordusudur ve bilmem neyin uşaklarına rağmen ordu bu ülkenin üniter, laik ve demokratik yapısının teminatı olmaya devam edecektir!