Eğer sorunun cevabını tam bilmiyorsanız baş vuracağınız eylemdir. Cevabı uzata uzata, kelime oyunlarıyla ve süsleyerek yazarsınız. Hocanın uyanıklık durumuna göre işe yarayabilir hatta yarama ihtimali yüksektir.
başlarda bütün bildiklerinizi yazıp, uzun olsun diye bildiklerinizi süsleyerek yazmaya devam edip araya da iki zırva sokuşturursanız, hoca başları okur sonlara gelmeye ömrü yetmez alırsınız misler gibi on puanınızı oturursunuz aşağı.
özellikle tarih ve edebiyat derslerinde başvurduğum yöntemdir. sırf cevapları değil sınav kağıdını da süslediğim olmuştur. senenin son din sınavında kağıdın altına bir cami, önüne de bizim din hocasını çizmiştim. işe yarıyor, deneyebilirsiniz.
(bkz: 2006-2007 öğretim yılı 2. dönem 2. din kültürü ve ahlak bilgisi sınavı)
birde cevabın içine yemek tarifi, maç özeti yada masal gibi şeyler ekleyerekde güzel puanlar alabilisiniz. ama bu öyle her babayiğidin yapabileceği birşey değildir. bu dediğim şeyleri kağıda öyle bir bezeyeceksiniz ki sorunuzun cevabı ile bütünlük oluşturacak. böylece az bildiğiniz yada bilemediğiniz derslerden güzel güzel geçeceksiniz. *
sözlü anlatım ve yazılı anlatım dersinde başvurum hoca iletişim bile sorsa olayı türklüğe getirdim aa ile geçdim ne alaka tabi ama bu dersi iki kere aldıkdan sonra bir arkadaşın tavsiyesiydi valla tuttu.
matematik sorularında önce soruyu aynen geçirmekle başlar. sonra sorunun çözümüne sikim kadar katkısı olmayacak şekilde bir değer eşitliğin öbür tarafına atılır, bu sayede soru ikinci kez tekrarlanmış olur. gelsin 3 puan.
ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinden birinin matematik sınavında yaptığıdır. kesirlerle ilgili soru sorulmuştur, ondalıklı bir sayının, kesir halinde yazılması gereken bir sorunun cevabına aynen şunu yazmıştır.
üzgünüm öğretmenim
0,150 = .................
cevabı bilmiyorum.
"yalnızca soruda istenileni..." diye vurgulayan hocalarda işe yaramayan eylemdir. örnek olarak kocaeli anadolu lisesi coğrafya hocalarından leyla hocanın yazdığınız her fazla ve gereksiz şeyden puan kırdığını bildirmek isterim. bu benim karşılaştığımdır.
bilmediği soruları süslemeyi düşünen öğrenci davranışı. bilinen bilginin süslenmeye ihtiyacı yoktur. net olarak doğru yanıtı vermek iyi not almak için yeterlidir.
edebiyat dersinde en çok işe yarayan yöntemdir, örnek vermek gerekirse;
milli edebiyat dönemini anlatınız?
eveet böyle bir soru karşısında apışıp kalacak mıyız? hayır elbette! ne biliyoruz en başta onu tespit edelim.
''fecri ati den sonraydı bu''
eveet bilgimizi ölçtük şimdi süslüyoruz;
milli görüş üzerine kurulu edebiyat akımıdır. milliyetçilik düşünceleri çevresinde gelişir. fecri ati edebiyatından sonra doğmuştur. fecri ati edebiyatının tersi olan akımdır. milli değerlere önem verilir. türk kültürü önemsenerek eser yazılır. milli dile önem verilir.
yazdık. ve bu soru 10 puan ise en az bi 4 çakılır. hayırlı olsun efem.