söz uçar yazı kalır

entry33 galeri0
    33.
  1. siz sözü çok yanlış anlamışsınız.
    yine bilge tarafımı çıkarıyorum.

    söz uçar gider, gideceği yere hızlıca ulaşır,
    yazı bir sikime yaramaz yazıldığı yerde kalır anlamına gelir bu söz.
    2 ...
  2. 32.
  3. Söz uçar kışı kalır. Tek mevsim mi bu söz sankim.
    1 ...
  4. 31.
  5. insan, unutmaya müsait bir varlıktır. Verilen sözlerin unutulması daha kolaydır. Bu nedenle sözler yazıya geçirilerek unutulması gibi sorunların yaşanmaması sağlanır. insanın verdiği sözleri bir yere kaydetmesi gerekir. Çünkü, yazının unutulması imkansızdır. Çünkü, o yazıya bakınca unutsa bile yine hatırlar. Mesela; Bir marketçi borca verdiği kişileri bir yere kaydetmezse borçlar unutulup gider. Ancak bir yere kaydetse kimin ne kadar borcu olduğu asla unutulmaz.

    https://www.bilgiyazari.c...sozunun-anlami-nedir.html

    Fakat bu sözün farklı manaları da vardır, şöyle ki;

    --spoiler--
    yazı durur, keşfedilmeyi bekler. söz ise uçarak kateder mesafeleri. ses hızıyla canlı cansız ne çıkar ise yoluna ona küçük ya da büyük bir bilgi nakşeder söz ve ondan bir bilgi alır. aynı anda yüzlere, binlere, milyonlara ulaşır. sadece mekanlarda değildir sözün yolculuğu, zamanları çağları da gezer durmaksızın söz. çeşit çeşit araç kullanır söz, o açıdan da çok zengin ve çok güçlüdür. kültürümüz bunun en canlı kanıtı, örneği ve dahi tanığıdır.

    31.01.2017 00:58 ~ 10:33 galenos

    Ekşi sözlük

    ---------------

    " dize benim; ama sen onu seslendirince dostum
    seninmiş gibi oluyor, öyle kötü zedeliyorsun ki

    sümer tabletlerinden bu yana yazılı sözcükler seslendirilmek için yazıldılar. çünkü işaretler kendi ruhlarıymış gibi belirli bir sesi ruhlarında taşıyorlardı. klasikleşmiş bir deyim olup, günümüzde "yazı kalır, söz uçar" anlamına gelen scripta manent, verba volant, aslında yazıya değil, söze övgü düzmek için kullanılırdı. sayfadaki sesler kanatlanıp uçabiliyorlardı. sayfadaki sessiz sözcük ise hareketsiz ve ölüydü. yazılı bir metin, yani scripta, ile karşılaşan okur sessiz harflere ses vermekle ve onları incil'deki anlamı doğrultusunda konuşulan söz, yani verba yapmakla yükümlüydü. ruh vermeliydi. incilin eski dilleri olan ibranice ve aramice, içten okuma ile konuşma eylemi arasında fark gözetmez ve her ikisi için de aynı yüklemi kullanırlar."

    (okumanın tarihi,alberto manguel)

    12.12.2018 01:45 sunicin

    Ekşi sözlük

    --spoiler--
    0 ...
  6. 30.
  7. 29.
  8. ilerde dönüp yazdıklarınızı okuduğunuzda,cok tuhaf hissedersiniz.Bunlarimi yaşamisim ben diye şaşirirsınız...Sonra hic bir yazınizi mutluyken yazmadiginizi farkedersiniz..Dibin dibindeyken yazılan yazılar..insan hayatının karanlıgini? neden yaziya aktarirki..Içini dökmek için mi?..Tekrar okuyup hatirlayip aglamak ,aci cekmek icin mi?..Rahatlamak icin mi?.Hiç kimseye güvenemedigi icin mi?.Bilmiyorum...Yazmiyorum artik.. Yazmak bi bakima insanin kendisiyle yüzleşmesiyken ..Kendimle yüzleşmekten korktuğum için mi??Yazmıyorum..onuda bilmiyorum..Yazmamda gibi geliyor bundan sonra..Tek bildigim kendimi daha güçlü hissediyorum bu sıralar...ilacı biraktıktan sonra daha ben gibi bir "ben"var.. Korkularımla zaaflarimla daha güçlü bir "ben"..Kendimi antidepresanlarla uyuşturarak kendime verdigim zararin farkinda olan bir "ben"...Yok yinede yazı yazmam artik..Baskalarinin yazilarini okuyup kendimden parcalar bulmak en iyisi...Dipten yüzeye çıkmaya çalışırken o yazilara ihtiyacim yok..Bu siralar ihtiyacım olan tek sey "kendim" olabilmek..
    2 ...
  9. 28.
  10. Ses kayıt cihazıyla artık uçması çokta mümkün olmayan söz nedeniyle söz de kalır yazı da diye değiştirilebilecek başlıktır.
    0 ...
  11. 27.
  12. konuyu açtıktan sonra 9 yıl geçmiştir.
    0 ...
  13. 26.
  14. Taht oyunları kitabında/dizisinde "kelimeler rüzgardır" olarak tarif edilen durum.
    0 ...
  15. 25.
  16. devamı: hatırda kalmaz satırda kalır olan başlık.
    1 ...
  17. 24.
  18. 23.
  19. 22.
  20. öğretmenlerimizden duymaya alıştığmız söz dizisi.
    0 ...
  21. 21.
  22. Kuş uçar boku kalır durumunu hatırlatan tümce.
    0 ...
  23. 20.
  24. 19.
  25. sözlük yazarları, internet ortamında tatlı&ekşi soslu kelimeleri kullanmada yıllardır ziyadesiyle cömert davrandı.
    neden? nickname'leri aşil misali zamana meydan okusun, yıllar sonra bilmem kaçıncı nesil tarafından
    hürmetle zikredilsin diye.
    bu nedenledir ki, sözün 80 derece limon kolonyası uçuculuğunda, yazının çin seddi kalıcılığında
    olduğunu tecrübeyle sabitlemiş herkese,
    0 ...
  26. 18.
  27. ankara üniversitesi iletişim fakültesi (bkz: ilef) hocalarından (bkz: nurcan törenli)'nin derslerinde sürekli söylediği bir sözdür.

    (bkz: üniversiteden akılda kalanlar)
    0 ...
  28. 17.
  29. 16.
  30. duyulanın bir kulaktan diğerine geçerken kaybolacağı ya da değişebileceği nedenle kalıcılığından ötürü yazının üstünlüğünü anlatan söz.

    kanıt olarak kullanılabilir, hemen imha edin.
    1 ...
  31. 15.
  32. insan aklının yeterince meşgul olmasından dolayı unutabildiği şeyleri yazarsa gördükçe hatırlayacağından doğan deyiştir.
    2 ...
  33. 14.
  34. 13.
  35. doğu'nun şifahi geleneğine göre tam tersi olan durumdur.

    "kulaktan dolma" , kulak kesilmek , "yerin kulağı vardır" , "eski kulağı kesiklerden" , vs deyimlerinin de çıkış kaynağı hep duyduğumuzu bir şekilde aktarmak şeklinde tecelli etmiş. hurafeler , ve halkın avam diye nitelendirildiği bu yanlış aktarım da işte tastamam budur. haaa sadece zararları üzerinde durmayalım ama .doğaçlama , maniler , nüktedanlık da bu şifahi geleneğin bir uzantısı.

    ama işte yazıya dökülmeyen bilgiler tahrip olup , zamanın çöplüğünde tahrife uğrayarak , varlığını ilk halinden de bir hayli farklı mecrada sürdürmekteler.

    ee ilkokulda kulaktan kulağa fısıldama oyununda da bu durum ortaya çıkıyordu.

    o halde yazıya devam...
    3 ...
  36. 12.
  37. 11.
  38. 10.
  39. batı felsefesine göre tam tersi geçerli olan durumdur.
    1 ...
  40. 9.
  41. a: hoca söz uçar yazı kalır unutma bunu..
    b: hmm(hemen gidip sözlüğe yazayım bunu)*

    akabinde :
    b: aa dün yazdığım entry silinmiş. hani yazı kalıyodu lan! *
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük