malesef bu tip insanımsılar ülkemizin zeka ortalamasını da düşürmekde, birde herşeyi bilmiş numarası yaparlar çift katlı integrali bırak basit bi limit sorusu sordunmu da öyle bakakalırlar.
zekanın bir çok yönü vardır. genellemeye vurulması saçma olur bu durumun. ben kendimi bildim bileli matematikle haşır neşir biriyim. pratiklik konusunda bir sözelciden daha zeki olabilirim ancak detaylı düşünme konusunda sözelcilerin sayısalcılardan daha zeki olduğuna eminim.
diyeceğim şu ki şu lanet olasıca genellemelerden kendinizi sıyırın biraz. o kıt beyninizi bunlar için yoracağınıza gidin de yararlı şeylerle uğraşın. inanıyorum düzleşmeye meyilli olan beyin kıvrımlarınız bile birşeyleri başarabilecek kapasitededir.
sırf ders olarak değil gerçekten sayısal zekası olan biri olarak yalanladığım önerme. bir çok zeka türü vardır: mesela benim matematiksel zekam yüksektir; fakat etkin konuşma, etkin yazı dili gibi eylemleri barındıran sözel zekam çok düşüktür. bu sebepten dolayı akıcı konuşamam; kelimeler aklıma gelmez, sürekli "ııı", "eeee" veya "şeyyy" derim. (kitap okumamak ve kelime haznesiyle de alakası yok. gayet geniş bir kelime haznem var.) ama kolayca işlem yapabilir, denklem kurabilir, oranlamaları çok iyi yapabilirim.
ayrıca okulumda, ukraynalı olan türkçe'yi benden sonra öğrenmesine rağmen benden daha etkin konuşabilen, hatta türkçe roman yazan bir çocuk bile var. sözel deha olan bu çocuk gerizekalıysa, ben de bir şey bilmiyorum demektir. başka bir şeyden de bahsedeyim; benim ilkokul türkçe hocam, bulgaristan'da yaşamış, lise 1'e kadar tek bir kelime bile türkçe bilmeyen bir kadındı; fakat sözel zekasını kullanarak bana, daha doğuştan itibaren türkçe bilen çocuğa, türkçe öğretmenliği yaptı.
not: mesela bu yazıda parça bütünlüğünü oluşturamamışım, parça bütünlüğü oluşturabilmek bile sözel yetenektir.
Genellikle lise zamanı herkes arasında dolaşan, anne babaların çocuklarına seçmemesi için baskı yaptığı fakat kesinlikle yanlış olan bir önermedir. Sözel, ezber yeteneği ister. Örnek verecek olursam sayısal ortalaması 5 olup sözele geçen arkadaşlarım var.
haftaiçi dersaneye giderken sözelciler ve tmcilerle beraber ders görürdük tenefüste temiz hava almak amacıyla dışarı çıktığımızda soluyabildiğimiz tek gaz sınırsız karbonmonoksitti. haftasonu sadece sayısalcılarla aynı saati paylaşır, sırf içeri duman girmesin diye pencere kapalı, havasız sınıfta oturma zorunluluğundan kurtulurduk, e evet yapılan genelleme sözelcilerin yapacak işi olmadığından hepsi sigaraya sarıyor olurdu. ama durup düşününce zeka düzeyi düşük kuru kalabalık kolay göründüğü için sözeli seçiyor* ve sigaralarının dumanıyla sırf sözel zekaya sahip oldukları için sözeli seçen sözelcileri gölgeliyorlar.
sözelcilerin zeka düzeyi değil sayısal zeka düzeyi düşük olabilir ama sayısalcıların da sözel zekaları düşük olabilir.ama olabilir diyorum tabi herkeste böyle olacak diye bir kanun yok.
Bu zeka seviyesinin neye göre,kime göre düşük olduğundan bahsedilmemiş bir gerçek(!) tir.
Örnekle açıklayacak olursak:
Ben bir sayısalcıyım.40 soruluk fen bilimleri testinde en az 35 net yaparken,40 soruluk sosyal bilimler testinde 25 netin üzerine çıkamıyorum. Sözelci olan arkadaşım x ise istisnasız her sınavda Türkçe ve sosyal bilimler testlerinin her birinden en az 35 er net yapıyor. (bkz: çoklu zeka kuramı)
zeka dediğimiz ve malesef her insanda bulunmayan bu tanımı kalkıp da sözelcilerde yok ama sayılsalcılarda var tarzında bir kalıba sokmak ne derece doğrudur, bilemeyiz. Fakat şu vardır ki; sen sayısalcısın ve yalnızca sayısal alanlarda başarılısın ki böyle bir başlık açıyorsun. Zeki olmayabilirsin arkadaş yalnızca zekamı sudoku dışında nasıl geliştirebilirim diye düşünebilirsin:)
Sözelcilerin zeka seviyesi düşükse nasıl edebiyal,dil ve anlatım,tarih gibi sözel alanının derslerinin öğretmenlerinin % 70 gibi oranı sözel bölümünden mezun olanlar?Zeka seviyesi düşükse nasıl öğretmen olabiliyo ? Böyle düşünenler bide bu yandan düşünseler ya. .
Dünyaya örnek olan egitim sistemimizin sonucu olarak ortaya çıkan durumdur. Liselerde bile en kötü ögrenci profiline sözel sınıflarda rastlanmaktadır.Ama unutulmamalıdır ki yönetici kesim sözel zekaya sahiptir.
zeka seviyeler düşük olup olmadıkları tartışılabilir,
lakin sayısalcıları iş hayatında yönettikleri tartışma götürmez bir gerçektir.
boğaziçi elektronik müh. kablo taşır, marmara işletme mezunu başında müdürdür.
(bkz: vah vah vah)
isletme, ekonomi, bilgisayar muhendisligi okumamissan sen bir salaksindir.
bu beyinsizce kani yuzunden 70 kusur milyonluk ulkede adam gibi sosyolog, piskolog, tarihci...vb yetismemektedir.
cok begendiginiz amerika ve avrupa'da ise durum farklidir. orada tarih okumak, cografya okumak son derece onemlidir, is sahalari vardir ve en onemlisi bu bolumleri okuyanlar kucumsenmez.
sayısalcıların ise zekaları olmalarına rağmen bir çoğundan bir cacık bile çıkmıyor. yani insanlıkları 0 olabiliyor. yemişim böyle sayısalı, önemli olan insan olmak kimseyi sayısalcı sözelci diye ayıramazsınız. bu memleketteki sözelcilerin de hepinize verecek bir cevabı vardır. *
gerçek olmayan bir önermedir.
sözelci demek ileri derecede ezber ve hatırlama kapasitesi yüksek olan insan demektir.
bu durumda bakıldığında bir sözelci integral ya da matris gibi bir işlemi sadece mantığını kavrayarak yapabilir.
evet bazı sözelci arkadaşlar gerek olmayacağını düşünerek matematiğe önem vermemiş olabilir ama bu onların zeka düzeyinin düşük olduğunu göstermez.
ben sözel bölümü tercih etmiş bir öğrenciydim ama integral, türev, matris gibi matematik konularında süperdim.
üniversite bitirebildiğime, zorunlu ders olan matematiği verebildiğime göre bu önermenin tamamen sallama bir önerme olduğunu düşünüyorum.