görebildiğim kadarıyla ekşi sözlük formatından biraz daha değişik uludağ sözlüğün formatı. şöyle ki;
''Entry kesinlikle tanım şeklinde olmalıdır, başlığı tanımlamalıdır. aksi halde silinir '' ibaresi var 'a' bendinde.
ancak ekşi sözlük formatı ise biraz daha geniş kapsamlı;
''ilk entry tanım olmak zorundadır. ancak bir de konuyla ilgili bütünleme diye bir şey var. tanımların gizlenmiş haliyle ilgili... bütünleme yoluyla yapılan tanımların öncesinde en az bir tanım bulunması gerekir. aksi halde "kendisinden önce bir tanım mevcut değil" gerekçesiyle silinir'' (ekşi sözlük, tanım başlığı/armonipolisi'nin girdisi)
gene orada araştırılırsa bulunacaktır, ilk girdiden sonraki girdiler tanım, tanım devamı, alıntı(spoiler), bkz, örneklendirme, diyalog olabilmektedir ekşi sözlük formatında. ancak burada dikkati çeken çok önemli bir husus var ki, burada benim görebildiğim birçok girdi de uludağ sözlük formatına aykırı ama genel sözlük formatına uygun girdiler, ki buna benim girdilerimin bazıları da dahil. misalen; bir başlığın altına konuyla ilgili yalnızca diyalog girilmiş. bu girdi yeni de değil, 1-2 senelik girdiler. hal böyleyken bir kavram karmaşasına sebep olmakta a bendi bana göre. eğer a bendi tam manasıyla uygulamaya sokulsa sözlükteki girdilerin 4'te 3'ü uçururulmalıdır, belli ki bu konuda bir tolerans var, ancak -tabiri caizse- tck 301 gibi suistimale de açık bir format kuralı. moderatörün de bizim gibi insan olduğunu bildiğimize göre, iyisi de kötüsü de olabilir, bu bendi suistimale uğratabilir gelecekte seçilmesi muhtemel x moderatör. kanımca bendin biraz daha genişletilmesi gerekmektedir, bu konudaki moderatör imtiyazı azaltılmalıdır.
{Entry sadece şu yazılardan ibaret olunca silinir.
"13: bir sayı." silinir, ancak "13: bir asal sayı." bu silinmez.
"ankara: bir şehir." silinir, ancak "ankara: iç anadolu bölgesinde bir şehir." bu silinmez.}
ekşi sözlükte gene tanım başlığı altında armonipolisi'nin aynı girdisi;
{ekşi sözlük'ün iskeletini oluşturan şey tanımdır. haliyle, "sözlükte tanım yapılır". ancak durum burada sıradan sözlükten biraz farklı, malum. her yazar istediği şekilde tanım yapabilir. moderatörler de tanımın kalitesini tartışmazlar, tartışamazlar. tanımların kalitesinden yazarları sorumludur. bu yüzden "böyle tanım mı olur" diye saldırmak yersizdir. bu, gammazların ispiyonlarken dikkat etmeleri gereken önemli şeylerden birisidir.}
i bendi muhtemelen garbage entry denen oluşumu ortadan kaldırmak için konulmuş belliki. ancak verilen örneklemelere bakılırsa görülecektirki 13 başlığının altına 'bir sayı' yazmak tanımdır. 13 bir sayıdır, bir asal sayıdır, batıl inançlara göre uğursuz sayılabilecek bir sayıdır, ama en nihayetinde bir sayıdır, dolayısıyla bu ne olursa olsun bir tanımdır. aynı durum diğe örnek olan ankara başlığı için de geçerlidir. ki ulu sözlükte de birçok yazar bu şekilde kısa tanımlar yapmışlar zamanında, şu anda da yapılmaya devam ediyor. bu bend'in de bana göre yeniden değerlendirilmesi gerekmekte. i bendi -bence- a bendiyle de çelişmekte. çünkü istenen garbage entry oluşumunu engellemekse gözü en rahatsız eden girdiler genellikle tanım olarak kasmaya çalışılan girdilerdir. 13'ten devam edelim gene; 'uğursuz bir sayıdır', 'uğursuz olarak bir sayı olarak bilinen sayıdır', 'uğursuz olarak bilinen ve de inanılan bir sayıdır' girdileri bu sıralamı takip ederek garbage'lar zinciri* oluşturmaya (güdük oldu gerçi, ama anlaşılacağı kanaatindeyim) aday tanımlara gebedir başlık. halbuki 'bir sayıdır' ibaresinin altına 'uğursuz olduğuna inanılır' şeklinde girilen 2. girdi tanım devamıdır ve göze de gayet hoş gözükmektedir takdir edersinizki.
yazarın notu1: entry ve girdi olarak aynı şeyi kasteden iki kelimenin kullanılması yazarların girdilerinin orjinalliniğinin bozulmaması için yapılmıştır. kendi cümlelerimde girdi olarak yazdığım görülecektir.
yazarın notu2: bu girdi de bakıldığında ilk cümlesinde gizli bir tanım içermektedir ancak özünde tanım değil tanım devamı ve örneklendirme sözkonusudur. bir örnek teşkil etmesi açısından bu şekilde yazılmıştır.
*Biri bir başlık açtığın o başlığın türevlerini açmak sözlükte can sıkmaktadır.Örnek;
Ayı saldırdığında yapılması gerekenler(4)
Köpek saldırdığında yapılması gerekenler(1)
balık saldırdığında yapılması gerekenler(2)*
Tecavuzcu saldırdığında yapılması gerekenler(31)
(Yapmayın bunu)
ekşi sözlükle hayata giren, ondan sonra açılan yeni sözlüklerin de bir nevi anayasası hâline gelen, temel amacı forum ile sözlük kavramları arasındaki farka dem vurmanın olduğu ve yazarlık sıfatını alan kullanıcıların yazılarını girerken (entry diyoruz mesaj değil) nelere dikkat etmelerinin gerektiğini anlatan kurallar bütünüdür.
çoğu yazar olmuş çaylak okumaz, okumuş olsa bile uygulamaz. en azından bu sözlük için böyle olduğu düşünülebilir. fakat bazı şeyleri tekrar hatırlatmakta yarar var sanki, özellikle güncellenmeyen maddeler ya da zamanla esnetilen kurallar pekçok yazarın kafasında soru işaretleri yaratmakta (sanki bana). bu nedenle temel birkaç maddeyi hatırlatmakta yarar olabilir;
öncelikle ilk kural olarak "Entry kesinlikle tanım şeklinde olmalıdır, başlığı tanımlamalıdır" denir. hayır canlar, entry başlığı tanımlamak zorunda falan değildir. bu durum yalnızca başlığın ilk entry'si için geçerlidir ki o da eğer yönlendirme yapılmamış ise. onun dışında başlıkla ilgili bakınız verilebilir ya da başlığın anlattığı kavramla ilgili diyalog şeklinde örneklendirme yapılabilir. sonuçta ne bakınız vermek ne de diyalog kurmak, tanım yapmak demek değildir. sözlüken caizdir.
ikinci olarak "Entry/Başlık hakaret, küfür, ağır derece argo ifadeler içermemelidir" denir, üstüne üstlük "Uludağ sözlük bu konuda çok hassastır" diye de sopa gösterilir. bu durum uzun bir müddet bu şekilde devam etmiş, son mod alımlarından sonra resmen kalkmış ya da feci esnetilmiştir. am, sik, göt vs. yazarken sansür derdine düşen eski nesil artık bir miktar rahata kavuştu denilebilir, ancak iş burada yazara kalmıştır aslında, şahsen s.kerim'i sikerim'e tercih ederim (ne demek istedim la ben şimdi). entry komikse komiktir ama içinde küfür var diye komik olduğunu iddia etmek ,recep ivedik filmini oscar'a aday göstermek gibi bir şeydir.
sonra "Sadece yazarı ilgilendirecek derecede subjektif entryler silinir"dir. çok önemli, asıl forumlardan farkı burada görülür sözlük şeysinin. ama kullanımında bir esneklik var, izin verilir. şöyleki;
hatırla sevgili
her zamanki saatinde açtığımda tv'de başka bir şey olduğunu görüp dumura uğramama neden olmuş dizi.
bu tür entry girmek caizdir, niye? bi' düşünün bakayım...eveeet siz zaten zekisiniz, burada yazar okuyan kişinin "hıııı demek bu dizi zamanında yayınlanmamışşş" diye düşünmesine yol açar, yani bu bir çeşit bilgi olur. ama tutup da bu dizi başlığına "sevgilimin sevmediği dizi, biz ailecek izleriz ama" vs. yazar iseniz okuyan kişiden alacağınız cevap "bana ne lan" olacaktır. hatta küfür bile edebilir bunlar. yazık değil mi anneye babaya, yapmayın o bakımdan.
ihlâli yüzünden sayısız yazarın çaylak olmasına neden olmuş maddeye değinelim şimdi de. "Diğer sözlük yazarları ile polemik" vs. vs. burada genel bir kıstas olduğu söylenemez. çünkü bir mod için polemik olduğu düşünülen bir entry, bir başka mod için değildir. bu nedenle siz 4254252 kere bir entry'yi "bana köpek diooo" diye gammazlasanız dahi bu modun tahliline bağlı kalacağından gerek uludağ sözlük başlığında gerek u.s. moderasyonu başlığına yapılan çemkirmelerin %93,24'sı hep bu nedenledir. küsüratlı sayı verdim inandırıcı olsun diye.
bu konuda çaylaklık tehlikesine karşı korunmak için üstteki entry'lere refere etmemek, üstteki yazıları okuyup da entry'ye "kimi gerizekalıların hebele olduğunu sandıkları şey" diye bodoslama başlamayarak, siyasi başlıklarda insanların ne kadar anlayışsız olduklarının bilincinde olarak bir gruba yönelik küfürlerde bulunmamak ve en önemlisi de kişilere hakaret etmemek gerekir.
örneğin aysun kayacı'ya geçenlerde yaptığı mâlum söylemi yüzünden "çobanlar s.ksin seni" diye bakınız vermek yazarlık değildir, yapanın da yeri burası değildir. en bi' güzel çaylaklık nedeni bu olsa gerek.
sözlük, yazar gibi kelimeler kişiye imla ve dil bilgisini hatırlatır sonuçta. bu nedenle bu yönden hatalı entrylerin silindiği rivayet edilir. hiçbir yerine hiç bir, her şey yerine herşey yazmak elbette tüm entry'nin uçma nedeni değildir ama genelde edit isteği yollanır ya da o da yollanmaz. kısaca iğrenç bir yazımınız yok ise yazılarınız bu nedenle pek silinmez. geçmesi kolay bir ders gibi maddedir bu. güzel okuma için noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk sevap kazandırır der entry'mi burada noktalarım.
sozluk formati falan yok kardesim, inanmayin bunlara, ne bu sozlukde, ne diger sozluklerde artik tanim yapmakla kimse ugrasmamaktadir, tanimlanacak bilgileri kimse yazmaz, yazsa da okunmaz.
peki ne yapiliyor, tanim yapar gibi osuruktan teyyare bir cumle yaziliyor, sonra da isteyen istedigini giriyor, veya bununla da ugrasmiyor direk olarak bkz. veriliyor. (bkz. verip kufur yazinca bu uyar haa)
turkiye de sozluk olayi bitmistir, mevcut sozluklerin hepsi forumsu garabetlerdir, bunu ssg de bilir zall da bilir mal da bilir, ama garipler hala yok usteki entryi refere ediyor yok kufur hede hode diyerek, insanlari caylak ve hatta nedensiz olarak ucurabilmektedirler. astigim astik kestigim kestik tarzi anti demokratca yonetilen internet coplukleri olmuslardir sozlukler, tanim mi gerekiyordu al sana tanim.
yapacaginiz sey, adam gibi kendinizle yuzlesip, su uyuz, kimsenin uymadigi, bir b.ka yaramayan, sozlukde tanim yapma salakligini kaldirin (ornek laneth), bir adim atin, her konuyu eksiden takip etmek zorunda degilsiniz.
duydun mu zall efendi, bir dusun istersen yazdiklarimi.