genelde birçok insan için mevcut olan sayı ile okunma oranının pekte dengeli olmadığını göze sokan anketimsi hede.
örneğin vatandaşta 500 kitap mı var baksan en az yarısı okunmamıştır. kitap okuma işi genel de böyle olur çok heyecanla alınır fakat aynı heyecanla okunmaz. hele biraz okuyup cezbetmemişse, atılırsa bir yerlere süründükçe sürünür. okunmaz da okunmaz.
mesele sayısı değildir kanımca okunup okunmamasıdır yani.
1000 kadar kitap. 300'ünü okudum. Ayrıca arkadaşlara verdiğim geri gelmeyen okuduğum 100'den fazla kitap ve kütüphaneden alıp okuduğum 200 kadar kitap.
Not: kitap okumayı sadece huzurluyken yapabiliyorum. o yüzden arada sırada okurum başladığım zaman önünde ben bile duramıyorum.
500 civarında şu an. popüler roman taş çatlasa 10 tanedir. bunlar dışında boş beleş kitap yoktur, çıktıkça kenara ayırırım ve takas için sahafların yolunu tutarım (onlar da 30 kitap alıp 2-3 kitap veriyorlar ne yazık ki). çoğunluğu edebiyat, sanat, siyaset bilimi ve felsefe alanlarında akademik değeri yüksek, ilk başvurulan, kaynak kitaplardır. bir kısmı imzalı (9 farklı yazara ait imzalı kitapar yanında 21 kitabı olan bir yazarım tüm kitapları imzalı olarak bulunur), bir kısmı ilk basımdır. bir kısmı gerçekten zor bulunan kitaplardır. şu an alınacak listemde yaklaşık 600 kitap daha var. bunları da tamamlayınca az ama öz sıkı bir arşivim olacak gibi. ama öğrenci halimde toplamak zor oluyor zira popüler olmayan ve basımı sınırlı kitaplar olduğu için 80-100 liraya çıkabiliyor tanesi. tabi bir iki liralıklar da var onlarla büyütmeye çalışıyorum arşivi.
edit: kitapların hepsini hemen okumuyorsun zaten. bazı kitaplar sadece kitaplıkta durur, lazım oldukça alıp incelersin. mesela alıntı yapacağın olur, bir analoji kurarsın, unuttukların olur. mesela bir zamanlar herkeste ansiklopedi vardı ama her dakika onları okumuyorduk.
edit2: aldığım kitapların neredeyse tamamı ikinci el oluyor ve internetten toplu sipariş edip kargo masrafını da azaltarak oldukça uygun fiyatlara topluyorum. şimdi alışveriş yaptığım sitelerde geçmişe gidip son bir senede ne kadar harcama yaptığıma baktım 800 lira civarı tutmuş. öğrenci için büyük para tabi. diyeceğim odur ki arşiv oluşturmama yardımcı olabileceklerden olabilecek hibelere her daim açığım. *
hitler kavgam'da der ki "münih'te geçirdiğim 5 sene boyunca karnım neredeyse hiç doymadı. bunda kitaplara verdiğim paranın etkisi büyüktü".
mustafa kemal de "ben gençken elime geçen her iki kuruştan biriyle kitap alırdım" diyor.
bir el atın belki beynelmilel bir lider çıkaracağız el birliğiyle. **