son 2 yıldır değişen sınav sistemi sebebiyle matematik te yapmak zorunda kalan lise-öğrenci kitlesidir. barajı aşanları arkeoloji ya da büro yönetimine gider. işleri zordur. allah kolaylık versindir.
genel anlam itibari ile sosyal bölümlere yatkinligi olan insanlara verilen isimdir. Pek tabii sadece yatkinlik degil ayni zamanda bu alani secmis olmak demektir. teorik olarak böyledir, ancak pratikte asla. Cünkü sözelciler okullarin atil sınıflarında yer alırlar.
türkiyede sözelci olmanın hiçbir karizması yoktur. Çünkü sözelciler süzülenlerdir. başka bir deyişle bu eğitim süzgecinin üstünde değil altında kalanlardır. onların kim olduğunu anlamanın da farklı bir yöntemi vardır. Örneğin derslerine sıkı sıkı çalışan okulu aksatmayan kişilere genelde sayısalcı gözüyle bakılır. zekidir, disiplinlidir, çalışkandır. kim ki, dersten kaçar maç yapmaya gider, kahvede okey atar, sosyal ve siyasi olayların içinde fazlasıyla yer alır; sözelcidir. bu ikisinin eşit bir şekilde ortasında kalan isminden belli olduğu gibi eşit ağırlıkçıdır. ne şiş yansın ne kebap hesabı. zaten genelde de işletmeci olup hesap yaparlar.
her sözelci öğrencinin ilkokul ve ortaokulda matematik dersleri mükemmele yakın derecede iyidir. ama her nedense liseye gelindiğinde ve insanların size sen necisin diye sorduklarında eğer sözelciyim cevabını vermişseniz matematiğin anlamsız kaprisiyle tanışmaya başlamışsınız demektir. size asla yüz vermez bundan sonra. pek tabii can dostları kimya, fizik, biyoloji de
Önce bu derslerde ne olup bittiğini anlamaya çalışırsınız, evet x bilinmeyendir, bir tane olursa sorun değil, ikiye çıkınca tahtaya bakış biraz anlamsızlaşır. Üçe çıktığında ise zaten sizin haberiniz olmaz. sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant pek bi garip şeylerdir. Çocukluktan akla kalan athos porthos, aramis dartagnandörtlemesine benzer bir fantazyası vardır. birinin adı trigonometridir, diğerinin adı üç silahşörler. ikisinde de üç ismi bi şekilde geçer ama nedense dörttür bunlar. belki de degillerdir de ben böyle biliyorumdur.hem ben sayisalci degilim ya ne bilirim saymayi..
üniversite sinavina girmeden önce ögrencilere takilan lakaplardan birisi.
sayisalci ve esit agirlikcilardan daha geri planda kalan ögrenci tayfasi.
sadece bakkal hesabiyla pacayi kurtarmaya calisan üstün zekalilar sinifi.
matematik bilmiyorum,yapamiyorum demektense, matematik ne isime yaracak diyerek bos seylerle ugrasmadigini göstermeye calisan zeki insan.
matematik yapabilenlerinin iyi bölüm ve okullar kazanabildikleri,söylenenlerin aksine hiçte aptal olmayan,gündemi takip eden,yazan,çizen,düşünen ve tartışan,bir ülkenin sosyal dinamikleri olmaya aday öğrencilerdir.
Sayısal terk, eşit ağırlık çıkışlı ama ygs-lys ye sözelden hazırlanan biri olarak söylemek isterim ki, sözel bölüm kolay olarak gösterilse de öyle değildir. Emin olun hem zor hem de zevkli. Zira matematik çözmek yerine edebi şahsiyet ezberlemeyi tercih ederim.
matematiğin günlük yaşantıda ve sosyal çevrede bir biha yaramadığını bilen öğrencilerdirler. bir sayısalcıya bu ülkenin hali ne olacak diye sorduğunuzda günümüzü ele alıp ileriye dönük saçma sapan saptamalar tekrar ettirebilirsiniz fakat sözelciye sorduğunuzda tarihdeki olayları, felsefi düşünceleri, yönetim biçimlerini bir araya toplayıp örneklerden yararlanarak bir ülke bile kurdurtabilirsiniz. küçümsemeye devam edin bakalım.