yillarca arap ulkelerinde gorev yapan ve belcikali olan kayinpederimin dedigi gibi:
ulan musluman olsan sikini, olmazsan kafani kesiyorlar.
sunnet kavramina her toplumun yaklasimi farklidir. mesela bazi avrupa ulkelerinde ciplaklik dogal ve normal karsilanir. ornegin etrafta bir suru bayan, coluk cocuk olsa bile yetiskin bir erkek havuz kenarinda mayosunu degistirebilir. ama erkek sunnetliyse ya da sunnet derisi geriye dogru hareket ettigi icin penisin glans denilen tepesi aciktaysa bu cok ayip olarak karsilaniyor. yani sunnet derisi bir nevi penisin elbisesi gibi goruluyor.
müslüman olmayan bazı kişiler için geçerli olabilecek önerme. dinin gereği olan ibadetler elbette dine inanıyorsanız anlamlıdır. inanmayan bazı kişilere anlamsız veya maddi fayda içermiyor gelebilir. müslümanların bakış açısı öyle değildir.
kişinin kaygılarına, inanışına ve yaşayışına göre farklı anlamlar taşır sünnet. sadece sağlık açısından değerlendirenler olduğu gibi en direk islami bir vecibe olarak;
(Sünnet olmak, erkekler için, sünnettir.) Taberani
(Fıtri sünnet beştir. Sünnet olmak, kasıkları temizlemek, tırnak kesmek, koltuk altını temizlemek ve bıyıkları kısaltmak.) Buhari
(Sünnetsiz adam, 80 yaşında da olsa, Müslüman olunca yine sünnet edilir.) Beyheki
gören ve uygulayan insanlar bulunduğu için daha çok sağlık açısından değerlendirilmeyen kemikleşmiş bir uygulama, sünnettir..
sünnet olmak islamın ya da imanın bir şartı olmadığından islamla bağdaştırılmasını doğru bulmadığım için katıldığım bir önermedir. ama sağlık anlamı bile olunmasını elzem kılar. ayrıca kriteri et parçası olmayan birinin sünneti, kendisi olsa da olmasa da takmaması gerekir. şahsen sünnetsiz adama kız vermemenin bir türk adeti olduğu kanısındayım. eğer bu kanım doğruysa başlığı açan arkadaşımın problemin kaynağını yanlış yerde tespit ettiği sonucu ortaya çıkar.
sünnet bildiğiniz gibi penisi dış ortamlardan korumak maksadıyla oluşmuş olan derinin bir kısmının alınması olayıdır. sağlık açısından bakıldığında pek çok faydası olduğu söylenebilir. ancak bu faydalar, korunmasız ve ilkel şartlarda yapılan cinsel birleşmeler için geçerlidir. yani gerekli önlemleri alan biri için de aslında pek de anlamlı değildir. yoksa sünnetsiz milyarlarca insan hastalıktan kırılıyor olacaktı. kaldı ki cinsel yolla bulaşan hastalıkların oluşum yeri de sünnetle alınan deri altı değildir. daha çok dış kaynaklıdır. mesela aids maymun eti yiyen insanlar sayesinde dünyaya bulaşmıştır. yine hepatit de çeşitli kimyasalların etkisiyle öldürücü haline dönüşmüştür. frengi denen hastalığın etmeni olan canlı da yine dış kaynaklıdır. yani sünnet sürekli orospu kadınlarla yatan ve yattığı insanların hijyenik durumunu gözetmeyen az gelişmiş toplumlar için ortaya atılmıştır. ortaya atılış nedeni de zaten sağlık felan değildir. neyse konudan sapmayalım.
sünnet olmayı çeşitli ahlaki meşruiyet ya da toplumsal kabul görme ölçütü olarak ortaya koymak tamamiyle ilkellik örneğidir. sikten kesilen bir parça et ile kişi ruhen ve aklen aklanabiliyorsa ortada müthiş bir ilkellik söz konusudur. küfür ederken bile insanlara sünnetsiz demek, sünnet olmayana kız vermemek ya da sünnet olmamış birine hastalıklı gözüyle bakmak kokuşmuşluğun bir göstergesidir. zaten kriteri et parçası olan birinin beyni de sikten farksız değildir.
özellikle müslüman ülkelerde yapılan ve son zamanlarda yattığı kadınlardan kapacağı hastalıkların olasılığını düşürmek isteyen gayri müslimler sünnet olmaktadır. müslümanların da %80'i çocukken sünnet olduğu için olayın farkında olmamaktadır. belki de kendilerine sorulsa böyle bir şeyi gerçekleştirmeyecekler ama işte dinin özündeki ilkel doğmatizm sorguyu ve tercihi yasaklamaktadır.
sonuç olarak sünnet olmak ne toplumsal ne de ahlaki olarak hiçbir anlam taşımamaktadır.