(bkz: sıfırın gücü)
öyle bir olgudur ki kimi zaman bir kara delikgibi içine aldığı herşeyi yok eder kimi zaman bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesiyle hareket eder. yani bazen herşeyi yutan koca bir devdir bazen de hiçbir şeydir; sıfırdır.
yazanın,bozanın,çalanın,söyleyenin zafer aracagökolduğu
tepeden tırnağa tek kişilik elektronik orkestra..
bilkent üniversitesin'de
sanat felsefesi dersleri veren adamdır aynı zamanda..
sevgilinizin size söylediği son sözdür sıfır ! karanlık bir yalnızlığa düşen göz yaşlarınızın adıdır sıfır ! bilindiği kadar bilinmezliğe aitliğin ismidir sıfır ve sıfır ellerinizin çaresizce iki yana düşüp sigarayı günde iki pakete çıkarmanızdır !
lisede doğal sayıların başlangıcı olarak gördüğümüz,tanıdığımız bildiğimiz sıfır üniversitede değişiklik göstermiş ve doğal sayılar kümesine alınmamıştır.Hocadan hocaya farklılık gösteren ve yerinden yurdundan edilen SIFIR iyi peki tamam anlaşıldı ne pozitif ne de negatif sayıdır bu konuda herkes hem fikirdir ama acımasızca doğal sayılar kümesinden fırlatılıp insanı karmaşaya süreklemiştir niye sıfırın başına gelmiştir ne istenmiştir sorarım matematikçilere çekirge bi matematikçi olsam da bunun cevabını henüz bulamamışımdır tamamen isteğe bağlı olarak gelişmiştir gibi bi sonuca ulaşmışımdır bütün bunlar diğer sayılar yerli yerinde dururken sıfırın başına gelmesi yazık ama asil bi sayı olduğunu göstermektedir kanımca ele avuca sığmayan uğraşılası bi sayıdır kendileri.
sıfır, aritmetikte 0 rakamını simgeler. bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yoklukunu temsil eder. toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise böldüğü sayıyı sonsuza yaklaştıran sonuçsuz elemandır.
birçok skalada sıfır, başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır. sıcaklık derecelendirmelerinde sıfırın yeri derecelendirme sistemine göre değişir.
sıfır ın mö 250 yıllarında orta amerika´da yasayan maya kabilesinde kullanıldığına dair kanıtlar vardır. ms 800 civarında ise hintliler sıfır a benzer bir sembol kullanmışlardır. hindistan´dan yayılan sifir, ms 1400 yıllarında avrupa´da da benimsenmiş ve kullanılmiştır.
sıfır kelimesi büyük olasılıkla arapça sifr kelimesinden türemiştir. sifr ise hintce´de boş anlamına gelen sunya kelimesinin tercümesidir.
bir den önce matematiğin kapısını beklediğine inanılan sayıların ruh u. ey yüce ruh, geldiysen kendin kadar tıkla bakalım bu masayı. ee ben ses duyamıyorum, ne o yoksa yok musun !?