kesinlikle arap olmadığı açıkça bilinen islama en yakın hristiyanlığı yaşayan(namaz oruç vs)tc kimliği taşıyan ama türk olmayan çok iyi yürekli Mesih'e ilk defa toplum halk olarak inanan değerli ırk...
gerçek isevi şeriatı yaşayan hristiyan topluluktur. ibadet anlayışları islam'dan farksızdır denebilir. ayrıca bir çoğu sanıldığının aksine kürt değil semitik bir halktır ve bir çoğu araptır ve o kadar sıcak kanlı insanlardır ki, aynı sokakta 40 yıl oturun, 40 yılım her günü o güler yüzlerini hiç eksiltmezler. malınızı, canınızı emanet edin, ölürler ama hıyanet etmezler.
ayrıca bu vatandaşlarımız osmanlı'dan bu yana müslüman halklara kuyumculuğu, inşaatçılığı öğretmiş, sarraflık mesleğini bizlere miras bırakmıştır. bugün istanbul'da cağaoğlu bölgesinde bir çok süryani, rum, ermeni ustalar ve onlardan yetişen müslüman türkler vardır.
ayrıca yeni açılım paketi ile 1930'larda vakıflarının el konulan malları kendilerine iade edilecektir. hatta geç bile kalınmıştı. şahsım adına konuşacak olursam, onlarla bu ülkede hatta aynı sokakta yaşamaktan onur duyuyorum iyi ki varlar.
kendilerine yönelik karalamalara karşı mücadele başlatmış grup. aralarında izmir süryani platformu, istanbul mezo der, mardin midyat süryani kültür derneği ve orta avrupa asur federasyonu nun da olduğu 19 süryani demokratik kitle örgütü, lise ikinci sınıf tarih kitaplarında süryanilere dönük yer alan ırkçı ve gerçek dışı ifadelere karşı imza kampanyası başlattı. süryani dköler '' bu tür ırkçı düşüncelerle çocuklardan katil mi yaratmak istiyorsunuz?'' diye sordu.
süryanileri hain olarak nitelemenin birleşmiş milletler evrensel insan hakları bildirgesinin 26. maddesine aykırı olduğunu savunan dkö temsilcileri açıklamada '' 26. maddenin 2. fıkrasında eğitim bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğa özendirmeli denilmektedir. tarih kitabındaki bilgiler ise barış ve kardeşliği pekiştirmek yerine düşmanlığı körüklemektedir'' ifadelerine yer verdiler.
19 dkö yaptıkları ortak açıklamada tarih kitapları yazılırken süryani tarihçilerden de yardım alınmasını istedi. demokratik kitle örgütleri ayrıca bütün sosyalist, yurtsever, demokrat, barışsever insanları da imza kampanyasına destek vermeye çağırdı.
dünya üstündeki en iyi mimarlar, en iyi işleme ustaları, en iyi el aletleri ve ev gereçleri yapan kişiler olduğu konusunda hiç şüpem olmayan insanlar. türkiyede yok denilecek kadar az kalmışlardır. nüfusun tamamına yakını avrupada yaşmaktadır. en inanılmaz eserleri mardinde bulunmaktadır. yaptıkları kliseler ve evler görmeye değer eşi benzeri bulunmayan yapılardır.
Süryaniler, köken olarak Hz. Nuh'un oğlu Sam'a dayanırlar. Semitik ırka mensup bu topluluğun yerleşim alanları genelde Mezopotamya bölgesidir. Bu geniş coğrafya üzerinde Beş bin yıllık gibi uzun geçmişe sahiptirler.
Elli asırlık tarihi süreçte isim değişikliğine uğradıkları söylense de, son yirmi asırdır Süryaniler diye çağırıldıkları kesindir. Kökleri bu kadar tarihi derinliklere inen Süryaniler, kültürlerini ve inançlarını korumuş, her şeye rağmen ayakta kalma başarısını göstermiş, varlıklarını günümüze kadar taşıyabilmişlerdir.
Süryani ataları Aramiler; Hiristiyanlığın, Antakya şehrine girdiği ve Hıristiyan dünyasının üç büyük kürsüsünden ilki olan Antakya Elçisel Kürsüsünün kurulduğu dönemde (M.S. 37-43) bölgede etkin durumdaydılar. Çeşitli putlara tapan Aramiler'in büyük çoğunluğu, isa Mesih�in öğretisini kabul ederek Hıristiyanlığa geçiş yapmışlardır. Buna paralel olarak Arami olan isimlerini terk ederek Süryani tabirini kullanmaya ve ayni zamanda konuştukları Aramice lisanına da Süryanice demeğe başlamışlardır.
O dönemde, bölgede yeni gelişen Hıristiyanlık inancı ile Süryani ismi özdeşleşmiş, bu iki öğe halk arasında aynı anlam ve manada kullanılır olmuştu. isa Mesih'in havarileri ile bölge halkı Süryani adını o kadar benimsediler ki Antakya kilisesini bu isimle çağırmaya başlamışlar ve bu ismi Antakya Kilisesinin dini simgesi haline getirmişlerdir. Üçüncü Antakya Patriği Mor iğnatiyos Nurani'nin, M.S. 107 yılında Romalılara yazdığı mektubunda görüldüğü gibi "Antakya Süryani Kilisesi" değimini kullanmıştır.
Arami Kralı V. Abgar, M.S. 34 yılında Hıristiyanlık inancını kabul ettikten sonra, Mezopotamya'nın çeşitli bölgelerine elçiler göndererek, Hıristiyanlık inancının bu coğrafyada yayılmasına öncülük etmiştir. Bölge halklarının Süryanice (Aramice) konuşuyor olmaları bu süreci hızlandırmıştır.
Böylece biri diğeri ile özdeşleşmiş, ayni anlam ve manada kullanılan Hıristiyanlık inancı ile Süryanilik, kısa zamanda Mezopotamya bölgesine yayılmıştır.
Günden güne gelişen Süryaniler, yaşadıkları topraklar üzerinde kültür ve sanat alanında eşsiz eserler bırakarak bölgenin sosyal yaşamını derinden etkilemişlerdir. Birçok alim ve bilgin yetiştirerek, bölge medeniyetine yön vermişlerdir.
Süryani bilginleri, dilbilgisi, konuşma (hitabet) ve şiir gibi filoloji bilimlerine yoğunlaşmışlardır. Bunun yanında mantık, felsefe, tabiat bilimleri, matematik, astronomi, jeoloji ve tıpla uğraşmışlardır. Bu değerli bilginler, teorisel din biliminin, ahlakın, kilise ve toplum hukukunun da derinliklerine dalmış bu konularda önemli çalışmalar yapmışlardır. Uzun zamanlar toplum ve din tarihi, coğrafya, kilise müziği ve hikaye anlatma sanatına değinmişler, genel olarak insani eğitimin en bilinen alanlarını kapsamışlar, bilginin meşalesini doğu ve batı dünyasının en uzak bölgelerine taşımışlardır.
Yunan edebiyat eserleri, zenginliğine, mükemmelliğine ve üstünlüğüne rağmen her ne kadar Süryani ve Latin edebiyatı için bir model olduysa da; bir bütün olarak değerlendirildiğinde Süryani edebiyatının mükemmelliği üzerine geçememiştir.
Süryaniler, tarihlerinde Romalılar, Persler, Bizanslılar, Araplar, Moğollar ve Türkler zamanında en doğru tarihsel dökümanlara sahip olan toplumdur. M.S. 4. yüzyıl Yunanca yazan alimlerin eserleriyle çalkalanırken, Edessa (Urfa) okulu bu yazıların en seçkinlerini Süryanice'ye çevirmekte gecikmemiştir. Edessa okulu Yunanca eğitimi vermeye de başlamış, 12. yüzyılın sonuna kadar olan sürede en ünlü okulları arasında yerini almıştır. Diğer bir yandan çeşitli Süryani alimleri, felsefe ve bilim kitaplarını önce Süryanice'ye daha sonra Arapça'ya çevirmek için büyük çabalar harcamışlardır. Bu edebi hareket ve onun etrafında gelişen çalışmalar sayesinde, asılları kaybolmuş olan Yunanca Hıristiyanlık kitapları, Süryanice'ye yapılmış çevirileri sayesinde korunabilmiştir. Süryani yazarlarının ürettikleri eserler, kendi dönemlerinde adeta başvuru kaynağı olmuş ve çeşitli dillere çevrilmişlerdir.
Beş bin yıllık geçmişe sahip bu zengin kültürün mirasçıları Süryaniler, günümüzde yaklaşık olarak beş milyon tahmin edilen nüfuslarıyla Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, israil ve Hindistan'da yaşamaktadırlar. Ancak yirminci asrın son çeyreğinde, büyük bir bölümü Türkiye ve Ortadoğu'dan ayrılarak, başta Avrupa ve iskandinavya ülkeleri olmak üzere Amerika'ya, Avustralya'ya göç etmişlerdir.