yokluğun sembolüdür.denklemlerin var olma sebeplerindendir.
bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır ancak. sıfırın bir sayıya bölümü yine sıfırdır.yani yokluk bir sayıya bölünebiliyor.ilginçtir.gizemlidir.
sıfır bir değer değildir. bir sayı bile degildir. ancak başka bir sayının yanına gelince değer yaratır, tıpkı sevda gibi. sevdanın da tek başına değeri yok. ille de biri olmalı. sıfır ne kadar çoksa sayı o kadar çoğalır. sevda ne kadar çoksa insan o kadar çoğalır, büyür. (bkz: yedi numara dizisi)
hintlilerin veyahutta mayalıların icat ettiği düşünülen sıfırın, avrupa uygarlığına gelmesi araplarla olmuştur. rivayetlere göre harezmi tarafından bulunan sıfır, arapça 'sifr' sözcüğünden gelmektedir. sıfırın gizemi,rakamların bulunuş esasına dayanır. rakamlar bulunurken açı esası gözetilmiştir. rakamlar dik çizgilerle ifade edildiğinde (ilk bulundukları formda yazıldıklarında), 1de bir açı, 2de 2, 3`te 3,4te 4...vs. bulunduğu görülür. sıfırda ise hiç açı bulunmaz.
herhangi bir sayının sıfıra bölünmesi işleminin sonucunun tanımsız olmasını saçma bulduğum gizem. öyle ki herhangi var olan bir sayıyı sen yokluğa bölüyorsan hiçbirşeye bölmemiş olursun. yani bir sayının sıfıra bölümü kendisi olmalıdır.*
(bkz: hanım koş teorem sıçtım)*
türk insanı gibidir sıfır. birşeyler eklersin ses çıkarmaz, birşeyler alırsın ses çıkarmaz, bölmeye kalkarsın ses çıkarmaz ama bir çarparsa alayını siler süpürür.
sıfır matematikte iman edilen bir simgedir. insanın aklı onu almaz, hayal edemez ama kabul edilir, tüm matematiğin temellerindedir. Aynen doğru ve düzlem kavramları gibi...
"sıfır sayısı olmasaydı ne olurdu?" sorusunun en temiz cevabı romen rakamlaridır. romen rakamlarıyla hesap tutan bir banka düşünüyorum da, işsizlik diye bir şey olmazdı herhalde.
Borç içinde yüzer, cebinde hiç parası yoktur ama çocuklarının en önemli ihtiyacını zamanında karşılar, her akşam eve elinde ekmek ve manav poşetleriyle gelir.