sivas'ın 39 kilometre batısında, Ankara karayolu üzerinde, Sivas'la Yıldızeli arasında kalan kaplıca. Kükürtlü ve sıcak suyu bazı hastalıklara şifa olmaktadır.
yıllar evvelki halinden çok şey kaybetmiş, sağlık turizmi, belediyecilik ve benzeri zırvalar uğruna ne idüğü belirsiz bir hale getirilmiş bir kaplıcadır sıcak çermik. derdimizi, yirmi sene evvel çadırla çermiğe gitmiş olanlar anlayabilir ancak.
sıcak çermik, sivas halkının yazlık tatil bölgesiydi ve alt-orta sınıf sosyal tabaka bile rahatlıkla çermikte tatil yapabilirdi. yapılacak tek şey, bir çadır alıp, çermiğe gitmekti.
çermik çadırları kızılay çadırlarına benzeyen tipte çadırlardır, bunlardan başka baraka tipi çadır veya bizzat barakalarla gelenler de vardı. eskiden sivas'ta özel olarak çadır üreten ustalar vardı.
yaz aylarında sivas ahalisi çadırını, çoluğunu çocuğunu alır çermiğe giderdi. bunlar çermiğin yerlileri idi. bunun haricinde civar yerleşim birimlerinden özellikle hafta sonu gelenler vardı ki bunlara günübirlikçi denirdi. bu kimseler günübirlik piknik alanında günlerini geçirir, havuzdan banyodan istifade eder, çadırların arasında pek dolaşmazdı.
ortasindaki "kosk" diye tabir edilen, icinde ayri banyosu ve kucuk bir havuzu bulunan tas binada kalmisligim olan yerdir sicak cermik. bu kosk'te beledeyeden yuksek dereceli memurlar veya sivas'daki onemli devlet buyukleri felan kalirdi. ben ise yakin bi akrabam hazir orda kaliyorken gidip yanlarina siginistim firsat bu firsattir deyu deyu.
hatta koskun park yerinde araba ile bi ileri bi geri gidip geliyorum, heyecanlaniyorum felan zira yasim kucuk... aa bi baktim abdullatif sener o zaman renault 9 broadway'i ile her defasinda beni parktan cikacak sanip bekliyormus meger arkamda, sonra bana sinirli sinirli bakip baska yere gittigini hatirliyorum.
sıcak çermiğin belirli işlevi olan mekanları vardı, arz edeyim:
jandarma : sıcak çermik girişinin sağında, uzun giriş yolunun sonuna doğru olan yerde bulunur. çermik, şehir içi yerleşim birimi olmadığı için asayiş jandarma tarafından sağlanırdı.
cami : jandarmanın yanında, çermik ahalisinin dini vazifelerini yerine getirmeleri için eskiden beri vardır.
cehennemlik : jandarmanın karşısında büyükçe bir mağaradır. aşağı yukarı 2-3 katlı bir apartman yüksekliğinde girişi vardır. ancak hemen üstten daralır ve biraz sonra bir insanın zor sığacağı bir koridor haline gelir. çok fazla içeri girildiğinde gaz yoğunlaşması sebebiyle ölüme sebebiyet verir ki adını da buradan almıştır sanırım.
fırın-bakkal-kahve vb : girişteki uzun yolun sonunda sol kol üzerinde bulunan, hem günübirlikçilere hem yerli konuklara hizmet veren birimlerdir.
açık havuz : belirli zaman dilimlerinde kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı hizmet veren havuzdur. suyu kükürtlü ve sıcaktır. yaşlılar özellikle suyun havuza boşaldığı yer olan gözenin altını mekan tutarlar. yeri gelmişken belirtmekte fayda var ki çermiğin kükürtlü suyu hemen hemen turuncu renktedir. alışık olmayanlarda farklı bir duygu yaratabilir.
kapalı havuz : açık havuza göre yolun karşı tarafındadır.
günübirlik piknik alanı : hemen heme çermiğin aktif hayatının geçtiği bölgenin ortasında bulunur. içerisinde bir büfe, muhtelif sayıda piknik masası bulunan çimenlik-ağaçlık bir alandır.
postane : girişteki uzun yol bitip de sola dönüldüğünde sağ kol üzerinde kalır. telefonun olmadığı yıllarda ziyaretçisi gelen çermiğin yerlisine çağrı yapılır ve postaneye gelmesi anons edilirdi.
banyolar : konak diye de bilinen, bir tarafı belediye oteli, bir tarafı herkese hizmet veren banyoların bulunduğu kompleks. banyolar, küvet gibi düşünülebilir. su her daim dolar ve boşalır. birbirini yarım kesen bir duvarla ayrılmış iki odadan ibarettir ve saatlik olarak kiralanır. bir taraf soyunup giyinmek için kullanılır.
çamlık : çermiğin girişe göre arka tarafı çamlıktır. öyle çok büyük bir orman alanı olmasa da zaten havası temiz olan çermiğe ayrı güzellik katar. eskiden abiler ablalar, yanlış işler yapmak için de kullanırdı ve bizim gibi küçük çocuklar arasında onların efsane olmuş öpücükleri sanki bir uzay hikayesi gibi dinlenirdi.
top sahası : girişte sol kolda, kahvenin çapraz karşısında bulunan alan. çermik çocukları top peşinde koştururdu.
otobüs durağı : girişte solda bulunan belediye otobüs durağıdır. yaz aylarında saat başı veya yarım saatte bir kalkardı eskiden otobüsler. araçlar ve yollar iyileştikçe küsuratlı saatlerde de servis işlemeye başladı sanırım.
su deposu : jandarmayı geçince az ileride sağda bulunan depodur. eskiden suyu karlı adındaki bir pınardan kamyonlarla getirilirdi. O su kurudu diye duydum. Ömrümün bundan sonrasını o sudan bir daha asla içemeyeceğimi bilerek geçirmek kendimi hep eksik hissettiriyor. depodan bidonlarla su almak için fiş alınır, içeriden bidonlar doldurulurdu. deponun önünde bulunan 6-7 musluk ise gelip geçenlerin su içmesi için ücretsiz halka hizmet verirdi.