söykü dergisi artık uludağ sözlük sınırlarını aşmış bulunmaktadır. öykü yazacak yazarları daha çok rakip, okurları da daha çeşitli fikirler beklemektedir. şu dakikadan sonra söykü, sözlüklerin ortak emeğidir...
uludağ, ekşi ve itü sözlük yazarları tarafından çıkarılan tematik öykü dergisidir.
***
28 0cak 2012 tarihinde bir fikir olarak ortaya çıkmıştı söykü dergisi, hem de oldukça basit bir fikir olarak;
sözlük yazarlarına bir tema(obje) ve belirli bir süre verilecek(15 gün), bu süre zarfında yazarlar sözlükte öykülerinin ismini taşıyan başlıklar açarak öykülerini burada yayınlayacak, bu başlıkları ise söykü'ye iletecekler, en beğenilen 16 öykü biraraya getirilerek oluşturulmuş bu öykü dergisi ise net üzerinden paylaşılacaktı.
amaç basitti, yazmaya teşvik etmek, yazımla ilgilenen kişilerin tanışmasını sağlamak, öykü okumak isteyen kişilere bir referans sunabilmek, en önemlisi ise belli tema üzerine farklı yaklaşımları, farklı tarzları inceleyerek, yazım ile ilgilenen kişilerin kendilerini geliştirmelerini sağlamak.
bu girişim uludağ sözlük yazarları tarafından başlatıldığı için ve de uludağ sözlük moderasyonu gerekli tüm desteği verdiği için de söykü uludağ sözlük ile özdeşleşti.
***
yazın verilen araya kadar;
*10 sayı çıkarıldı,
*62 farklı yazardan, toplam 168 adet öykü yayınlandı,
*tabletlerde ve akıllı telefonlarda da okunabilecek şekilde sanal bir dergi oluşturuldu,
*200e yakın üyeye sahip bir websitesine sahip oldu, (türkiyenin en çok ziyaret edilen ilk 15 edebiyat platformundan biri.)
* websitesinde kültür ve sanat başlığı altında (edebiyat haberleri ve kitap yorumları) 129 adet yazı yayınladı.
bu dönemde web sitesine yapılan ziyaretlerin kaynaklarına bakıldığında, google aramasıyla ulaşılan kitap yorumları sonrasında, en çok ulaşımın sırasıyla ekşi, uludağ ve itü sözlük'ten olduğunu gördük. buna paralel olarak sırf söykü'ye öykü göndermek için uludağ sözlük'te yazar olan arkadaşlar olduğu kadar, bize mail yoluyla öykü yollayan ve ne yazık ki öykülerini yayınlayamadığımız arkadaşlar da oldu.
söykü dergisi adım adım ilerleme anlayışıyla, yazın verilen arada, hem ekibini genişletip, hem de yeni bir server'a taşındı, amaç sadece uludağ sözlük'ten değil de ekşi ve itü sözlük'ten de öykü kabul edeceğimizi açıkladığımız zaman altyapı olarak buna hazır olabilmekti.
bugünden itibaren artık söykü bu 3 sözlükten de beslenecek ve 11. sayımız bu 3 büyük sözlüğün yazarlarının ortak bir eseri olacak.
1 - bir sonraki sayının teması 3 sözlükte aynı anda paylaşılacak. (örnek başlık: söykü dergisi sayı 11 yüzük )
2 - yazarların bu tema etrafında dönen, bu temadan beslenen öykülerini tamamlamaları için ortalama 3 hafta süreleri olacak.
3 - bu süre zarfında öyküsünü tamamlayan yazarlar, öykülerini bu 3 sözlük'ten herhangi birinde uygun buldukları bir başlığın altına entry olarak girecek ve entry'nin link'ini soykuyolla@gmail.com adresine iletecek.
4 - tüm öykülerin okunması ve nihai derginin oluşturulması için söykü ekibinin ortalama 1 haftaya ihtiyacı olacak.
5 - dergiyi oluşturan öykülerin listesi entry formatında bu sürenin sonunda 3 sözlükte aynı anda yayınlanacak. bu yayınla aynı gün içinde yeni sayının teması açıklanacak, ayrıca dergiye giren öykü sahiplerinden öyküleri ile ilgili bir adet görsel yollamaları rica edilecek.
6 - entry olarak yayından 3 gün sonra derginin websitesinden yayını gerçekleştirilecek, ayrıca facebook, twitter gibi sosyal medya ortamlarında öykülerin tek tek paylaşımları yapılacaktır.
7 - her ay aynı döngü devam edecek.
örnek bir zaman planı olması açısından, önümüzdeki sayı (11) için zaman planı aşağıdaki şekildedir.
sayı: 11
tema: yüzük
öykü yollamak için son tarih : 09 eylül 2012
entry olarak dergi yayın tarihi : 13 eylül 2012
websitesi üzerinden dergi yayın tarihi: 17 eylül 2012
***
söykü ile ilgili daha detaylı bilgi almak, daha detaylı inceleme yapmak için aşağıdaki link'ler yardımcı olacaktır.
öykücülüğü, edebiyatı seven, kendince bir şeyler karalayan herkesten öykülerini bekliyoruz. lütfen unutmayın ki, söykü kar amaçlı bir oluşum değil, söykü bir edebiyat otoritesi değil, söykü'nün bir sahibi yok, söykü üreticilerinin tükettiği, tüketicilerinin ürettiği, okurlarının öykü yollamadığı bir durumda varolamayacak tamamen size bağlı bir dergi, bir oluşum.
öykü yazmayıp, kitap yorumları, edebiyattan uyarlama film yorumları, edebiyat haberleri konusunda yardımcı olabilecek herkesi de sitemize üye olmaya bekliyoruz.
***
sözlük moderatörlerine bir rica: söykü kapsamında ufak tefek format delinmeleri yaşanmakta, örneğin her ay aynı entry'nin 3 sözlük'te yayınlanması gibi, tüm yazarlarımızın format konusunda hassas davranacağını biliyoruz bununla birlikte sizlerin de ufak tefek delinmeler de anlayış göstermesini umuyoruz.
pdf formatının sadece internet üzerinden flash player ile okunan tahminimce kaliteli bir e dergidir. pdf formatında kaydedip telefonumda okumak istiyorum fakat sanırım böyle bir şey söz konusu değildir. varsada yardım bekliyorum.
bir yandan üç paragraflı bir öykünün 10 a yakın yorum ve bir o kadar da oy aldığı, öbür yandan 25 sayfalık öykünün 2 yorum ve 1 oy aldığı, bu yüzden yazdıklarımın okunduğu konusunda şüphelerimin oluştuğu ve yine bu yüzden 7. sayısında yazmadığım, düşünmeye çekildiğim, hep desteklediğim oluşum...
bakın mesele artı eksi oy olayı değil, karma kasmak için uğraşmadım bu güne kadar... mesele "geri bildirim"... ben okuyan kişinin -iyi yada kötü- ne düşündüğünü bilmeden bir daha ki sefere rahat yazamam ki...
neyse zaten onların da bana ihtiyacı yok... edit parantezi:("taze kanlar var, kemikleşmiş bir kadro olması gerekmiyor" anlamını taşımaktadır... )
tanıtım yazılarındaki imla hatalarına ilişkin -o işle ben meşgul olmadığım için burada yazılanlar vesilesiyle fark ettim- konuşmak gerekirse: söykü hiçbir zaman üst düzey bir edebiyat oluşumu olduğunu zaten iddia etmedi. bunu içerden edecek olana da ben zaten yeterince muhalefet ediyorum, daha çok yol almamız gerekir diye. kaldı ki böyle bir iddiamız olmamasına rağmen sanki türkiye'nin prestijli bir oluşumuymuşuz gibi tepkiler almamız aslında bu işin ne kadar iyi bir yolda ilerlediğini ve ciddiye alındığını da gösteriyor. bu açıdan da sevinmedim değil.
demek ki bu insanlar iddialı insanlar değil. demek ki bu insanlar ahkam kesmiyorlar biz duayeniz diye. eh, böylesi bir durumda bu insanları olmadıkları bir konuma yerleştirip, sert eleştirmek de yanlış o halde.
iskender konusuna gelince. henüz işin başındayken yazar işine girmememiz gerektiğini belirterek ben tavrımı koydum zamanında bir söykü gönüllüsü olarak. hatta bazı arkadaşlar gibi altında niyet de aradım. popülaretiyse eğer ben bu işte yokum diye de ultimatom verdim. ancak öyle olmadığına dair ikna olunca olur verdim ben de. diyeceğim o ki bu oluşumda alınan her kararı sertçe eleştirmeden önce empati kurmak ya da en azından bir yetkiliyle kontağa geçmek daha iyidir. nitekim buraya bir karar açıklanmadan önce uzun süre tartışılıyor, saatlerce. sizlerin de akıllarında soru işaretleri olursa ahkam kesmeden önce yetkililere sormanız daha mantıklı olur. çünkü burada bazı eleştiriler gerçekten alelade yapılıyor ve komik oluyor.
taraftar elbette olacaktır. tarafsız insan da tarafsızlığın tarafındadır. önemli olan tarafı olduğun oluşumdan haberdar olmaktır. içi boş taraftarlık kimsenin arzusu değil. ancak söykü'nün de içi boş taraftarı olduğunu ben zannetmiyorum, işin içinden biri olarak.
bir edebiyat dergisinin fanatiği olur mu? içinde neler yazılırsa yazılsın, hangi hataları barındırırsa barındırsın, onu öyle kabul etmek, edebiyatın hangi evresinde yer alıyor?
e olurmuş!
bu derginin okuyanlarına sunduğu bir yenilik de bu olsa gerek: taraftarları da var! taraftarlığın olduğu yerde fanatizm de olur elbet. "ne yaparlarsa kabulümdür" zihniyetiyle edebiyata balıklama atlamak filan.
derginin kuruluşunda, yürütülüşünde yetkin kimse olmadığı gibi, bir de bu yetkinsizliği savunan "fanatik"leri var. daha ne olsun?
kusur denilen şey, eğer bir edebiyat konusunda işleniyorsa; bir tane olur... bilemedin, iki tane olur. üç paragraflık bir tanıtım yazısında yapılmış, on üç yazım yanlışından bahsediyoruz. yerleşmiş de hem. öğrenme çağında yanlış öğrenmiş ve uygulamada yanlışlıklar yapmaya devam ediyor!
kendi bastırdıkları fotokopiden bozma kitapları dışında hiçbir edebiyat geçmişi olmayan fakat nedense bu oluşumun seçici kurulunda görev yapan atanmış seçiciler için: