bilirsiniz, sözümde hep durmuşumdur, duracağım.
sevgilime söz verdim ben yirmi yıl yaşayacağım.
düşmanlarım sevinmesin yirmi yol sonra yok diye;
belli değil yirmi yıla ne zaman başlayacağım.
Söz Ola Kese Savaşı
Söz Ola Kestire Başı
Söz Ola Ağulu Aşı
Yağ ile Bal Ede Bir Söz
Kardeşlerim. Sözlerime Yunus Emrenin dörtlüğü ile başladım, Bu mısralarda bir şeyler gizli. Ya hu nasıl görmezsin iyi bak oku bir daha. Sözde saklıdır her şey. Tabi ya söz deyip geçme. Bin düşün bir söyle demiş atalarımız. Bir kelime büyük kavgalara yol açabilir. Bunun için kişi konuşmadan önce düşünmelidir.Hele hele bu kişi bir mümin ise iyice düşünmelidir. Yanlış bir yerde iblisin vesvesesiyle mümin kardeşimizi kırabilir üzebiliriz. Karşınızda bir kardeşiniz var. Konuşurken onu kıracak bir sözü söylediniz ister istemez diye düşünelim. Ne yapacaksınız? Zamanı mı geri alacaksınız? Yoksa çıkan sözü elinizle ağzınıza mı tıkacaksınız? Durun söyleyeyim ne yapacağını. Pişman olacaksın başın önüne eğilecek ama iş işten geçmiş olacak. Kırılan kalbin onarılması çok güçtür. Hatta imkansız diye de biliriz. Söz kişinin aynasıdır. Bir insanın sözleriyle onun kişiliğini hemen çözebilirsiniz. Karakteri düzgün olmayan bir insan karaktersizce konuşur. Ağzından küfür eksik olmaz. Allah bizi küfre sapmaktan korusun.
Söz dinimiz içinde çok mühim bir konudur. Çünkü insan söylediği ile sevap kazanır veyahut günah işler. Hz Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdular ki: Kul (bazen), Allahın rızasına uygun olan bir kelamı, ehemmiyet vermeksizin sarf eder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir Yine kul (bazen) Allahın hoşnutsuzluğuna sebep olan bir kelimeyi ehemmiyet vermeksizin sarf eder de Allah, o sebeple onu cehennemde yetmiş yıllık aşağıya atar Kişinin bir sözü onu cehenneme de koyar cennete de.
Böyle bir zamanda öyle bir söz etmemiz gerekir ki ağulu aşını yani zehiri bala yağa çevirsin. Müslüman konuşmadan önce sözün Şeriata uygun olup olmadığını düşünmelidir. Ve ardından söyleyeceği mekanın uygun olup olmadığına bakmalıdır. Keza kötü sonuçlara yol açabilir. Sürç- i Lisan ettiysem affola.
"Tut elimi sıkıca sarıl bana
Daha iyiyiz biz yan yana
Bana bir güvensen, şu kışı geçirsem
Söz daha güzeliz baharda"
gibi güzel bir nakarata sahip olan gökhan tepe şarkısı.
üç harfin içine sığan başlangıç.
her şey söz ile başlar. söz olmasa idi insan insan olmazdı, hayvan hayvan olmazdı.
insandaki sözün gücü doğadaki suyun gücü gibidir desek teşbihte hata olmaz sözüne sığınmakla bir şey kaybetmeyiz.
gereksiz sarfedilen söz gereksiz harcanan su gibidir.
gerektiğinde sarfedilmeyen söz gerekliyken bulunmayan su gibidir.
su gibi pasif ama etkili olan ve her yere sızan da sözdür, su gibi coşup bentleri yıkan da sözdür.
bu da böyle bir yazı olsun..
söz söylemek, söz vermek, söz etmek, söz geçirmek, sözünü sakınmak..vb. söz başlangıçtır, güzel bir tat için elmayla kışkırtılan adem, bir söz'e uydu, başka bir sözden vazgeçti aynı zamanda, tanrıya verdiği 'söz'..
öyleyse söz boşluğun kendisi aslında, hem varoluşu hem de yokluğu simgeleyen.. varolmaya söz verip, kaçınılmaz yokluğa götüren..
söz,
seni bir daha incitmeyecek tanrı!
duyduğum andan itibaren kulaklarıma zamkladıklarımdan. temposu, sözü, gökhan tepe nin vokali mükemmel derecede bağlıyor adamı. hele ki bir de ah o sözleri yok mu sözleri.
düşüncelerini saklama gereği duyan bazı insanların fikirlerini açığa çıkartmak konusu.
çemberin dışına çıkıp, nasıl göründüğümü umursamadan ortaya bir cümle atmam yetiyor. herkesin diline beynindeki düşüyor, ve o sözler dökülüyor.