fight club'da sırf taşşak olsun diye 6 yerde kullanılan mesaj türü. film zaten insanların nasıl uyutulduğunu ve sübliminal mesajları vs. anlatıyor. arada saliselik beliren brad pitt ve filmin sonunda çıkan yarrak da işin esprisi için konulmuştur zaten. bakın biz filmde bunları anlatıyoruz, esprisine de koyalım dedik hesabı.
insanların beynini özellikle de çocukların akıllarına girmek için kullanılan tehlikeli bir silah. normal bir reklam, dizi yada film seyrederken aramanıza gerek yok asla yakalayamazsınız ama bilinçaltınız mesajı alır.
bilinçaltına hitap eden, normalde gözle algılamanın çok zor olduğu mesajlardır. yok diyenler yanılırlar, vardır çünkü. yüzüklerin efendisi filmindeki yüzükte coca cola yazar, fight club filminde kenarlarda çıplak adamlar dolanır, facebook un dünya üzerinde erkek kafalarıyla işaretlenen yerleri bir kalemle birleştirdiğinizde sex yazar, sigara olan camel de devenin içinde çıplak adam vardır, daha neler neler...
geçenlerde üzerine bir araştırma yapmam sonucunda şaşılacak derecede yoğunlukta olduğunu gördüğüm bilinç altını yönlendirmeyi amaçlayan mesajlardır. ancak kafama takılan şöyle bir şey var ki, şimdiye kadar hiç fark edemediğim bu mesajlar, nasıl oluyor da ben göremeden beynim tarafından algılanıp beni o şeye yönlendiriyor? var olduğu iddia edilen o resimler, yazılar vs. benim gözüme gözüme sokulmasa sittin sene fark edemezdim. bence bu biraz da neyi görmek istediğimize bağlı olabilir.
görsel medyanın kullandığı zihin kontrol aracıdır. reklamlardan, çizgi filmlere, sinemadan, tv programlarına her alanda kullanılan ve özellikle çocukların ruhsal yapısını bozarak, ahlak yozlaşmasının ve insanları birer mekanik ruhsuzlar ordusuna çevirme planının önemli parçası. zamanımızda hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
böyle teyzeler var. yanlış bişi yaptığınızda (misal eve karı kız getirmek he, evet) kapınıza gelip/yanaşıp öyle bir telkinde bulunurlar, öyle bir ajitasyon uygularlar, öyle bir yalarlar ki beyninizi... önünde domalırsınız valla.
yok benim hiç domalmışlığım yoktur teyze önünde. yani normalde de yoktur. herhangi birine domalmadım yani... yani normalde de domalmıyorum zaten. ama öyle olur yani işte kem küm falan filan...
Daha çok dizi ve filmlere, reklam afişlerine ustalıkla yerleştirilmiş, gözün değil bilinç altının algıladığı karelerdir. insana hiç hissettirilmeden istenilen düşünce bilinç altına yerleştirilebilir. Kanal d dizilerinde oldukça bulunduğu söyleniyor. Ayrıca alışveriş merkezlerinde çalan müziklerin çoğunun da bilinç altına "al" komutu gönderdiği tespit edilmiş. Sadece müzik, dizi ve filmlerde değil aynı şey kitaplarda da uygulanabiliyor.
bir takım gazetelerin magazin sayfalarında "evet" sözcüğünün büyük harflerle yazılması (ve bu yöntemle insanların referandumda evet oyu vermesinin amaçlanması) bu duruma örnektir.