4+4+4 SiSTEMiNiN yarattığı en büyük saçmalıktır. Norm fazlası olan öğretmenlere ( ihtiyaç fazlası) Milli eğitim bakanlığı alan değiştirme hakkı vermiştir. Eskiden üniversitelerde her bölümün yan alanı oluyordu. Mesela sınıf öğretmenlerini n çoğu alakasız bir halde, eğitimini dahi almadan diplomasında yan dalı türkçe, beden, ingilizce gibi isimlerle mezun edilmişlerdir.
Bu salaklıktan yararlanan milli eğitim sınıf öğretmenlerine bu hakkı tanımıştır. Getirdikleri sistem sayesinde;
4.270 beden eğitimi
3.400 fen bilgisi
1.400 görsel sanatlar
4.219 ilköğretim matematik
3.200 ingilizce
1.000 matematik
3.330 müzik
3.500 okul öncesi
5.120 rehberlik
580 tarih
2.728 sosyal bilgiler
2.941 teknoloji tasarım
1.460 türk dili ve edb.
4.037 türkçe
760 zihin engelliler öğt.
kişi bu bölümlere geçmişlerdir.
Kapıda bekleyeni, kpss sınavlarında debelenen ve de atanamayan öğretmen adaylarına atılan büyük bir kazık atılmıştır. 34226 sınıf öğretmeni boş görülen alanlara yerleştirilerek 4+4+4 ün atıkları haline gelen meslektaşlarımız branşçı olmuşlardır.
Bölümü okuyan arkadaşlarımız da salaklıklarına yansınlardır. Bunca sınıf öğretmeni branş öğretmeni olacaktı biz neden bu bölümleri okuduk demediler dahi.
Yazık çok yazık!
Eskiden zirat fakültesi mezunu olduğunuzda öğretmen olup, ot, it diye diye öğretmnlik yaptırıldı.Şimdi de ne okursan oku, gel branş öğretmeni ol diyorlar.
branş öğretmeni olmak için bekleyen kitleden başkasını üzmemiştir. bence oldukça mantıklı. adam sonuçta öğretmenin eğitimini almış. sınıf öğretmeni dediğin kişi her branşa hakim adamdır zaten. kaldı ki bu seneye kadar 5. sınıflara da sınıf öğretmenleri giriyordu. e adam 5. sınıfın türkçesini fenini ıvırını zıvırını zaten anlatıyordu şimdi mi anlatamayacak. ayrıca devlete ekstra yükü de yok hatta yeni öğretmen alacağına olayı kurum içinde çözmüş. ekonomik olarak da mantıklı. ee daha ne ağlıyorsunuz be güzel kardeşim. evet.
4+4+4 sisteminin bir gecede gökten vahiy iner gibi inmesi sonucu sistemde çıkan büyük çatlakları yamama şeklidir.
o kadar büyük sıkıntılar yaşandı ki her sıkıntıda bir uygulama her sıkıntıda bir uygulama getirdiler. sonuncusu buydu diğerlerinin ne kadar saçma olduğunu anlatmama gerek yok bu örnekten daha iyi değiller. şu an okullar karışık; milli eğitim müdürlükleri tam olarak yeni programlardan dolayı çıkan sıkıntıları giderecek net bilgiler veremiyorlar. çünkü önlerinde bir plan bir yönerge yok dolayısıyla müdürler şaşkın, öğrenciler ve öğretmenler hala okula adapte olamadılar-resmen anı yaşıyoruz plansız, düzensiz...
yeni sistemin en az 5 yıllık bir plan ve öngörüyle hazırlanması gerekirken bu sistem kirli siyasetleri uğruna önü arkası düşünülmeden uygulamaya geçirilmiş böylece eğitim son yılların en büyük vurgununu yemiştir.
bu durum genç, dinamik ve çağının getirisyle daha donanımlı aday öğretmenlerin önünü kapatmış atandıkları branşla hiç bir alakası olmayan ama kendi alanlarında iyi olan sınıf öğretmenlerini kaybetmeye neden olmuştur.
branş dersleri artık (ingilizce, türkçe, matematik vs.) bölümle ilgili tecrübe ve bilgi eksikliği yaşayan öğretmenlerle jiletlenmiş, tecrübesi sınıf öğretmenliğinde pekişmiş kişilerin eksikliğiyse sınıf öğretmenliği için büyük bir kayıp olmuştur.
üzgünüm ama en az 3 nesil bu eğitim sisteminden dolayı vasat bile olamayacak.
bu yanlış ve anı kurtarmaya yönelik vizyonsuz uygulamayı iptal ettirmek için sendikamla konuştum-dilekçe yazdık. dilekçeye en çok 40 gün sonra yanıt gelmeli gelmezse de dava açma hakkımız olacak. hadi hayırlısı...
kötü olan durumda olsa yapacak bir şey yok. adamlar kadrolu öğretmen devlet ne yapsın işsiz mi bıraksın? en başta düşünülecekken sonra düşünürsen böyle işlere mecbur kalınır. sınıf öğretmeninin suçu yok.
branş öğretmenlerinin bir süre sonra sadece verdikleri dersler kadar bilgisinin kalmasından ötürü çokta farketmeyecek durumdur. çalışılır kapatılır aradaki fark. (ing öğretmenlerinin bir süre sonra sadece derslerde işlediği kelimeleri hatırlıyor olması)
yalnız puanları hayvani derecede olduğundan istedikleri yerlere rahatça atanabilecekler. o da ayrı bir sorun.
branş değiştirenlerin çoğu keyfi geçmiştir. Sadece benim okulda 8 sınıf öğretmeni keyfiyetten geçmiştir. Yazıktır günahtır. Şimdi geçenlerin çoğu fellik fellik geri dönme yolları aramakta, mahkeme sendika kapılarını aşındırmaktadır. Çoğu derse günü kurtarmak için girmektedir.
Ne büyük umutlarla atama bekleyen öğretmenlerin hakkını yemeye, ne de alanında uzman olmayan öğretmenle çocukları karşı karşıya getirmeye kimsenin hakkı yoktur.
Bir de bakanlığın içine düştüğü durumun tezatlığından bahsetmek isterim. Bu sene öğretmenleri seçme sınavına yani kpss'ye birde alan sınavı eklenmiştir. Nedeni ise alanında uzman öğretmen seçmek içindir. Ee sormazlar mi sana, sen alanında uzman öğretmen almak için sınav üstüne sınav yap, sonra o alanla hiç alakası olmayan öğretmene geçiş hakkı tanı. Bu neyin kafasıdır. Allah akıl, fikir versin.