ı. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı imparatorluğunun Asya'daki topraklarının paylaşılması için 16 Mayıs 1916'da anlaşan ingiltere ve Fransa'nın imzaladığı Sykes-Picot anlaşmasının ingiliz Ulusal Arşivinde bulunan orjinal haritası.
Sykes-Picot Anlaşması ...
Mavi ve A bölgesi Fransa'nın ele geçirmek istediği bölgeler.
Kırmızı ve güneydeki B bölgesi, ingiltere istediği bölgeler.
Rusların da onayıyla imza edilen anlaşma, 1917 Rus devrimi sonrası Bolşevikler tarafından halka duyuruldu.
1916 yılında bölgedeki hâkim güçler olan ingiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti sonrasını planlamak için Sykes-Picot haritasını çizdirdiler.
Hâkim global güçlerin çıkarlarına uygun masa başında çizilen bu sınırlar, bugünün Ortadoğu’sunun sorunlu coğrafyasını doğurdu.
Bu harita resmen çöl toprağı üzerine çizgi çizmek gibiydi. Toprağa çizilen çizgi, ufak bir rüzgârda yok olur. Bu coğrafyada da uzun süredir bir kum fırtınası yaşanıyor. Çizilen o çizgiler çoktan yok oldu. Sykes-Picot haritası fiilen yırtılıp atıldı.Yerine yeni bir haritanın çizilmesi de şu anda mümkün görünmüyor. Ona sıra sonra gelecek.
Serdar Turgut
ingiltere ve fransa arasında I. Dünya savaşı sırasında yapılan gizli bir antlaşmadır. Osmanlıdan koparılan Arap topraklarını kendi aralarında pay etmiş bu antlaşma ile şerefsizler. Birde bunun üzerine Rusya ile yapılan bir protokol (bkz: petrograd protokolü) var. Burada da Rusya'ya sykesi kabul edersen sana boğazlara (bkz: boğazlar antlaşması) ek olarak doğudan trabzona kadar olan karadaniz kıyıları ile erzurum , muş , van ve bitlisi veririz diyorlar. Hatta bunun üzerine italya bu antlaşmayla bu protokolü öğrenince (bkz: st jean de mourienne antlaşması) ile italya ya verilecek topraklar da genişletiliyor. Bunların hepsi gizli yapılıyor. Şimdi yazar burada amk ABD'sine soruyor hani wilson ilkeleri hani wilsonun birinci maddesi (wilsonun birinci maddesi devletler arası gizli antlaşma yapılmayacak diyor) Osmanlıyı böyle hile ve tuzaklarla bitirdi işte şerefsizler.
Osmanlı Devleti'nin parçalanması sürecinde Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya arasında imzalanan bu anlaşma Küçük Asya Antlaşması (Asia Minor Agreement) olarak da bilinir. Anlaşmayı yazanlar Mark Sykes ve François Georges-Picot'tur, imzalayanlar ise Edward Grey ve Paul Cambon'dur.
I. Dünya Savaşı sırasında, 29 Nisan 1916'da Kut'ül Ammare Kuşatması sonrasında ingiliz kuvvetlerinin Osmanlı 6. Ordusu karşısında bozguna uğramasından 17 gün sonra 16 Mayıs 1916 tarihinde ingiltere ve Fransa arasında yapılan ve Türkiye'nin Orta Doğu topraklarının paylaşılmasını öngören gizli antlaşmadır.
1915'te Arabistan Yarımadası'nı ele geçiren ingiltere, Türkiyeye karşı ayaklanan Mekke'li Şerif Hüseyin'i destekleyerek Irak ve Filistin toprakları üzerinde kendisine bağımlı bir Arap devleti kuracaktı. Mekke Şerifi Hüseyin ile Mısır'daki ingiliz Yüksek Komutanı McMahon arasında böyle bir antlaşma gizli olarak imzalanmıştır. Fransa böyle bir plana karşı çıkıp ingiltere'ye baskı yaparak yeni bir antlaşma yapılmasını istedi. Rusya'nın onayı ile imzalanan bu antlaşmanın içeriği aşağıda verilmiştir.
Sykes-Picot Antlaşmasının Maddeleri
1. Rusya'ya, Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis ile Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmı,
2. Fransa'ya, Doğu Akdeniz bölgesi, Adana, Antep, Urfa, Diyarbakır, Musul ile Suriye kıyıları,
3. ingiltere'ye Hayfa ve Akka limanları, Bağdat ile Basra ve Güney Mezopotamya verilecektir.
4. Fransa ile ingiltere'nin elde ettiği topraklarda Arap devletleri konfederasyonu veya Fransız ve ingiliz denetiminde tek bir Arap devleti kurulacak,
5. iskenderun serbest liman olacak,
6. Filistin'de, kutsal yerleşim yeri olması nedeniyle bir uluslararası yönetim kurulacaktır.
Ahanda Mark Sykes https://galeri.uludagsozluk.com/r/952136/+
Aha da François Georges Picot https://galeri.uludagsozluk.com/r/952137/+
I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin Asya’daki topraklarının paylaşılması konusunda Fransa ile ingiltere arasında yapılan ve Rusyanın Bolşevik Devriminden sonra ipliğini pazara çıkardığı gizli antlaşma (16 Mayıs 1916).
16 mayıs 1916 yılında ingiltere ve fransa arasında imza olunan antlaşmadır. dünya kamuoyunun böyle bir antlaşmadan haberi 1917 bolşevik devriminden sonra ortaya çıkarılan belgeler sayesinde olmuştur.
Bu antlaşma ile ilgili görüşmeler italya'nın savaşa katılmasından önce başlamış, ancak; italya savaşa katıldıktan sonra sonuçlanmıştır.
Bu antlaşma ile Aladağ, Kayseri, Akdağ, Yıldızdağ, Zara, Eğin ,Harput ile sınırlanan arazi ile Kilikya, Suriye, ve Musul Fransa'ya bırakılıyordu. Hayfa, Akka limanları ile ırak ve Fransızlara verilen arazinin güneyi de ingiltere'ye kalıyordu.
adana,antakya,suriye kıyıları ve lübnan'ın fransaya; musul hariç ırak'ın ingiltere'ye verildiği, suriye'nin diğer bölgeleriyle musul ve ürdün'de,ingiltere ve fransa'nın koruyuculuğunda büyük bir arap devleti kurulacağının ve filistin'de uluslararası bir yönetim oluşturulacağının vaadedildiği gizli antlaşma. bundan sonra italya'nın bu antlaşmayı duyup mızıkçılık yapmasıyla saint-fean de maurlenne antlaşmasıimzalanır.
*
birinci dünya savaşı öncesinde imzalanan, osmanlı devleti' nin topraklarının ingiltere ve fransa arasında paylaşılmasını tasarlayan antlaşma. antlaşma, adını fransa' nın beyrut konsolosu george picot ve ingiliz diplomat hugh sykes' ten almaktadır. **