o kadar güzel bir tatlıdır ki insanın kaygısı olmasa sonsuza kadar bu tatlıdan yemek isterdi sanırım.. tatlı şampiyonudur kendisi.. özellikle bol sütlü olanı makbuldür.. böyle damlarsa en güzeldir..
şimdi efendim ilk olarak bir yanlışlığı düzeltmeyi borç bilirim; sütlü nuriyenin * baklavayla uzaktan yakından alakası yoktur bu bir. baklavadan şeker yoğunluğu olarak kat be kat hafiftir ki o koca dilimlerinin bir tanesini baklavaya uygulayacak olursak ikinci lokmada şeker komasından ölme ihtimali hayli fazladır *. ikinci olarak kendisi bizim memlekette * sadece ramazan ayında çıkar. başka zaman istendiğinde bütün tepsiyi almanız şartıyla üretilir ki kilosu 17 ytl * olan bir tatlı sadece ramazan ayında üretilmeye mahkum olur *. bu nedenle adını sanını duyanlar * ilk olarak gülümser dalga geçtiğimizi sanır -ki bu nuriyeme çok büyük hakarettir-. üstüne kaymak falan istemez. tek bir kötü yanı var yemesi biraz zordur. ama yılmayın, parçalanan her bir lokmayı ağzınıza kadar götürüp afiyetle yiyin.
Malzemesi
4 tane yufka, 1 su bardagi ceviz ici, 1 su bardagi kadar Erimis tereyagi.
serbeti icin de 6 su bardagi Toz seker, 3 su bardagi su, yarim limonun suyu *, 3 su bardagi Sut.
Yapilisi
yufkalari tepsi boyutunda kucultun. ardindan tepsiyi yaglayip kuculmus yufkalardan iki tanesini tepsiye serin. yufkalari kuculturken kestiginiz fazlaliklari atmayin. onlarin yarisini tepsiye yayin ve ceviz icini ekleyin, ardindan kalan artik yufkalari da serin tepsiye. diger iki yufkayi da en uste serip, baklava sekli vererek kesin. sonra da erimis yagi tepsiye yavas yavas, kuru yer kalmayacak sekilde gezdirerek dokun. tepsiyi 180 derece firinda ustu kizarincaya kadar tutun. hazirlayacaginiz ilik serbeti de ustune dokun. soguyunca da afiyetle yiyin.
12 eylul sonrası seker fıyatlarının artması sonucu ortaya cıkan tatlıdır. seker vardır fakat cok pahalıdır, hani şu karneyle verilen tarz olaylardan dolayı.
süt biraz daha yogun oldugundan baklavalar sütle yapılmış, bu sayede biraz daha agır gelmiştir. dolayısıyla önceleri cok fazla baklava satması gereken esnaf baklavalar kiloyla satıldıgı için az miktarda agır basan sütlü nuriyeleri ortaya cıkarmıslardır.
fena mı oldu? tabi ki hayır.
şıra veya şerbet yerine süt kullanıldığı için çok hafif olan ama tadından yenmeyen sabahlara kadar yanında yatılası tatlı çeşidi. istanbulda çok ünlü bir tatlıcıda kilosu 25 ytl civarındadır.
hiç yemediğim ancak az önce bir uuser tarafından çokça anlatılan ve insanın gece gece canının çektiği, hiç bilmeyene baklavanın sütlüsü diye tarif edilebilecek tatlı. * :)
hem çok naif bir tadı olan hem de insanın yedikçe yemesine neden olan tatlı. kendisi sütle yapıldığından daha kolay bozulmaktadır ve bu yüzden çabuk tüketilmeli ve fazla sıcakta bırakılmamalıdır.
enfes bir lezzettir. türk tatlı sanatının doruk, biz müptelalarının doyum noktasıdır. daha güzeli tatlandırılana kadar en güzeli budur. şahaneleridir...
izmit' in sembolleri arasinda pismaniye ile ilk siralarda yer alan sutlu serbeti olan bir hamur tatlisidir efenim kendileri. bilmeyenler ilk duyusta nasil tepki verecekleri konusunda ikircikli kalsalar da yedikten sonra aliskanlik yaptigi gozlemlenmistir. ancak her ne kadar baklava ya da diger hamur tatlilarinin cogundan hafif de olsa yine de bir seker hastasi icin en son yenilmesi gereken urunlerdendir.