sinema ve görsel sanatları abd'den, opera, operet ve vodvilleri fransa'dan, tiyatro'yu almanya ve rusya'dan, resim ve heykel sanatlarını italya'dan, arkeolojiyi avusturya'dan, psikoloji-sosyoloji ve davranış bilimlerini almanya'dan, filolojik ve linguistik çalışmaları ingiltere'den, sanat tarihi'ni italya ve almanya'dan, etnolojiyi almanya ve avusturya ile kısmen abd'den, iletişim bilimini küllüyen abd'den, hukuk sistemini isviçre ve italya'dan ithal eden bir ülkenin kendi değerlerine bakış açısını gösteren açıklamadır.
ondan sonra oturur düşünürler "yahu bu sene avrupa'ya en fazla ticari araç ihracatını biz yaptık ama yine bir yerlerden açık veriyoruz, neden acaba" diye. kendi tarihini, siyasetini, sinemasını, hukukunu oluşturmaktan aciz bir ülkenin aptal insanları da kendilerini yüceltirken bu değerleri oluşturacak insanların kendi mesleklerini "yapamaması" için her türlü ortamı hazır eder. durum budur...
not: sözel okuyan öğrencilerin aptal olduğunu ima eden bir başlıktan yönlendirildiği için sakil duran bir entry durumundadır. bundan sonraki entrylerde de aynı etki görülebilir.
fen liselerine alternatif olarak sosyal bilimler lisesi açılmıştır ve de bu geleceğimiz için çok çok hayırlı olmuştur... artık sadece kafası hiçbir derse basmayanlar değil geleceğin sosyal bilimcileri, hakimleri,edebiyatçıları, tarihçileri sözeli bilinçli olarak seçiyor..
bütün genellemeler gibi bu da yanlıştır. sayısal öğrencilerin birçoğunun kafasında ya da toplumun büyük bir kısımında böyle bir yargı vardır, bu da gerçektir ancak bir iki küçük noktaya temas edesin geldi.
mesela öss denen bir olay var ve çoğu öğrecinin istediği bölümler mimarlık, tıp, mühendislik vs.
adama gidip soruyorsun; neden kazanamadın? cevap veriyor; sayısalları yaptım da sözelleri yapamadım.
hani madem çok kolay sözel sorular, yapsana evladım o zaman, hazırlanma bir daha bir sene boyunca. bahsettiğimiz sözel de birinci bölümün soruları. allahtan ikinci bölüm sorularını çözmeye lütfetmiyorsunuz.
ikinci bir kanı da, sözel öğrencilerinin ezber yaptığı yönünde. "ne var lan ben de ezberlerim yaparım" diyorsanız üstteki paragarafı okuyunuz. ayrıyetten hukuk öğrenciler ya da tıp öğrenciler o koca koca kitapları ezberliyorlar mı? hayır. bir mantığa oturtup, kendince çıkarımlar yaparak öğreniyorlar, işte sözel öğrencileri de böyledir.
son olarak onların da iki tane ayağı, iki tane eli falan var bu kadar korkmayın. iyi bölümlere yerleşenleri de, mutlaka matematik ve fen bilimleri yapıyorlar. nasıl sayısal öğrencileri türkçe ve sosyal yapıyorsa. yapamazsan zaten giremezsin.
bunu diyeni sayısal ortamda obeb/okek'ine ayırıp, avagadro sayısıyla çarparım.sonrada dünya coğrafyasının jeopolitik konumu en önemli olan ülkelerden birine gömer, tarihe adımı altın harflerle yazdırırım.
Hep anlatıyorum hep te anlatıcam. Sözel öğrencileri aptaldır diyenler zeka türlerini bilemden mi konuşuyorlar? . Zeka tüleri ;
Mantıksal Matematiksel Zeka
Sözel-Dilsel Zeka
Görsel Zeka
içsel Zeka
Sosyal-Kişiler Arası Zeka
Müziksel-Ritmik Zeka
Doğa Zekası
Kinestetik-Bedensel Zeka olarak 8'e ayrılır. Zeka türlerinin arasında sözel zeka varken , siz nasıl hala sözel öğrencileri aptaldır diyebiliyosunuz? Peki eğer çok zekiyseniz, zeka türlerinden nasıl haberiniz olmuyor?
okuyan adama bile aptal diyen yurdum insanının marifetidir. birebir okuyan arkadaşlarım var, bir kısmı aptal olsa da bunun bölümle alakası olduğunu düşündürtmemişlerdir hiçbir zaman.
fazlasıyla yanlış önermedir. sayısal öğrencisi olmama rağmen eğer okulumda adam akıllı sözel eğitim verileceğini bilseydim mutlaka sözel bölümü seçerdim. sanat yahu sanat... var mı ötesi?
devletin ve ne yazik ki bazı öğretmenlerin bakış açısıdır. tabi bunu yapan insanlar aptaldır. ancak sözel okuyan bir insan aptal mıdır? sayısal okuyan biri çok mu zekidir? iste bunların cevabı hayırdır. arada hiçbir fark yoktur. mühendislik okuyan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki; sayısalda da aptal vardır, sözelde de, eşit ağırlıkta da. tıpkı bu bölümlerde zeki insan olduğu gibi. ancak ülkemizde bazı kişilerce sayısal okuyanlar daha üstün gibi görülüyor. bu kesinlikle yanlıştır ve düzeltilmesi gerekmektedir.
sözel çıkışlı öğrenci olmama rağmen çoğu sayılcıdan daha iyi çözerim integral türev falan. ayrıca sözelci olmak ezberci olmak değildir edebiyat seversin tarih seversin o alanda okumak istersin seçersin. ama bizim ülkemizde sevdiğin meslek değil para kazanılan mesleğe göre bölüm seçmek gibi bir yapı olduğundan burada bile böyle aptal bir geneleme olması şaşırtmamıştır.
gayet haklı bir önermedir. ben bir sözelci olarak aptal olduğumu kabul ediyorum. allah benim belamı versin. bir türlü ısınamadım tanjant cotanjant polinoma. hay benim allah bin belamı versin. ne aptalım yahu? bak doktorlar ne kadar zeki? hay genetiğime edeyim.