sosyoloji dersinde nasip olmuştur ama pekte yararı yoktur.hoca kitap açık olacaktır der ve nerdeyse konularla ilgili tüm kitapları toplarsınız ama sınavda moral çöker,surat düşer.çünkü kitap açık olsa da bilgi değil yoruma dayalı bir sınav olacaktır.
zordur hemde çok.
aslında tam anlamıyla yandığınızın ve karşınıza felaket zorlayıcı bir sınavın geleceğinin işaretidir. eğer kitap defter açık sınav yapılıyorsa anlayın ki o kitabı açmanıza gerek kalmayacak bir sınava giriyorsunuz. ya yorum soruları gelir karşınıza (ki böyle bir durumda kitaptaki teorik bilgiler sizin hiç işinize yaramaz) ya da kitabın içinde olan fakat kenarda köşede kalmış cümleleri bulmanızı gerektiren sorularla karşılaşırsınız.
Ölçme ve değerlendirme amaçlı yapılan bir sınav çeşitidir. Yani öğretmenleriniz size herhangi bir kıyak yapmıyor. Adam gibi çalışıp gideceksiniz yine oraya! Yaşanmış bir örnek olarak sınavda sorulan soruyu kitapta bulamayan angutların olduğu bir dünyada yaşıyoruz.
Sınavda uludagsozluk kullanmanın serbest olması ise bir muammadır.*
genellikle 2. yabancı dil sınavları için okullarda kullanılır bu taktik. hoca, sözlük kullanmaya bile izin verir ancak; siz o soruların ne olduğunu çözene kadar sınav süresinin yarısı geçmiş olur. bu yüzden klasik sınavlar daha iyidir yüksek not almak için.
kitap defter kullanmanın yasak olduğu sınavlardan katbekat zordur bu sınavlar. öyle sağlam soru sorarlar ki, kitabın neresine bakarsanız bakın bulamazsınız. hocayı takip etmek gerek geçmek için.
lisedeyken bizde böyle bişey yoktu, babam bu şekilde yaptığını söylemişti üniversitede bazı sınavları. vaay demiştim keşke bizde de öyle olsa. bu sene fizik quizlerini aynı şekilde kitap açık yapıyorlar ve hiçbişey değişmiyor. hatta bildiğiniz şeyleri "du lan doğru mu acaba?" diye kontrol edeyim derken kitaptan zaman kaybediyorsunuz.
hiç şaşmaz hocanın sizi ters köşe yaptığının göstergesidir, kesinlikle iyi bi şey değildir. o sınavda kitap karıştırmak sadece ve sadece vakit kaybıdır, kaldırıp kitabı çöpe atın bari de vakitten kazanın. yani özet veriyorum; bu işte bir ibnelik var.
geçen gün başıma gelen olaydır. hoca; vizeyi kitap açık yapacağını söyleyince bütün sınıf bundan korkmuştur.çümkü bunu diyebilen bir hoca vizeyi haddinden fazla kasabilir.
fakat vizede sorduğu soru; kitaptaki çözümlü örneğin ta kendisidir. lakin yine de yapamayanlar çıkmıştır.
akışkanlar mekaniği dersi buna çok güzel bir örnektir. o kadar formül ezberlenemeyeceği için birçok hoca kitap açılmasına izin verir ama sanıldığının aksine dersi bilmiyorsan o kitabın hiçbir faydası dokunmaz insana.