sütün özel işlemlerden geçirilerek kurutulup toz haline getirilmesiyle oluşan ve gerçek sütten tat olarak daha hafif olan toz.
genellikle kahvenin içine, hazır gıdaların içine ve bazı tatlıların içine konulur.
tüRkiye'ye ilk olarak türk halkının güçlü ve sağlıklı olarak amelelik etmesini istemekte olan* amerika tarafından marşal yardımLARı çerçevesinde* sokulmuş, genellikle suni EKLER içermeyen ve özel bir türü değilse sütün içeriğini olduğu gibi barındıran tozlaştırılmış hali.
sütün içindeki sıvının buharlaştırılması ile elde edilir (fakat bu esnada içindeki proteinler bozulmamalı*).
asla gerçek sütün yerini tutmayan,içildiğinde tuhaf tatlar alınabilen,gerçek sütün kullanılamayacağı durumlarda **** kullanmak zorunda bırakılan yapay süt,süt aroması.
bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş hali. Ambalajlanması ve taşınması daha kolaydır. Kesilmez. sütten on kat daha hafiftir. Özellikle sıcak havalarda süt hemen bozulduğundan bu metod ile sütün koruyucu ve besleyici özelliği zayi edilmeden saklanması sağlanır. süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir. içine yalnız su katarak kullanmak hatta bebeklere bile vermek mümkündür. % 87 si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden dolayı ürünün nakil ve stoklama değeri daha ucuza mal olur. Gelişmiş ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir.
ilk süt tozu, 1802'de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından imal edilmiştir.
süt tozu üretimi sütün daha uzun süre korunup, kolay taşınmasını ve depolanmasını amaçlar. süt tozu kullanımı 7. yüzyıla kadar inmektedir. moğol askerlerinin kumanyalarında süt tozu taşıdıklarını marco polo yazmıştır. (1259 - 1294) sanıldığı gibi aptallaştırma ya da fazla kalorili bir ürün değildir. süt tozu yapılırken kreması alınır. yani yağ oranı düşük protein oranı yüksektir.