*Sözlük yazarı yazacağı konuda da bağımsızdır. Genel ahlak çerçeveleri içinde yazarsa, kimseye hesap vermez. Bugün sağ görüşü eleştirirken yarın sol görüşü eleştirebilir. Yahut hepsine topyekün kafa göz girebilir.
Ama bir köşe yazarı, siyasete çalıştığı medyanın doğrultusunda eleştiri yapabilir. köşesinde Yer yarılsa da içine girsem denilen anlar filan yazarsa, sen git biz seni ararız denir..
*
Sözlük yazarı, Yazar arkadaşlarıyla çevre yapar, zirve yapar. içer, gezer, tozar her türlü eğlenir.
Siz hiç, 2 gazetenin yazarlarının orgy düzenlediğini gördünüz mü?
*Sözlük yazarları sosyaldir. Hayatlarını yazarak idame ettirmedikleri için, milletin içindedir. Olanı biteni görür. Hayatın zorluğunu birebir olarak yaşar. Ekmeğin kaç lira olduğunu, köpeköldürenin kaç lira olduğunu (kızmayın lan. Genel olarak, çok zengin kişiler değiliz işte.Kabul edelim artık.)Kimisi okul kampüsünde, kimisi şirketinde..
Köşe yazarları -ki bağlı olduğu kurumun maddi gücüne göre- bizden daha rahat yaşarlar. Villasından arada sırada dışarı çıkar, gider lüks bir restoranda akşam yemeği yer. ertesi gün köşesinde, çatalda benek vardı, pekin ördeği pekinli değildi filan yazar. Tuzu kurudur.( halk tabiriyle, dünya ve minareyle ilgili fetişleri vardır.) ama birde şu var, köşe yazarları manken kaldırabilir. Bizim için ise bu pek mümkün değildir.
*sözlük yazarı, yazmakta mutludur. Çünkü karşılıksız bir şekilde, bir şeyler paylaşmıştır. hayat görüşlerini belirtmiştir. Canının istediği konuda, istediği zaman yazabilir.
Köşe yazarının her gün yazmak zorunda olduğu bir köşesi vardır. Zorlama diziler gibi, olayı abartır. Çünkü yarına da konu lazımdır. Para için yazar, yazmak zorundadır.
Sözlük Yazarı, .....
anlayacağınınız gibi, kıymetini bilelim. Bilmeyenlere bildirelim.
köşe yazarı bir dönem saygı gösterilen, el üstünde tutulan bir mevkiye sahipken son kartel medya savaşlarından sonra kendi cebini doldurmaya bakıp, patronunun tasmasını ne tarafa çekeceğini bekleyen zavallı biri olmuştur.
sözlük yazarı genç, dinamik, herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın eleştiri kültürünü şiddetle kullanmaktan çekinmeyip, toplum vicdanının yeni sesi olmaya aday kişidir.
köşe yazarı maaş karşılığı silahşörlük yapar, sözlük yazarı ise gönüllü olarak inandığı fikirleri savunur. hemde köşe yazarından daha ateşli bir biçimde...
sözlük yazarı...
sözlük yazarının köşe yazarından daha fazla okuyanı vardır.
sözlük yazarı kimseye kendini kanıtlamak zorunda değildir, bu sefer hangi konuda yazsam, ne şekilde yazsam diye kasmak zorunda değildir.
sözlük yazarı gramer ver noktalama işaretlerine uyduktan sonra istediği gibi yazabilir.
sözlük yazarı bir bkz vererek durumu kurtabilir, köşe yazarı bir bkz ile durumu kurtaramaz.
sözlük yazarının devamlı bir edit hakkı vardır, köşe yazarının edit hakkı yoktur.
sözlük yazarı istediği zaman yazar, istediğinde kafasına göre tatile gider, yazı yazmaz.
Birbirine benzeyen iki yazar tipidir. Tabii köşe yazarı olmak için belirli mevkilere gelmek gerek, kendi üslubunu oluşturman gerek ama çoğu köşe yazarında görüyoruz ki dümdüz yazmış ne özgünlük var ne dili etkili kullanma vs...
Ama bazı sözlük yazarları da vardır ki o bahsettiğim köşe yazarlarına taş çıkartırlar. Altta nicki falan olmasa bile üsluptan tanınır hemen. işte özgünlük de budur zaten.