türkiye cumhuriyeti'nin ikinci cumhuriyet'le birlikte resmileşen dini. bunun dışındaki tüm inançlar "yanlış", "kötü", "ecnebi"dir. hepsi bir an önce camilerde buluşmalı, sünnileşmelidir.
özellikle anadolu çoğunlukla (99.99999'u derler genelde) ve orta doğu kısmen sünnidir.
ötekileştirici dinsel argümanlardan biridir.
bu özelliği siyasiler tarafından yaygın olarak kullanılır. -hem de büyük bir fetişizmle. sünni fetişizmi-
öte yandan bu arkadaşların hepsi kendi içinde doğdukları mezhebin veya fraksiyonun doğru olduğunu iddia etmektedir.
örneğin şii doğan için şiilik doğru islamdır. vehabi doğan için vehabilik doğru islamdır. sünni için sünnilik falan diye bu olay böyle sonsuza gider. keza bunlarda kendi içinde fraksiyonlara ayrılır. hanefi, şafi, hanbeli falan diye. onları bilen daha iyi bilir. fakat bu da yetmez. onlarda alt cemaatlere ayrılır. nur, nakşi, süleymancı şu bu gibi. yüzlerce cemaat... işin ilginç yanı bunların hepsi kendilerinin doğru olduğunu iddia etmekte ve birbirlerini asla sevmemektedir.
Sünnilik bir üst kimliktir ve dört uygulama mezhebi (Hanefilik, Malikilik, Şafiilik ve Hanbelilik) ile iki inanca dayalı mezhebi (Eş'arilik ve Matüridilik) içerir.
Buradaki matüridilik bizzat akılcılık ve sorgulamaya dayalıdır.
Eşarilik de kuran temelinde, felsefe ve kelam metotlarını içerir.
Sunni islam’ın esasında skolastik düşünce yoktur. Eleştiren ve uygulayanların kötü niyetleri ve eksik bilgileri ise, mezhebin kendisini bağlamaz.
akılcılığı,
ilahi aklı,
evrene yerleştirilmiş, vahiy bilgisine denk doğruluk değeri taşıyan rasyonel ilkeleri,
matematik yasalarını reddeden mezhep ideolojisi.
müslüman toplumdan, garibanlardan, yoksullardan, emekçilerden çok birbirini tekfir ederek, tahtı ele geçiren osmanlı, selçuklu, emevi, abbasi gibi hanedanların keyfi emellerine hizmet etmiştir.
milyarlık islam âleminin farklı menheçleri takip etmesinden dolayı oluşan sıfatlara bu kadar takılmamak gerek.. Vahyin kesilmesinden sonra islam dünyasının imtihanlarından biri.