sorgulayandır. hevesi kırılmamalı tam aksine sorgulanması beklenmelidir. şöyle ki o çocuk ileride çok daha başarılı bir çocuk olabilir. ki onu geçtim zekanın sonradan da geliştirebilir olduğuna inanan birisi olarak çok daha zeki olabilir.
Erik Erikson'un Psikososyal Gelişim kuramına göre girişimciliğe garşı suçluluk dönemindedir.Bu dönemde yetişkinlerin dünyasını da merak etmeye başlayan çocuk, çevresindeki büyükleri de izlemeye başlar. Ancak kendi fiziksel yapısının ufaklığı, yetişkini adeta birer "dev" gibi algılamasına neden olur. Çocukların bu dönemde hayal dünyaları da oldukça geniştir. Bazı çocuklar hayallerinde asla anne-babaları gibi olmayacaklarından, büyüdüklerinde de hep böyle küçük kalacaklarından korkabilirler. Çocuğu sürekli eleştiren, soruları ve eylemleri için suçlayan bir yetişkin tutumu, çocuğun suçlanmasına, kendi davranışlarını daima hatalı bulmasına yol açar ve "Asla büyükler gibi olamayacağım" türden korkular geliştirmesine neden olabilir. Suçlanmanın bir başka yanı ise girişimciliğin engellenmesidir. Suçlanan çocuk araştırmadan vazgeçerek kendi kabuğuna çekilebilir.
zihninizi tersten ve dahi her yönden çalıştırmanızla sonuçlanacak ilginç soruları olan bebedir,
toplulukta uzak durun ha, soru sorar bilemeyine ilk tepki "sen ne biçim ....sın, daha bunu bilmiyon!" olur...hönk kalırsın...
meraklı çocuktur. dünyayı ve insanları tanımaya hakkı vardır. merak, bilgiyi edinmenin
başlıca yoludur. meraklı sorularına karşılık, ağzına iki tane çakılan çocuklardan, sonunda sağlıklı birey olmaları beklenemez.
bugün bindiğim dolmuşdaki teyzelerin araçdaki bütün çocuklara koyduğu teşhis ile cevap verirsek "en meraklı yaşları tabi teyzesi" , "öğrenmek istiyor ablası" sıra bana gelmiş idi ki üsküdara geldik ve indim çok şükür.
eğer gerçekten iyi bir anınıza gelirse, dünyanın en tatlı çocuğu; eğer cidden kötü bir anınıza denk gelirse tokat manyağı yapma isteği uyandıran çocuktur!