eğer çaylaksanız mecburen dikkat etmeniz gereken kurallardır. yoksa o yazdılan entrylerin pek de bir önemi kalmıyor. sıkıntınız olursa gelin, danışın. sık sık çaylaklık mertebesinde gezindiğim için biraz deneyim sahibiyim.
türk dil kurumundaki ya da ilkokul ortaokul lise de gördüğümüz imla kurallarından çok farklıdır. zaten bu yüzdendir ki başlık "sözlükte imla kuralları" beğenilince devamı da çekilecektir, "imla klavuzunda imla kuralları"
bu arada iğmla korallarına ehn:; çogh ben uyyon! hiç heta yapmıyon' - yada- herşey)
sözlükçülere yardım amacıyla girdilerinin silinmemesi açısından yardım olacak birkaç türkçe imla kaidesini yazalım. bunlara uyan hem istifade etmiş olur hem de sözlüğün yazar kalitesi hakkında dışarıdan gelenler üzerinde daha iyi bir intiba kalır.
1-ler-lar çoğul ekleri ayrı değil bitişik yazılır.
2- yapım ekleri, kelimenin anlamını değiştirerek yeni sözcükler türetirler. bunlar ister özel isterse cins ismin sonuna gelsin kesme işareti almazlar.
3-çekim ekleri sözcüğün anlamını değiştirmez. ismin hal ekleri olan e,ide,den ve bunun türevleri eğer bir özel adın sonuna geliyorsa kesme işaretiyle ayrılır. velev ki özel isim sesli harfle bitiyor olsun, ek de sessiz harfle başlasın.kesme ile ayrılır bitişikmiş gibi okunur.
örnek: adnan'a, fransa'dan, emine'ye, bursa'da, türkiye büyük millet meclisi'yle, telekom'da
4- dahi anlamına gelen de eki yani bağlaç olan de-da ayrı yazılır. bunu çekim eki olan de,da'dan nasıl ayıracağız ?
mesela ali bu yemekten yedi,ayşe yedi,fatma yedi hüseyin de yedi. yani gerçekleşen eyleme o da dahil veya eylemden o da etkilenmiş. buradaki -de bağlaçtır ve ayrı yazılır. hiçbir zorluğu yok.