Sözel derslerde göz boyamak için yapılabilir.
Örneğin soru şu olsun: Osmanlının tarih sahnesinden çekilmesinde en büyük etken nedir? ve bu ne zaman gerçekleşmeye başlamıştır?
cevap: Osmanlı'nın tarih sahnesinden çekilmesinde en büyük etken bla bla dır.
Ve bu bla bla yüzyılda gerçekleşmiştir.
Bla Bla olan yerler kafadan atma sureti ile doldurulur.
boş kağıt verme utancını biraz daha olsa aza indirgeyen bir durumdur. boş kağıt verirsen 0 alırsın yani başka durumun olasılığı yok ama , olur da kağıda karikatür bile çizsen belli mi olur hocanın insafına gelir vay ibne ne güzel çizmiş deyip 5 filan verir en azından 0 dan iyidir bu durum. hani olmadı ben yazdım hoca vermedi yavşaklığını kullanabilirsin.
sınav kağıdını okumaya üşenen hoca da işe yarayabilir sayısal derslerde de eğer sonucu arkadaştan araklayabildiyseniz çok işe yarar bir iki de işlem sallarsanız "hocam ben başka yoldan çözdüm"le birkaç puan alabilirsiniz
sözel iletişimde bilmeme utancının ve paniğinin devreye soktuğu savunma mekanizmasının yazılı iletişime geçmiş versiyonudur.
-kalk bakalım ali dokuz kere sekiz kaç
-hmmm dokuz kere sekiz kaç.dookuz kere seekiizz kaçç ..hmm..
-evet dokuz kere sekiz
-dokuz kere sekizdi dimi hocam hmmm dokuz kere seekkiizz..
gibi. yazılıda uyarılan bu mekanizma "soruyu yazim de bari dolu gözüksün aua goyim" şekliyle karşımıza çıkar.
lise 2 deyken matematik dersinde yaptığım eylem. O değilde felsefe sınavında bir sorunun cevabını arkalı önlü iki defa yazmıştım 8 soru yapmama ragmen 90 almıştım.
hocanın sinir katsayısına olumsuz yönde etkisi olur. ismine vereceği o beş puanı da vermez kalırsın öyle. hani beş puanı verse her şey değişecek mi hayır ama beşin de bir duruşu var yani.