suç eşyasını satın alma veya kabul etme

entry4 galeri0
    1.
  1. " Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır."

    - takibi şikayete bağlı değildir.

    - suçun manevi unsuru kasıttır.

    - zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

    - asliye ceza mahkemesi görevlidir.

    - suçun konusunu ancak ekonomik değeri olan şeyler oluşturabilir. bu suçtan dolayı daha önce mahkumiyet kararı verilmiş olması gerekmez. daha önce işlenmiş olan suçtan dolayı failin kusurlu sayılması veya cezalandırılması şartı aranmaz. söz konusu suçun cezalandırılabilir olması da gerekli değildir. bu suç yabancı bir ülkede dahi işlenmiş olabilir.
    *** bir suçtan doğrudan veya dolaylı olarak elde edilen her türlü ekonomik değer, yani malvarlığı değerleri bu suçun konusunu oluşturabir.

    - * bu suç 'doğrudan kast'la işlenebileceği gibi 'olası kast'la da işlenebilir. bu nedenle kanun metninde "bilerek" ifadesi kullanılmamıştır.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı satın alan veya kabul eden kişi, bilmiyordum üstündemi yazıyor diye kendisini savunursa, herhangi bir yaptırım cezası almaz.
    0 ...
  5. 4.
  6. "bilmiyordum üstündemi yazıyordu" diyerek kurtulmanın mümkün olmadığı durumdur.
    Bilmeyerekte olsa çalıntı mal satın almak suç olduğu unutulmamalıdır.

    --spoiler--
    Mal aleyhine işlenmiş suçlarda yakalanan şüphelilerin, müştekilere ait ev ve işyerlerinden çalmış oldukları para ve sair eşyayı satın alan veya saklayanlar hakkında T.C.K 512 (Her kim 296.Maddede beyan olunan haller haricinde) kendisi cürüm irtikabına iştirak etmeksizin (*) bir cürümde hasıl olan para ve sair eşyayı bilerek kabul eder ve saklar yahut satın alır, her ne suretle olursa olsun kabul etmek ve saklamak ve satmak hususlarında tavassut eylerse üç yıla kadar hapis ve doksan bin TL ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.
    --spoiler--

    (bkz: Kötü doktor candan, kötü imam dinden eder)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük