kelimelerin ne anlama geldiğini varsa ikinci üçüncü anlamlarınında yazıldığı bir kitapçık türü diyebiliriz.
internette sözlük; açılan başlıklara yazar kişilerinin içlerinden geldiği gibi (bazen ortalığı sikip attıklarıda oluyor buna trollük diyoruz) tanımlar yapmalarını sağlayacak depolama yapabilen internet sayfaları.
tabi bu eskidendi yazarlara sorsak şimdi; kimisi twitter'ın alternatifi olarak görür. kimi küfür edip rahatlar, kimiside kemalettin tuğcudan bozma kısa eserleri ile en beğenilen olmak için bir sürü dolap çevirir neyse.
işin özü; ne kadar sözlük yazarı varsa o kadar sözlük tanımı vardır.
çeviri yapan insan için olmazsa olmazdır. basılı olanları insanı bilmediği kelimeleri ezberlemeye iterken, online sözlükler, internetin diğer alanlarda yaptığı gibi işimizi kolaylaştırırken bir taraftan da tembelliğe sürükler, zira anında açıp bakabilecekken, kelimeyi ezberlemeye ihtiyaç duyulmaz.
seslerini klavyeden duyurmak isteyen kişilerin bulundugu kabileler , ki aynı zamanda bunlara birçok örnek gösterilebilir.
nitekim günümüz zamanında iyice yaygınlasmıstır bu durum.
(bkz: uludağ sözlük)
(bkz: ekşi sözlük)
(bkz: alem sözlük)
Uludağ sözlük ve diğer taklitlerini örnek olarak gösterebiliriz. Bu şekilde bir sözlük kavramı sadece Türkiye'de vardır, dünyanın başka hiç bir yerinde yoktur. Çokta keyifli, eğlenceli ve öğreticidir.
Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir.