açılımı: strenghts-weaknesses-opportunities-threats'tir.yönetimde karar aşamasında yapılan bütün analizler amaç, çevre ve organizasyon kaynaklarıyla ilgili olmalıdır ve SWOT analizi buna güzel bir örnektir.çok kullanılan ve bilinen bir yöntemdir.
karar alım sürecinde rol oynayan temel aşamalardan biridir. sözkonusu tüzel/gerçek kişi, yeni bir karar üzerinde düşünürken iç ve dış çevresini bu şekilde değerlendirmelidir. swot' un açılımı tek tek strenght, weakness, opportunity ve threat analizleridir.
bu sayede tüzel/gerçek kişinin alt ve üst kapasitesi, önündeki fırsatlar, ve bu fırsatları değerlendirince/değerlendirmeyince karşısına çıkabilecek tehdit unsurları saptanabilir.
türkiye pek çok kobi de asla uygulayamacağınız faideli yöntem. çünkü şirket sahipleri söylediğiniz hataları kabul etmiş gibi görünse de, içten içe size karşı koyar.
Vaka analizi yarışmalarında öğrencilerin kesinilkle başvurduğu bir yöntemdir. Genellikle yarışma jürisinin gözünü boyamak için kullanılır. ( en azından biz öyle kullandık )
pazarlama hocalarının "hayatınız için önemli kararlar alırken, önce kendiniz için yapın" dedikleri analiz. güçlü yanlar ile fırsatların değerlendirilmesi ve zayıf yönler ile meydana gelebilecek tehlikelerden korunulması esastır ve bireyler için de yapılabilir bir analizdir.
işletmenin kendini bilmesi, tanıması ve bu aşamadan sonra, dışarıya açık bir sistem olmasından ötürü yakalayabileceği fırsatları, karşılaşabileceği tehditleri varsayıma dönüştürmesidir.
- Fırsatlar ve Üstünlükler (SO veya FÜ)
- Fırsatlar ve Zayıflıklar (WO veya FZ)
- Tehditler ve Üstünlükler (ST veya TÜ)
- Tehditler ve Zayıflıklar (WT veya TZ)
fırsatlar ve üstünlüklerde işletme, dış çevrenin yarattığı fırsatlara, sahip olduğu üstünlükler ile cevap verebilmelidir.
fırsatlar ve zayıflıklar söz konusu ise, işletmenin bu durumda fırsatlardan yararlanma olanağı azalır.
tehditler ve üstünlükler; dış çevrenin işletme için tehditler yaratması ve işletmenin üstünlüklere sahip olması durumunda, işletme yaşamını sürdürebilmek için tüm üstünlüklerini oluşan tehditleri yok edebilmek için kullanmak zorundadır.
tehditler ve zayıflıklar karşılaşılabilecek en kötü senaryodur. burda yapılacak en doğru şey tası tarağı toplayıp arkana bile bakmadan kaçmaktır.
Organizasyonda önce "iç durum analizi" yapılarak organizasyonun güçlü ve zayıf yönleri ortaya konulur.
Daha sonra da "dış durum analizi" yapılarak organizasyonun rakip firmalar karşısındaki durumu, pazardaki fırsatlar ve tehditler tespit edilmeye çalışılır
swot analizi genellikle şirket içi planlama yapma konusunda kullanılır, bu şekilde şirketin güçlü, zayıf, tehdit alabileceği yanlar yani riskler ve olanaklar (fırsatlar) göz önüne serilebilir.
- piyasanın lideri
- kaliteli, yetenekli çalışan
- şirket içi iyi kaynaklar örneğin; teknolojik kaynaklar vs.
- x ürününü avrupa'ya ihrac eden ikinci büyük şirket vs.
2- zayıflıklar;
- müşteri kitlesinin iyi tanınmaması
- kötü kalite
- yüksek fiyatlar
3- olanaklar/ fırsatlar;
- teknik örneğin; yeni çıkan son teknolojik ürünler
- şirketin ürettiği malın trend haline gelmesi vs.
4- tehdit/riskler
- rakabet içinde olan diğer şirketler
- politik yasaklar vs.
şimdi yukarıdaki analiz, şirketin ne durumda olduğu, risklerin neler olduğu, bu risklerin nasıl önlenebileceği, şirketin üstün olan yanlarının nasıl daha iyi olacağı ve en iyiye taşınacağı vs. gibi konularda genel bakış açısı sağlar, buna göre şirket önlemlerini alır, planlarını yapar.
eski toprak sahibi ağaların veya o mantıkta olanların işletme sahibi olmalarından dolayı, solda sıfır olan yöntem.
kutsal metinlerde yazar ya "dünya malına önem vermeyin" meali sözler, sanki allah buna delil olsun diye dünya nimetlerini olmadık adamlara verir. haa asla sorgulamam o herşeyi daha iyi bilir.
ağa veya ağa zihniyetli üçkağıtçı işletme sahiplerine selam az miktardaki dürüst işletme sahiplerine de selam ve saygı gönderir basit yaşantıma dönerim.
ota boka ad verip önüzüme bilimsel diye sundukları şeydir neymiş güçlü yan zayıf yan okulda öğrendik durduk her yerde temcid * pilavı gibi sunulan saçma sapan, zaten düşünmen gerekeni çok matah birşeymiş gibi gözüne sokan metod. zaten aklı olan bunu düşünecek kardeşim bir olayı enine boyuna ele alacak neymiş swotmuş açılımıymış hay allahım ya *
işletmelerin strateji geliştirirken veya karar verirken yardımcı olarak kullandıkları analizdir. genel olarak 2 kısma ayırırız iç ve dış. iç kısımda işletmenin güçlü ve zayıf yanları vardır dış kısımda ise pazarın fırsatları ve tehlikeleri vardır.
genelde karar verirken her maddeye sayı olarak puan verilir strength ve opportunity toplanır weaknesses ve threats'den çıkartılır çıkan sonucun pozitif ya da negatif çıkmasına göre karar verilir.
bir de şu vardır hiç girmeyelim:
(bkz: ilişkiye başlamadan swot analizi yapmak)
bekarken yeni eve taşınma için seçenekler vardır, taşınma durumunda olası bütün sonuçlar yazılır olumlu olumsuz sıralanmadan ardından hepsine önemine göre puan verilir. neticesinde olumlular bir tarafa olumsuzlar diğer tarafa yazılır hangisinin puanı fazlaysa tercih edilir.
tercihimde doğru olduğumu ilerleyen dönemlerde anlamıştım.
s: güçlü yanlar
w: zayıf yanlar
o: fırsatlar
t: tehditler.
şeklinde türkçeleşen, kurum/işyeri analizi için kullanılan bir yöntem. güçlü ve zayıf yönler tüm detaylarıyla yazılır, geliştirilmesi güçlendirilmesi istenen yerler belirlenir. zayıf yönler giderilmeye çalışılır. bla bla.