azeriler tarafından uydurulmuş bir soykırımdır.
hocalı'da soykırım olmamıştır.
tarihi tüm belgeler, hocalı olaylarının soykırım olmadığında birleşiyor.
--spoiler--
Tarihi açıklama bir tahrik değildir; çarptırmalara kapılmadan olayları, geniş kapsamlı bir bakış açısıyla incelemek gerekir.
Azerbaycan, Türkiyenin de yardımı ile, 1915 soykırımını, Baku ve Sumgait katliamlarına karşı koymak, dikkatleri dağıtmak için ortaya düzmece « Hocalı katliamıni sürmektedir.
Son olarak, 3 Mart 2009 tarihinde Azerbaycanın Hocalı olaylarını Avrupa Parlamentosunda anılması fiyaskoyla sonuçlandı. Avrupa Parlamenteri (Almanya-Yeşiller) Gisela Kallenbach ermenilere karşı gerçekleştirilen vahşetin fotograflarının eksikliğinin altını çizmiş ve Azerbaycan Büyükelçisinin konuşmasına ve propaganda aletlerinin dağıtılmasına izin verilmemiştir. (1)
Hocalı olayları ile yakın geçmişte Azerilerin Ermenilere karşı gerçekleştirdikleri Sumgait, Bakou, Gandzak (1988), Maragha, Shamkhor, Shamakhi, Karintak, Shushi (1918), Hadrut, Getashen, Berdadzor, Sheki, Voskepar, Zakatali, Chardakhli, Shahoomian (1991) (2) kırımları görülür :
Bakuda Ermenilere yapılan katliam : 1905
Sumgaitde Ermenilere yapılan katliam : 1988
Hocalıda karşılıklı çatışma : Şubat 1992
Marağada Ermenilere yapılan katliam : Nisan 1992
Bakuya Ermeniler 18. ci yy sonlarında petrol rafinerisi işletmek için göç etmişler ve 100 yıl zarfında zenginleşmişlerdir. Tıpkı Ittihatçıların 1909da Adanada bunu hazmedememeleri gibi Tatarlar da (Çarlık Rusyasında bugünkü Azerilere verilen isim) atnı yöntemi seçmişlerdir.
Sumgait ise zamanla bir Ermeni Mahallesi haline gelmişti; bunu kabullenemeyen bir grup fanatik Azeri ayaklanarak bazı Ermeni (ve yahudi) evlerini basıp bir katliama girişmişlerdir. Bu tarihten sonra ise bölgedeki Ermeniler soydaşlarının bulunduklar Ermenistana göçe başlamışlardır.
Hocalı, en son 1920 yılları nüfus sayımlarına bakılırsa bir Ermeni yerleşim yeridir. (3) Azeri aileler silah kaçakcılığı ile uğraşıp zamanla çoğalmışlar ve Ermenileri, yöreyi terk ettirmek için, sürekli vurmaya başlamışlardır. Ermeni-Azeri Hocalı çatışmasının nedenlerinden biri de budur. Artsaghda (Dağlık Karabağ) Ermeni-Koruma birlikleri ise oluşturdukları insanlık koridoru (Kara kara yakınlarında) ile sivil halkın olaylardan zarar görmemesi için yardımcı olmuşlardır. (4) Zamanın generallerinden olan Vitali Balasanyan, bu koridoru bizzat muhafaza ettiğini ve gerekirse bizzat Elman Mamedova anlatmaya hazır olduğunu söylemiştir. (5)
Maraga katliamı ise etnik temizlemeyi devam ettirmek için azeri asker ve tankları tarafından gerçekleştirilmiştir.
1992 yılında Azerbaycan başkanı, Pantürkizmi savunan, Alpaslan Türkeşin de seçilmesi için destek verdiği (6) Mutalibovun yerine geçen eski KGB generali ültra milliyetçi Abulfez Elçibey (Front Populer Azeri Azeri Halkçı Cephe) (7) bulunmaktadır ( 7 18 Haziran 1992). Rus yardımını red edip Türkiyeye yaklaşmak ister. (8) 24 Mayıs 1993 tarihinde ülkede bulunan rus birlikleri Gandzak (Ganja, Gianja, Kirovabad) dan çekilince, azeri askerler devrim gerçekleştirince, yerini Heydar Aliyeve bırakacaktır.
Kimilerine göre Yerevanda bulunan Moskova emrindeki Rusya Federasyonunun 7ci taburundan 1991de ayrılan bir tabur, Gürcistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Ukranyada birlikler kurup Sosyalist Cumhuriyetinden ayrılan devletleri tekrar geri döndürmeyle üslenmişdir. Ermenistan, Moskovaya bağlılığını saklamamıştır. Stepanakertte kurulan 366. cı Motorize grup Stepanakert ve Hocalı olaylarından sonra geri çağırılmıştır.
Bu olaylarda geride kalan rus birlikleri ikili oyunlarla iki halkı karşı karşıya getirmiş, Azerbaycandaki sovyet atmacalarına karşın Gümrüde konaklamış rus birlikleri (366. Cı Motorize grupu) Karabağ kurtulus savaşında rol oynamışlardır. (9)
Başkent Stepanakertin (10) 7 km kuzeyinde bulunan Hocalı aslında Karabağın en eski ermeni köylerinden biridir ; bugün bile hâla yapılan kazılarda antik Ermeni Kırallığı kalıntılarına rastlanmaktadır. Azerilerin buraya gelişleri ise 1960lı yıllarına dayanır.
1926 yılında 888 Ermeni olan bu köyde 2 Azeri ailesi yerleşir. 1970’de ise Azerbaycan’da bulunan Meşket’ler de yerleştirilerek hemen hemen tümü azerileştirilir ve Stratejik konumundan da faydalanarak Stepanakert doğrultusunda bulunan ermeni köylerini bombalamanya, yağmalamaya ve Ermeni tutuklamalarına başlarlar.
Ermenilerin Sumgaitı terk; etmeleriyle petrol gelirleriyle zenginleşen Suret Huseynov gibi şahıslar kendi milis kuvvetleri ile (12) isgandar Hamidov komutasında birleşen Bozkurtlar (13), kısa zamanda satın aldıkları silahlarla bir güç kurarlar. Azeri albay Azer Rustamov ise Çeçen kuvvetlerinin kendilerine yardım ettiklerini kabul etmiştir zaten (14). Birkaç ay sonra ise Afganistan mücahit ve arapları da yardıma gelirler. (15)
Demiryolu kavşağı olan Artsagh (Karabağ)ın başkenti Stepanakert&te yaşayan ve geçim kaynaklarını sağladıları hava limanının Azeriler tarafından kapatılması bardağı taşırtan son damla olur; çatışmalar başlar.
22 Şubat 1988de sivillerin vardıkları ateşkese rağmen ayaklanan Azeriler Ağdamı almışlar ve Şuşi yolunu kesmişler Ağdam civarında sivilleri öldürülmeye başlamışlardır.
Ermeni Askeran kalesi ve Hocalı köyü uzun zaman Azerilerin Şuşiyi almalarına engel olmus ve Hocalı, Malibeklu, Canhassan, Kosalar, Molanlar, Alimadatlı, Aliağa, Avda ve Gülaplu doğrultusunda kurulacak olan Azeri şehirlerine engel omuştur.
Hocalıdan Ağdama açılan koridor, 25-27 Şubat 1922
Resim: Nkrusa Org.
Hocalının düşmesine kadar başlıca tarih ve olaylar : tutanaklardan.
4 Şubat 1992 :
Artsagh (Yukarı Karabağ), Askeran bölgesinde, Hocalıda yaşıyan Azeriler Berdadzor ve Hasanabad ermeni köylerini yaylım ateşine tutarlar
14 Şubat 1992 :
Hocalı ve Askeranda ermeni ve azeri güçler karşı karşıya gelirler.
16 Şubat 1992:
Süregelen çatışmalarda iki ölü ve çok sayıda yaralı olur.
17 Şubat 1992:
Azeriler ortalığı ateşe verip Stepanakert üzerine büyük Rapira roketleri yollarlar. Şehrin üzerine 300 tane düşer, 31 apartmanlı bir bina yıkılır, geçici hükümet deposu, savcılık binaları tamamiyle yanar. 15 kişi hayatını kaybeder ve bir okadar da yaralının yanında göçeklerin altından çıkarılanlarla bu sayı artar.
19 Şubat 1992:
Stepanakert üzerine yollanan 180 misil 20 kişinin hayatına mal olur.
20 Şubat 1992:
Azerbaycandan Stepanakert üzerine atılan toplam 350 roket ve bombalardan 17 kişi hayatını kaybeder 34 kişi de yaralanır. Onlarca bina ve soyyet televizyonu merkezleri hasar görür.
21 Şubat 1992:
Şuşi yakınlarından Stepanakert doğrultusunda sivil yerleşim merkezlerine 35 roket atılır; şehir ateşler altında kalır. Yardım çalışmaları ise elektirik, su ve yakıt yetersizliği yüzünden aksar. Motor Rifle Regiment 366.cı bölüğünün 19 Şubatta yaralanan askerleri nakledilirler.
22 Şubat 1992 :
Savaşa katılmayan, tarafsız kalan 366.cı birlik üzerine atılan roketler sonucunda iki asker ölür, diğer ikisi ağır yaralanırken 6 Ermeni sivil de yaralanır.
23 Şubat 1992 :
Şuşi yakınlarından Stepanakert üzerine atılan 4 yaylım roketi sonucu 6 sivil hayatını kaybeder ve onlarcası da yaralanır. 366.cı bölük üzerine atılan 80 büyük şarapnel sonucu bir asker ölür ve onu yaralanır.
24 Şubat 1992 :
Olaylara karışmayan Ermeni-Azeri sınırında görevli 366. cı birlik bölgeyi terk etme ve sivil halkı koruma kararı alır.
Azerbaycan devleti, iktidarı ve muhalefeti ile birlikte « Insanlık suçu » işlemiştir
Çatışmalar esnasnda sivil halkın can güvenliği açısından, ermeni tarafı, bir insanlık koridoru açmış ve tahliyeleri bu yerden gerçekleştirmiştir. Zamanın Azerbaycan Cumhurbaşkanı olayı Çek gazetecisi Dana Mazalovaya şöyle açıklamaktadır :
« Azerbaycan Halkçı Cephesi paralı askerler birliği, Karabağ Ermenileri tarafından, sivil halkın can güvenliği açısından, tahliyelerin bilhassa gerçekleştirilmesi için açık bıraktıkları koridoru, ön görülen insani görevini yerine getirmemesi için fiili olarak engellemişdir ». Azerbaycanlı muhalefetin asıl amacı, çatışmalar esnasında canlarını kaybeden sivillerin akibetini, Baku rejimine karşı kullanılıp iktidarı ele geçirmekti (16). Hocalıyı beyaz bayraklarla bu insanlık koridorundan terk eden sivil azerilere, tahliyeleri engellenmek için bu milis askerleri tarafından ateş açılmıştır (17). Kaçabilenlerden bazıları ise soğuk kış koşullarına dayanamıyarak donmuşlardır. Ağdama varabilenler ise iktidara leke sürebilmek amacıyla yaylım ateşine tutulmuşlardır. Ilk başda, savaşın acımasız kurbanlarının 100 civarında olan sayısı, diğer çatışmalardan hayatlarını kaybedenlerin de buraya taşınmasıyla bu sayı biraz çoğalmişdir. Ancak bir « soykırım » görünümü söz konusu değildir.
Azerbaycan, iktidar kavgalarını bir yana bırakıp, hayatlarını kaybeden Hocalı halkı adına gerçeğin en kısa zamanda ortaya çıkarması ve suçsuz kurbanların katliamına katılan cani azeriler adalete teslim edilmelidir. Bakunun resmi bildirilerine göre hayatlarını kaybeden sivil azerilerin sayısı 613tür.
Hocalı olayları akabinde Çek gazeteci Mazalova, başkanlıktan istifa eden Ayaz Mutalibovla (6 Mart 1992) yaptığı bir röportajda 19 Şubatta Hocalıda videoları çekilen ölülerin nasıl Ağdamda görüldükleri sorusuna « Bu katliam önceden bana karşı kurulmuş bir tertiptir » demiştir.
TV-5 fransız gazetecisi David Florence ise olayı şöyle anlatmıştır ( Paris, le 2 Mars 1992):
1 Martta, Azeri ve Ermeniler, önceden kararlaştırdıkarı bir mıntıkada, her iki taraftan, çatışmalarda hayatlarını kaybenleri karşılıklı değiştirmek için anlaşmışlardı : 100 kadar cansız beden yerde yatıyordu. « Aniden, nerden geldiği fark edilmeyen, gökte bir azeri helikoperi gözüktü ve değiş-tokuş mahaline yanaştı. Içinde sayısız Azerilerin yanında bulunan yabancı muhabirler, sayısız fotolar ve manzarayı video kaydına alırlar. Ertesi gün, türk yazılı mediası ve televizyonu, olayı, korumasız, sivil halka karşı, Azerbaycan Ermenileri tarafından gerçekleştirilen bir « katliam » olarak gösterir. Olayların korkunç bir hilesi oldu ».
Diğer taraftan 26 Mayıs 2002 de Baku haber ajansı Bilik Dünyasının açıklamasına göre muhalefet önce Hocalı olayları hakkında öne sürülen kanunun tasarısını muhalefet imzalamamıştır. Hazırlanan raporda bu olayın asıl mesullerinin Azeriler olduğunun altı çizilmiş ve bir tek ermeni sanık olmamasına rağmen uluslar arası bir yargı organı tarafından yargılanması kararı yayınlamıştır. Bu politik entrikaları ve iktidarlık oyunlarında, askerler dışında sadece 167 sivil hayatlarını kaybetmişlerdir. Azerbaycan parlamentosu ise 181 Azerinin ( 130 erkek, 51 kadın, 13 çocuk) hayatını kaybettiğini açıklamıştır. (18) Bölge Ermeni müdafaa grupları tarafından tutuklanan 700 sivil ise şartsız olarak Azeri tarafına devredilmiştir. Hayatlarını kaybedenlerin çoğunluğunu ise Azeri milislerinin kalkan olarak kullandıkları Meşket Türkleri teşkil etmiştir. (19) Daha sonra aralarından 11i Ağdam yakınlarında ölü olarak bulunmuş ve bunlardan Ermeni kuvvetleri mesul tutulmuşlardır.
Çekilen foto ve videolar Ermeni ve Azeri kayıplarını göstermektedirler, sadece Azerileri değil. Birkaç gün sonra, 20 Nisan 1992da ise Azeri Kuvvetleri Martakert-Maraghada 53 Ermeninin hayatlarına son verirken 52 kişilik, kadın ve çocuklardan oluşan başka bir grup da Azeriler tarafından tutuklanarak ortalıktan kaybolmuşlardır.
« Hellector » 2 Haziran 2008 (20) kayıtlarına göre Ağdam (Aghdam)da kadın ve çocuklardan oluşan 47 rehineden sadece 13 kişi geri gönderilmiştir. Geri kalan 34 kişi ise kayıplara katılmışlardır.
Olaya tanık olanlar ise katliamın ufak bir çatallık bölgede vuku bulduğunu söylemişlerdir. Oysa ki azeri yetkililer açıkca bu yer hakkında bilgi vermemektedirler. Iki Fransız gazetecisi erkek, kadın ve çocuklardan 32 sivil ceset gördüklerini kayıt ettirmişlerdir. Çoğu başlarından ve 1 metre mesafeden öldürülmüşlerdi.
Hocalı olayları hakkında azeri kaynaklarında yazılanlar :
M. Safaroghli, azeri gazeteci :
« Hocalı, stratejik değeri olan bir yerdi. Hocalıyı kaybetmek Mutalibov politik rejiminin bir fiaskosu olduğunu gösterecekti. Sivillerin ölümüne sebep olan Hocalı olayları sadece ve sadece Azerbaycanda iktidar kavgası ve siyasi etrikaların sonucudur. Nezavisimaia Gazeta, Şubat 1993
Elman Mamedov, Hocalı Başkanı:
« Geçidin sivil halkın boşaltılmasına tahsis edildiğini biliyorduk. » Pensée russe, 03 03 1992 ; Baku Işçisi
Ayvaz Moutabibov, zamanın Cumhurbaşkanı :
« Ermeniler bir koridor açmışlardı, neden ateş etsinler ki ? » Nezavisimaia Gazeta, 02 04 1992
« Kuşkusuz, Hocalı sivillerinin infazı Azerbaycanda iktidar değişimini meşrulaştırmak içindir. » Novoie Vremia , 6 mars 2001
R. Hadjiev, Azerbaycan Agdam Halk Cephesi idare heyeti üyesi:
« Hocalı halkına yardım edebilme kuvvetine ve olanaklarına haizdik. Ama Cumhuriyetin (Azerbaycan) idarecilerinin amacı, halka kuvvetsiz olduklarını, CEI (Bağımsız Devletler Birliği) ordusundan muhalefeti ezmek için yardım istemek zorunda olduklarını göstermekti. » Moskova, Izvestia, Nisan 1992
Arif Younoussof, gazeteci, Insan hakları koruyucusu :
« Şehir ve halk, bir siyasi amaç uğruna, Azerbaycan Halkçı Cephesini iktidara taşımak için, bilinçli olarak kurban edilmişlerdir. » Zerkalo gazetesi, Temmuz 1992
Tamerlan Karaev, zamanın Azerbaycan Yüksek Şura başkanı :
« Bu felâket, azeri iktidarında yüksek mertebeli bir kişi tarafından hazırlanmıştı. » Moukhthalifat gazetesi, 28 Nisan 1992
Thinghiz Moustafaev (Fouatoghli), bağımsız televizyon röportajcısı:
27 Şubat ve 2 Mart 1992de çekim yapmış, fakat olaylar hakkında azeri resmi açıklaması hakkında şüpheye düşünce kendi soruşturmasını başlatmıştır. Gazetecinin, Hocalı olaylarına Azeri tarafının katılıma katıldıkları hakkında rus ajansına ( D-press ) gönderdiği ilk haber hayatına mal olmuştur ; Ağdam yakınlarında, halen açıklık getirilemeyen bir şekilde öldürüldü. Hayatını kaybeden röportajcı Hocalıda resim çekemeyişinin tek nedeninin « orada ceset olmamasından kaynaklandığını » açıklıyordu.
Heydar Aliev, Cumhurbaşkanı :
« Bu öldürme olayı işimize yarayacak. Olayları akışına bırakalım. » Bilik-Duniası ajansına 1992de yapılan bildiri.
Megapolis-express, azeri dergisi :
« Şayet Azerbaycan Halkçı Cephesinin gözü yükseklerde iseydi şüphesiz beklentilerine erişti. Moutaliboy iktidardan uzaklaştırıldı, dünya kamu oyu şaşkın ve Azerbaycanlılar ve kardeşleri Türkler Hocalı azeri halkının soykırımına inandılar. » Megapolis-exoress , n° 17, 1992
***
Sonuç olarak Artsagh (Yukarı Karabağ)da Hocalının Karabağlı ermeni müdafa kuvvetleri tarafında ele geçirilmesinden 17 sene sonra, Baku hala, Ermeni karşıtı medyatik propaganda kampanyasına lobilerle devam ediyor.
Savaşın merhametsizliği üçüncü devletler tarafından çoğu kez kınanmaktadır.
Hocalı olayları Human Rights Watch ve Memoria tarafından tanınmasına karşın Maragha olayları da ONG, Ingiliz Christian Solidarity Worldwide (1992) (21) tarafından tanınmaktadır. Ayrica Azerbaycan sivil halkın çoğunlukta oldukları bölgeleri havadan bombaladığı için de kınanmaktadır (22). Savaş ganimeti olarak sakat bırakılmış asker cesetleri de kayıtlara geçmiştir. (23)
(1) FEAJD, 9 Mart 2009
(2)- Çember harekatı, 1991, Wikipedia, Guerre du Haut Karabagh
(3) idem, Wikipedi
(4)- Nezavisimaya Gazeta, le 2 Nisan 1992
(5)Collectif VAN , 7.3.2007
(6) Info-türk N°188, Haziran 1922
(7)- quid.fr, AZERBAIDJAN
(8)- Michael E. Brown, The International Dimensions of Internal Conflict, MIT Press, Cambridge, 1996, p. 125
(9)- Thomas de Waal, Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War, New York University Press, New York, 2003
(10) Başkent Stepanakert önceleri Shusha , Azerbaycan işgalinden sonra ise azerileştirilerek Khankendi olarak adlandırıldı
(11)- Steven E. Lobell Steven, Philip Mauceri, Ethnic Conflict and International Politics: Explaining Diffusion and Escalation, Palgrave MacMillan , New York, 2004 p. 58
(12)- Thomas de Waal, Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War, New York University Press, New York, 2003
(13)- Rasit Gurdelik, « Azerbaijanis Rebuild Army with Foreign Help », dans The Seattle Times, 30 Ocak 1994
(14)- Yüzlerce gönüllu Çeçen askerleri yardımda bulunmuşlardır. Azer Rustamov, 1992
(15)- Michael P. Croissant, The Armenia-Azerbaijan Conflict: Causes and Implications, Praeger, Londres, 1998
-Valery Tishkov, Ethnicity, Nationalism and Conflict in and after the Soviet Union: The Mind Aflame, Sage, Londres, 1997, p. 107).
(16)- Nezavisimaya Gazeta,2 Nisan 1992
(17)- Helsinki Watch, rapor Eylül 1992
(18)- Helsinki Watch, p.23
(19)- Historien militaire canadien Patrick Wilson Gore, Tis Some Poor Fellows Skull-Post - Soviet Warfare in the Southern Caucasus
(20)&#Hellector Haziran 02, 2008
(21)- Caroline Cox, Nisan 1998
(22)- Human Rights Watch/Helsinki, Azerbaijan: Seven Years of Conflict in Nagorno-Karabakh, New York, 1994
(23)- Thomas de Waal, Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War, New York University Press, New York, 2003
wikipedi de bir ermeninin yazdığı bilgi beni hemen ikna etti.
meğer hocalıda türkler ermenilerin bıçaklarının üstüne düşmüş, ermenilerin spor olsun diye oraya buraya attıkları mermilerin önüne kendilerini atmışlar. hatta 13 yaşında bir kız çocuğu kendini ermeni bir doktorun neşterine sürte sürte kendi derisini kazımıştır.
bu türkler çok pis millet, ermeniler ise zavallı ve masum bir medeniyet. zaten buralar eskiden hep onlarınmış.
ermeni soykırımı yaptığını sindiremeyen türk milliyetçisinin yalanını ortaya koyan güzel betimleme. bunlar da katledilen ermeniler azeriler tarafından:
ermeni toprağı olan hocalı'da yalan olan soykırım.
ermeni toprağı hocalı'da soykırım olmamıştır.
tarihi gerçeklerden kimse kaçamaz.
hocalı'da soykırım olmadığını söylemek için, illa ermeni olmaya gerek.
asgari insani duyguları taşımak ve gerçeklerden kaçmamak yeterli.
yeter ki, doğrulardan kaçınılmasın, resmi tarih zırvasına takınılmasın.
türk tarihi katliamlar, soykırımlarla dolu iken; tutup da ermeni tarihine çamut atmak terbiyesizliktir, vicdansızlıktır.
uydurma, tek merkezde hazırlanmış videolarla soykırım denemeyecek olay.
belgeler açıkça gösteriyor ki; hocalı'da soykırım yaşanmamıştır.
uydurma resmi tarih zırvalarına herkesin karnı tok.
uluslararası hukuka ve dünyadaki genel soykırım algısına göre yaşananlar soykırım değil, katliamdır. fakat bir olayın soykırım olmaması onun daha az acı olduğunu göstermez.
inatla soykırım denmesinin sebebi, ermeni iddialarına karşılık verebilecek birşeyler bulma ihtiyacıdır.
hocalı katliamı'nda çok sayıda azeri masumun katledilmiş olması, hocalı katliamı'ndan dört yıl önce sumgayit'te ve iki yıl önce bakü'de ermeni masumların katledilmiş olması gerçeğini değiştirmez.
hocalı katliamına sözde demek tam bir insanlık ayıbıdır.
(bkz: 13 yaşındaki türk kızının derisini yüzdüm) inşallah ailenizden birininde derisini bu kıza yaptıkları gibi yüzerler.
ermeni askerlerin anılarını yazdığı kitabı dünya üzerinde azerilerden başka kimse bulamamaktadır. buna rağmen, hocalı bir katliamdır. tıpkı azerilerin, hocalı'dan iki ve dört yıl önce kendi ülkelerindeki ermenileri katletmeleri gibi...
külahıma anlatılması gereken konudur.
meksika'dan başladı, bir çok latin amerika ülkesinde bu olay bir soykırım olarak tanınıyor artık.
uluslararası boyutlarda yani...
istediğiniz yerinizi yırtın siz.
herkesin yazar olabildiği en düşük denetime sahip wikipediayı bir kaynak olarak baz alıp, hassas konularda ahkam kesmek, kamuoyu yaratmaya çalışmak olsa olsa en hafif tabirle dangalaklıkla eşdeğerdir.
Türklerin yine kendilerini mağdur gösterme çabasıdır. Olan gariban ermeni köylülere olmuştur. Fotoğraflardaki cesetler de aslen katledilen ermeni köylülere aittir.