*
birinci dünya savaşı öncesinde imzalanan, osmanlı devleti' nin topraklarının ingiltere ve fransa arasında paylaşılmasını tasarlayan antlaşma. antlaşma, adını fransa' nın beyrut konsolosu george picot ve ingiliz diplomat hugh sykes' ten almaktadır. **
ı. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı imparatorluğunun Asya'daki topraklarının paylaşılması için 16 Mayıs 1916'da anlaşan ingiltere ve Fransa'nın imzaladığı Sykes-Picot anlaşmasının ingiliz Ulusal Arşivinde bulunan orjinal haritası.
Sykes-Picot Anlaşması ...
Mavi ve A bölgesi Fransa'nın ele geçirmek istediği bölgeler.
Kırmızı ve güneydeki B bölgesi, ingiltere istediği bölgeler.
Rusların da onayıyla imza edilen anlaşma, 1917 Rus devrimi sonrası Bolşevikler tarafından halka duyuruldu.
ingiltere ve fransa arasında I. Dünya savaşı sırasında yapılan gizli bir antlaşmadır. Osmanlıdan koparılan Arap topraklarını kendi aralarında pay etmiş bu antlaşma ile şerefsizler. Birde bunun üzerine Rusya ile yapılan bir protokol (bkz: petrograd protokolü) var. Burada da Rusya'ya sykesi kabul edersen sana boğazlara (bkz: boğazlar antlaşması) ek olarak doğudan trabzona kadar olan karadaniz kıyıları ile erzurum , muş , van ve bitlisi veririz diyorlar. Hatta bunun üzerine italya bu antlaşmayla bu protokolü öğrenince (bkz: st jean de mourienne antlaşması) ile italya ya verilecek topraklar da genişletiliyor. Bunların hepsi gizli yapılıyor. Şimdi yazar burada amk ABD'sine soruyor hani wilson ilkeleri hani wilsonun birinci maddesi (wilsonun birinci maddesi devletler arası gizli antlaşma yapılmayacak diyor) Osmanlıyı böyle hile ve tuzaklarla bitirdi işte şerefsizler.
Bu antlaşma ile ilgili görüşmeler italya'nın savaşa katılmasından önce başlamış, ancak; italya savaşa katıldıktan sonra sonuçlanmıştır.
Bu antlaşma ile Aladağ, Kayseri, Akdağ, Yıldızdağ, Zara, Eğin ,Harput ile sınırlanan arazi ile Kilikya, Suriye, ve Musul Fransa'ya bırakılıyordu. Hayfa, Akka limanları ile ırak ve Fransızlara verilen arazinin güneyi de ingiltere'ye kalıyordu.