söz müzik teoman

entry51 galeri1 video2
    50.
  1. albümde, emre aydın - sürpriz ile mirkelam - güzel bir gün en dinlenilesi iki parçadır.
    0 ...
  2. 49.
  3. çağın hızına ve ağırlığına dayanabilmek sürekli canlı tutulan melankoliyle mümkün belki de. “kendimize baktığımızda tıklım tıklım yalnız olduğumuzu” fark ettiğimiz anda dışarıdaki kalabalığın anlamsız hareketliğine bir anlam verebiliriz ancak. kentin sokaklarından gece gündüz akan binlerce yalnızlık dolu bedenin “dünya düşmüş üstüne.” yükleri ağır ama yine de kentsel akışın hızına ayak uydurmak zorundalar, daha da yabancılaşarak daha da yalnızlaşarak, kalabalığın ortasında “sonsuz bir şimdi içinde nefessiz kalarak.”

    geçmişin nostaljik olmadığı çünkü artık özlemle hatırlanacak, tutunulacak bir şeyin kalmadığı, her şeyin unutuşa terk edildiği; geleceğin ise mutlu ve umutlu hayallerden ziyade birikerek katlanarak çoğalan bir yalnızlık albümüne dönüştüğü bu modern çağın en moda hali aşk’tır. kentli insanın yaşam enerjisi aşktır ve hatta aşk acısına olan yatkınlığıdır. onu şimdiye hapseden de bu acının peşine düşmesidir. gündelik hayatın temposunun giderek hızlanması aşkların da ömrünü kısaltmıştır, aşk acısının da… kent hep yeni hikayelerle geçmişten ve gelecekten koparır bizi; tam da o melankolik şimdiye bağımlı kılar.

    bu yeni kent hikayelerinin anlatıcılarından birisidir teoman. kentli insanın aşk söyleminin sözcüsüdür. kent yaşamı aşkı acıya tercüme ederken, teoman, yalnızlığına sığınan, aşıkken bile yalnız kalan, dünyadan kaçıp kendi hikayelerini biriktiren insanı tasvir eder. dünyanın hikayelerinin yavanlığından, televizyondan dökülen seslerin ve görüntülerin birörnekliğinden, artık gerçekleşmeyeceğini fark ettiğimiz ışıltılı hayallerin sahteliğinden, dergilerdeki aynı kadınlardan/erkeklerden ve sokaklarda yine onlara benzemeye çalışan acemi taklitlerinden sıkılan kentli insan kendisini hikayelerine kapatır. “bir ülkenin bodrum katındaki kirli savaş”ın televizyondan akan haberiyle uyanan kişinin midesi bulanır, galiba “dünya tutmuştur” bu kişiyi. teoman’ın dile getirdiği modern insan belki de tam bu yüzden hep kendi hikayesine döner. kendi hikayesini kentin hikayeleriyle yorumlar. başkalarının hikayelerini dinleyecek zamanı azdır, onlar için de hikayeler uydurur. bu yüzden “o’nun hikayesi”ni veya “en güzel hikaye”sini anlatır, özenle dokur, işler ve dünyaya tahammül etmeye çalışır. kalabalığın içinde yalnız olan kişinin elinde kalan bir hikayeler koleksiyonudur. hayat o kadar hızlanmıştır ki; bir insanı ancak hikaye kahramanı yapacak kadar tanıyabilir kentli insan, onun hikayesine dahil olacak kadar değil… walter benjamin’in o güzel deyişiyle “büyük şehir insanını büyüleyen aşktır, ama ilk bakışta değil, son bakışta aşk.” büyülenme anıyla başlayan ebedi bir elveda bir anlamda. ve tam da o andan sonra başlayan hikaye kurma süreci. köprünün tırabzanlarına tutunan ıslak saçlı kızın pencere camının buğusuna yazdığı “hoşça kal” sözcüğünden sonra başlar hikaye. bir kar tanesinin ağızda erimesi kadar sürer. sonra yeni hikayeler başlar, yeni melankoliler, yeni son bakışta aşklar. veya sadece son bakışta hayranlıklar, “daha 17”nin “elveda zalim dünya” şarkısının sonuna yetişilmesi gibi mesela veya kardelen’in elinden uçup gitmesi yeniden açmasını beklerken veya papatya’nın nasıl “en sevdiği filmden sonra kısacık kestirmesi saçlarını ve içmesi ilk sigarasını” hikayesini dinlerken “içindeki seslerin bastırması diğer sesleri”…

    “yalnızlık asla dışarıdan doldurulmaya izin vermez, aynı zamanda kendi başına kendinden kaçıp kurtulmayı da istemez ve beceremez”. teoman belki de bu çıkmazı dile getirir şarkılarında. belki de bu yüzdendir yalnızlık dolu bedenlere duyulan ihtiyaç: yalnızlığı paylaşmak için değil, yan yana ayrı ayrı yalnız olmak için. bir anlamda, bedenin belleğini konuşturuyor aslında teoman. her dokunuşun en derinlere nüfuz eden silinmeyecek izini bulup çıkarır. ama bu melankolik bir açığa çıkarıştır çünkü izi bırakan artık yoktur; geriye kalan buğulu bir anıdır. bazen ise ne yaparsan yap acı dinmez çünkü bulduğun iz “en güzel hikaye”nin izidir. bedene en çok haz veren ve de en çok kanatan. ondan sonra zaman ikiye bölünür : “senden önce senden sonra.” hikayeleri kesintiye uğratan asıl hikayedir bu. bundan sonra anlatılanlar, hep bu hikayeyi yeniden bulabilmek veya umutsuzca unutmaya çalışmak amacındadır. fakat “bitmiştir en güzel hikaye” artık yapılması gereken hikayeler koleksiyonuna yeni hikayeler ekleyerek, o’nun vücudunun ardından başka vücutları sevmeye çalışmak, yara izini iyileştirmeye çalışmaktır… yine kalabalığın içinde yalnız olma vaktidir, “kalbinin kırıklarını aldırma” vaktidir. ve yeniden son bakışta aşklarla, tesadüflere bırakmak gerekir kendini. kentli aşk bu döngünün içine sıkışıp kalmıştır, teoman da işte tam bu melankolik varoluşun şarkılarının yaratıcısıdır.

    ocak ayında teoman’ın yeni kent hikayeleri anlatacağı yeni albümünün de piyasaya çıkacağını duyurarak, tekrar tekrar melankolik aşklarla büyülenmeyi diliyorum bu kentli bünyelerimize… ne de olsa “her şey yalnızlıktan”… diye biten elis simson yazısını aklıma getiren tribute albüm. teoman'a böyle bir albüm böyle bir yazı yakışırdı.
    4 ...
  4. 48.
  5. tanım 1: adının teoman şarkılarının katliamı olarak değiştirilmesi gereken albümdür.
    tanım 2: teoman'ın şarkılarına ruhunu da katarak seslendirdiğini kanıtlayan albüm olmuştur.

    parantez içi: belki de ben teoman'ın ruhuna aşıktım da şarkıları bahaneydi...

    öyleki koskaca minik serçe bile şarkıya ruh katamamış, şarkıyı katletmiştir. rockçıların yorumları bi nevze iyi denilse de harun tekin, şarkının deyim yerindeyse cılkını çıkarmıştır. kavuniçi balık demek bu kadar mı zor sevgili harun??? * albümde en iyi yorum irem'e aittir: "duş şarkısı bu kadar güzel miydi yahu???" yorumu yaptırabilecek nitelikte yorumlamıştır şarkıyı. valla helal olsun kızcağızımıza, onca üsdat varken içlerinden sıyrılıp en iyi yorumu yapmıştır.

    allah'tan albüm tutmadı da bir ikincisi piyasaya sürülmedi...

    tanım 3: teoman'ın albümle eş zamanda çıkardığı kitabının adıdır.eğer ki teoman hayranıysanız arşivinizde yer almasını şiddetle tavsiye edilebilecek kalitede başarılı ve güzel bi çalışmadır.
    4 ...
  6. 47.
  7. en güzel şarkısı, yorumu; nil 'in söylediği "istanbul da sonbahar" olmuş albümdür.
    0 ...
  8. 46.
  9. Bence en iyi performansı irem'in gösterdiği, Harun Tekin'in, Emre Aydın'ın, Hayko Cepkin'in ve Nil'in de kendilerine düşen görevi en iyi şekilde yaptıkları Teoman albümü.

    Hayalkırıklığına uğratan sanatçılar da olsa (Yalın, Mirkelam ve Sezen Aksu gibi) iyi bir çalışma olmuştur.
    0 ...
  10. 45.
  11. sezen aksu ve irem candar'ın performansının son derece başarılı olduğu albüm.
    0 ...
  12. 44.
  13. albümde en çok dinlenesi kişinin emre aydın olduğuna karar verdiğim dinlendikçe kulağa daha güzel gelen albüm.aynı zamanda teomanın egosunu tatmin ettiği albüm. **
    2 ...
  14. 43.
  15. sanki bu albümü işte ben teomanım en iyi ben söylerim bu parçaları niteliğinde yapmıştır.çoğu sanatçı şarkıları iyi söyleyememiştir.hayko cepkin hariç tabikide.
    0 ...
  16. 42.
  17. kendi $arkılarını ba$kalarına okutmu$ ve sadece nakaratlarına katılmı$ teoman albümüdür.albümü dinlerken, kendi kıymetini,kendi farkını ortaya koymaya çalı$mı$ diye dü$ünüyorum.yalın'ın berbat ettiği gönülçelen $arkısı da evlere $enliktir.
    0 ...
  18. 41.
  19. son zamanların en dinlenesi albümü, buna hiç şüphe yok. yalnız yaşar'ın rüzgar gülünü neden orgazm taklidi yapar gibi söylemesine bir anlam veremedim.
    2 ...
  20. 40.
  21. Kek gibi edinip , hiçbi şarkıyı sonuna kadar dinlemeye tahammül edemediğim albümdür kendisi. Yaşar gibi muhteşem bir yorumcuya , sesine en zıt düşen şarkıyı* söyletmekle kalmayıp , yalın denyosuda gönülçelenin ırzına geçtikten sonra ' tamam oldu , bunuda koyalım ' demeleri beni şaşırtmıştır. Teoman'ın o kadar abartılmayacak bir rock şarkıcısı olduğununda ispatı niteliğindedir.
    1 ...
  22. 39.
  23. super sati$ taktigi. teoman tum bu $arkilari ba$tan soylemi$ olsa dogru duzgun bir sati$ grafigi yakalamadan raflarda tozlanacak bir album olacakti. lakin ilgi goren ve cidden iyi isimler bu $arkilari soylediginde muhakkak umulandan daha ba$arili bir album cikiyor ortaya.

    coveri orjinalinden iyi 3 parca yer aliyor albumde;
    istanbul'da sonbahar - nil karaibrahimgil
    dus - irem candar (cok basarili)
    gokdelenler - hayko cepkin

    ha bu arada, yalin kim lan?
    1 ...
  24. 38.
  25. bayanların daha çok kendini gösterdiği, (zannımca) daha başarılı oldukları albümdür. nil karaibrahimgil'in (sondaki sayıklamaları hariç) ve candan erçetin'in sanatlarını konuşturduğu albüm. irem candar'ı (istanbul dışındaki) dinleyicilere kazandıran ve kıza* hayran kapılarını sonuna kadar açan sanatsal çalışmalar bütünü..
    0 ...
  26. 37.
  27. hayko cepkin'in tarzını aşmış olduğu albümdür. aldığı opera eğitiminin sesini nasıl etkilediğini fazlasıyla göstermiştir.

    (bkz: gökdelenler)
    1 ...
  28. 36.
  29. izel candan ercetin ve irem'in çoştuğu albumdur.Üç isminde hem ses hem de düzenlemeleri müthiş olmuş.
    1 ...
  30. 35.
  31. bir sanatcının kendiyle övünmesi gerektiği albümlerden biridir. şarkılarının başkaları tarafından yorumlanması varlığının en güzel kanıtıdır.
    1 ...
  32. 34.
  33. özellikle emre aydın ve izel yorumlarıyla kulak pasını temizleyen albüm.
    0 ...
  34. 33.
  35. yavuz bingöl'ün ve irem candar'ın yorumları lezizdir.

    tavsiye edilir.

    izel ve candan erçetin'in ise, yorumları ve sesleriyle, susuşları ve tınılarıyla şarkıları nasıl kadınsılaştırdıklarına dikkat edilmeli, iç çekilmelidir.
    2 ...
  36. 32.
  37. sezen aksu'nun paramparça yorumunun hayal kırıklığına uğrattığı albümdür.
    harun tekin istasyon insanları'nın

    "En güzellerin el boyunda kavuniçi olanlardı
    Bir gün bir rüya gördüm o kavuniçi balık benmişim"

    dizelerindeki kavuniçini turuncu olarak söylemektedir.

    albümün en iyi performansları irem candar,harun tekin,candan erçetin,emre aydın tarafından seslendirilmiştir kanımca.
    0 ...
  38. 31.
  39. hakkında yorum yapması feci zevkli albüm. malzeme çok.

    çoğunun elbirliğiyle katledildiği düşüncesindeyim fakat öyle bi kaç şarkı var ki ağzım açık dinliyorum. albümü onlar götürüyor, hakkını onlar veriyor.

    candan erçetin'in sesi acıtıcı. tüm dış sesleri kapatıp dinliyorsunuz kimi. bazen öyle şarkılar oluyor ki, sözleriyle alakalı durumlarda değilken bile kalpten hissediyorsunuz. bu öyle.

    irem'in* sesi nadiren insanlara bahşedilen seslerden. bu kadar puslu ve çekici bir yorum zaten en iyi duş'a cuk otururdu.

    harun tekin'i kişisel düşüncelerim harici dinlediğimde; böyle sakin, böyle dingin, böyle temiz şarkı söylediği için yine sevdim, istasyon isyanlarını üst üste 4 kez dinledim.

    tabi izel neden kendi fantezi-arabesk şarkılarını bıraktı senden önce senden sonra yı söyledi, ya da yalın gönülçelen i söylemeye karar verdiğinde içkili miydi onları bilemiyorum.
    0 ...
  40. 30.
  41. teoman ın şarkılarını teoman dan başka kimsenin söyleyemeyeceğini, adamın inanılmaz kişilikli şarkılar yaptığını ve hatta teo nun kıymetini bir kez daha anlamamıza yardımcı olmuş pek yarayışlı albüm.
    1 ...
  42. 29.
  43. isim itibarıyla teoman gibi bir megaloman dan aksi beklenemezdi zaten dedirten albumdur. almayacağızdır, aldırmayacağızdır.
    1 ...
  44. 28.
  45. haluk kurosman'ın haluk kuruosman diye yazıldığı albümün ismi. yavuz bingöl dışındaki performanslar güzel. yalın da biraz sıçmış gibi ama olsun, idare eder.
    0 ...
  46. 27.
  47. sadece albüm değil aynı zamanda bir kitaptır. d&r ve remzi kitapevi gibi kitapçılarda satılmaktadır. içerisinde teomanın geçmişten bu güne tüm şarkılarının sözleri,o şarkıların gitar notaları ve teomanın birbirinden güzel resimleri bulunuyor. fiyatı 24 ytl.
    1 ...
  48. 26.
  49. teoman ın şarkı yazamaması sonucu ortaya çıkan ve hayko cepkin in yine harikalar yarattığı albümdür.

    edit: teoman kendisi açıklamıştır şarkı üretemediğini.. ne çok seveni varmış *
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük