Sürekli üretilen, günlük miktarı 500–1000 ml olup, içerisinde %95 su, %3 organik maddeler enzimler proteinler ve %2 mineraller olan yapışkan bir sıvıdır.
Yoğunluğu ve yapışkanlığı ve asiditesi içeriğindeki maddeler ile ilgilidir ve dış hava şartlarına ısıya, neme ve mikrop varlığına göre değişkenlik gösterir. Kuruyunca kalın ve yapışkan bir kabuk halini alır.
Burun içinin nemli kalmasını sağlayarak solunum havasını nemlendir, ısıtır ve buruna gelen yabancı maddelerin, tozların ve polenlerin yapışarak tutulmasını ve mikropların öldürülmesini sağlar. Bir taraftan yeni sümük salgılanırken kirlenmiş olan sıvı burun içindeki gözle görülmeyen ince 7 mikron büyüklükteki tüycüklerin (silya) saniyede 250 ye varan titreşim hareketi ile arkaya, geniz boşluğuna doğru iletilip yutularak midede imha edilmesi sağlanır. Burun girişinde sümüğün yer değiştirmesi iki saat sürerken, iç ve orta kısımlarda 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Böylece solunum havası akciğere mikropsuz, tozlardan arındırılmış sıcaklığı, vücut ısısına yaklaşmış ve nemlenmiş olarak iletilir
Sümük Salgısının artışı
Burundaki mikrobik hastalıklar, soğuk algınlığı, alerji, baharatlı yiyecekler, görevi vücuda giren zararlı maddeleri yok etmek olan burun salgısını artırır. Bu şekilde artan salgı ile daha kolay temizleme sağlanmaya çalışılır.
Soğuk hava burun içindeki ince tüycüklerin hareketini bozarak mikropların yerleşmesini ve hastalık yapmasını kolaylaştırır. Arkaya gönderilemeyen ve artmış olan salgı önden akar.
Alerji varlığında alerjenlerin solunum yollarına ve akciğere gitmesini önlemek için burun salgısı artar.
Kırmızıbiberde bulunan kapsaisin, sıvıyı inceltip akışkan hale getirerek doğal bir burun tıkanıklığını giderici görevi yapar.
Sümük bakteri, virüs gibi mikroplarla hastalık olduğunda miktarı artar. Başlangıçta koyu olmayan berrak sümük birkaç gün içinde koyulaşır, sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Hastalık halindeki bu sümüğün arkaya, genize akan kısmı balgam olarak değerlendirilir.
Sümük Salgısının Azalması:
Birçok hasta bunu burunda kuruma olarak tanımlamaktadır.
Sigara, endüstriyel artıklar egzost kokuları burun mukozalarını tahriş ederek salgının azalmasına ve kuruluğa neden olabilirler. Salgı azalınca kıvamındaki ve içeriğindeki değişim nedeniyle genizde akıntı hissi yaratabilir.