suyun kaldırma kuvveti

entry66 galeri4
    1.
  1. mantık kısaca şudur.
    Şimdi su bir kabın içinde duruyo. siz bir maddeyi suyun içine attınız. suyun seviyesinin yükseldiğini göreceksiniz. işte o yükselen kısımda, suyun eski seviyesinin üstünde duran bir maddeymiş gibi basınç uygular.akışkanların basıncı iletmesi özelliğinden, bu basınç suyun üzerinde duran maddeye iletilir.
    Bu iletilen basınç, suyun (veya diğer akışkanın) kaldırma kuvvetidir.
    Fakat bu suyun yüzey gerilim kuvveti ile karıştırılmamalıdır. Sivri sineğin suyun üzerinde yürümesi ile suyun kaldırma kuvveti ile bir alakası yoktur.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Fk=V*d
    V= cismin sıvı içinde kalan hacmi(cm3)
    d= sıvının yogunlugu (g/cm3)
    *
    1 ...
  5. 4.
  6. kaldırma kuvveti olduğu gibi, soğuk olanı da indirme kuvvetine sahiptir.
    6 ...
  7. 5.
  8. kral tarafından desteklenen simya* çalışmaları yürütülürken sonuca ulaşan birisi çıkar. elinde krala verilmek üzere altın bir hediye vardır. simya ürünü olduğu için renginden ya da ağırlığından kimse sonuca varamaz. dönemdeki aristo okuluna kral altın olup olmadığını anlamak için başvurur ama felsefik yorumlar ile sonuca elbette varılamaz. burada kadraja arshimed girer ve "ben yaparım" der.

    uzunca bir süre arshimed konunun içinden çıkamaz. kendini yiyip bitirmeye başlamıştır çünkü kralın verdiği süre azalmaktadır. yorgun düşmüş bedeni ile durmadan çalışmaktadır. karısı arshimed 'e dinlenmesini ve kendisini fazla yorduğunu söyler. arshimed ara vermesini gerektiğinin farkına varır ve karısından aldığı gaz ile hamama girer. hamamda suyun üzerine duran iki farklı maddeden yapılmış tasın farklı hacimlerinin suya battığını görür yoğunluk prensibine dayanarak sonuca ulaşabileceğinin farkına varır.

    hikayeden çıkarılması gereken doğru zamanda "ara vermeyi" bilmektir.

    bonus olarak: krala hediye edilen tacın bir kısmında gerçek altın kullanıldığını arshimed tespit etmiştir.
    1 ...
  9. 6.
  10. sabah uyanamayan kişiye uygulandığında daha bir bariz farkedilebilecek bir bardak suyu uyuyanın suratından ense köküne doğru boşaltma durumu.arsimet'in annesi tarafından bulunduğu iddia edilir.karşı kuvvet:kalkanın saldırma kuvveti
    3 ...
  11. 7.
  12. almanya da süper bi su köprüsü yapılmasını sağlayan hede.
    1 ...
  13. 8.
  14. SOYLEDIRKI DOGRUDUR SUYUN KALDIRMA KUVVETI BILIMSEL OLARAKTA KANITLANMIS OLUP GUNLUK HAYATIMIZDA DA SIK SIK KARSIMIZA CIKAN ASLINDA ARTIK FARKINDA BILE OLMADIGIMIZ BIR BILIMSEL BUTUNLUKTUR.
    EVET UYUYAN BIRININ KAFASINDAN BIR SURAHI SU BOSALTILIRSA UYUYAN KISI ANINDA KALKAR BUDA SUYUN KALDIRMA KUVVETININ DOGRULUGUNU TESCILLER.
    1 ...
  15. 9.
  16. zor konulardan biridir ama mantıgı kolaydır.
    kaldırma kuvveti:v batan * suyun yogunlugudur.
    1 ...
  17. 10.
  18. yatmadan önce iki bardak su içilerek sabah kalkmanıza yarayan yöntemin fizyolojisidir.
    (bkz : urgency ve noktüri).
    fazla su içmenin yan etkisi olarak erkek kişilerde kalkanları devreye sokan ikinci mekanizma vardır dikkatli kullanmak gerekir.*
    2 ...
  19. 11.
  20. neyi kaldırdığına bağlı olan kuvvettir.
    1 ...
  21. 12.
  22. yer çekimi kadar etkili değildir.çünkü yer çekimi düşmeyi öğrenme çabası gerektirmez, zaten çekim sizi alır götürür.fakat suyun kaldırma kuvvetinden yararlanabilmeniz için çaba göstermeniz gerekir.
    (bkz: yüzmek)
    0 ...
  23. 13.
  24. küvet keyfi yaparken kafayla başın aynı hizada olduğu görülünce beyine dank eden eğlenceli kuvvet.
    2 ...
  25. 14.
  26. yanlıştır, suyun kaldırma kuvveti yoktur, sabunun kaldırma kuvveti vardır, ikisi bir arada kullanıldığı için maharet hangisinde anlamayıp bütün olay suya yüklenmiştir.
    0 ...
  27. 15.
  28. arşimed amcanın bulduğu sırada hamamdan evreka evreka diye bağırarak koşa koşa evine gidip formüle ettiği kuvvet. hamamdan çıkarken çıplak olduğuna dair söylentileri de gözardı etmemek gerekir.
    0 ...
  29. 16.
  30. türkler tarafından şambrelle test edilen fizik yasasıdır.
    0 ...
  31. 17.
  32. bursa harmancık ilçesinde oynanan amatör maçta sakatlanan oyuncunun yanına koşan hocanın elindeki on litrelik erikli marka suyu rastgele yerdeki oyuncu üzerine dökmesi sonucu oyuncunun ayağa kalkması ile sonuçlanan durumdur. süper ligde de uygulanabilir.
    3 ...
  33. 18.
  34. f = h . d formülüyle hesaplanan kuvvet. uyuyan birisine uygulanınca anında kaldırır. formül bu işlemde işe yaramaz. bir insanın hacmini hesaplamak için dereceli suya atmak gerekir. zaten bu konumda olan insan uyanmıştır.
    1 ...
  35. 19.
  36. bir gün sıcaktan bunalan arşimet serinleme amaçlı olarak duş almak istemektedir.yüzme bilmediği için denize girmek istemez ve tek çare duştur onun için**.ve evinin yolunu tutar.eve girdiğinde eşyalarını bırakır ve doğruca banyoya koşar.artık suyun içindedir ve serinleyip rahatlamıştır.kafasına tasla suyu dökerken tas elinden kaymıştır.arşimet tam tası alacakken bi de bakar kiaboo nidası tas yüzüyo.düşünür taşınır bizim arşimet.ve suyun bazı şeyleri kaldırabileceğini anlar.o telaş,heyecan ve havayla atar kendini sirakuza sokaklarına.bas bas bağırır buldum diye.tabii yunanlar salak değil o kadar.bakarlar şöyle bi adama.şöyle derler saç sakal birbirine karışmış bu adama nasıl inananılır.arşimeti yalnız bırakırlar.arşimet buna çok içerler.evine döner.

    lakin daha sonra bu teoremin doğruluğu anlaşılır.ve yüzyıllar sonra insanların fizik dersinde gördüğü bir teorem olur çıkar.yunanlar ise arşimeti tersledikleriyle kalırlar.arşimet ise çoktan tarihe geçmiştir.
    0 ...
  37. 20.
  38. suyun kaldırma kuvvetini bilmem de askerde soğuk suyun kaldırma kuvvetini öğreniyor insan. yalnızlık zor şey.
    1 ...
  39. 21.
  40. arkadaş uyurken bir bardak kadar suyu suratına dökmekle ispatlanabilecek kuvvet.
    1 ...
  41. 22.
  42. arşimet in banyo yaparken keşfettiği doğa kanunudur. söylenilenlere göre, evreka evreka diye çıplak olarak sokağa fırlamıştır..
    0 ...
  43. 23.
  44. vitruvius tarafından anlatılan öyküdür.

    archimedes syracuse'te yaşar. kralla yakın dosttur. keşfettiği bilimsel prensiplerle krala savaş aletleri tasarlar, kral da bunu şehrin savunmasında kullanır. archimedes'in savaş aletleri efsanevi roma ordularını iki sene durdurmayı başarır; ancak syracuse de iki yıllık kuşatmanın sonunda roma'ya yenik düşecektir.

    fakat bu kuşatmadan çok çok önce, kral kendisi adına bir tapınak yaptırır ve şehrin ünlü altın ustasına som altından bir taç siparişi verir. çok geçmeden harikulade bir taç gelir kralın önüne. fakat kralı uyku tutmamaktadır; çünkü bu altın ustası ustalığının yanısıra hilebazlığıyla da ünlüdür ve tacın içine altından başka bir şeyler katılmış olma ihtimali kralın uykusunu kaçırmaktadır. taç tartılır. ağırlığı gramı gramına kralın verdiği altın kadardır. ancak bu da kralı tatmin etmez. öyle ya, bu adam çaldığı altının ağırlığında gümüşü taca katacak kadar zekidir.

    konuyu yakın dostu archimedes'e açar. archimedes de kral'dan bir süre mühlet ister.

    archimedes sorunun cevabını nasıl bulacağını bilmektedir. saf maddelerin yoğunlukları, yani kütlelerinin hacimlerine oranı sabittir. altının yoğunluğu bilinmektedir; tacın kütlesi de kolayca hesaplanabilir. ancak tacın şeklinden ötürü matematiksel işlemlerle bu hacmi hesaplamak imkansızdır. burada sorun tacın hacmini bulmaktır. ondan sonra kütle hacime bölünüp elde edilen değerin altının gerçek yoğunluğuyla karşılaştırılması yoluyla tacın som altın olup olmadığı rahatça anlaşılabilecektir.

    verilen mühlet süresince arşimet hacmi nasıl hesaplayabileceğini bulamaz. son gün rahatlamak amacıyla hamama gider. küveti doldurur ve içine girer. bir miktar su dışarı taşar. işte o an, arşimet'in kafasında ampullerin yandığı andır. küvet ağzına kadar doluysa ve su da yapısı gereği sıkıştırılamaz bir madde ise, arşimet'in suyun içine girebilmesi için arşimet'in kendi hacmi kadar suyun dışarı çıkması gerekmektedir ve o su da taşan sudur.

    evet, ağzına kadar dolu bir kaba atılan madde, kendi hacmi kadar suyu dışarı taşıracaktır. altın tacın hacmi de böyle hesaplanabilir.

    arşimet o kadar heyecanlanır ki giyinmeyi dahi unutarak syracuse sokaklarına fırlayıverir ve "eureka! eureka!" diye bağırıp sevinç çığlıkları atarak kralın yanına gider. arşimet'in bulduğu yöntem sayesinde tacın yoğunluğu hesaplanır ve taç testten kalır. üsta içine bir miktar gümüş katmıştır.

    şimdi, gelelim arşimet'in nasıl öldüğüne.

    önu delirdi sanıp şehirliler öldürdü demek, onun kişiliğine ve özellikle bilimsel kişiliğine hakarettir. neden mi?

    başta anlattığımız kuşatma hikayesine dönelim.

    şehir düşer.

    ancak bu sırada archimedes evindedir ve heyacanla uzun zamandır çözmeye çalıştığı bir problemle uğraşmaktadır. artık çözüme çok yaklaşmıştır. bir roma lejyoneri evine gelir archimedes'in. ona şehrin muzaffer fatihini selamlamak üzere dışarı çıkmasını emreder. archimedes de ona problemin çözümüne çok yaklaştığını ve çözmeden evden ayrılmasının mümkün olmadığını söyler. asker üstelemekte, üstad ayak diremektedir. en sonunda sinirlenen asker kılıcıyla archimedes'i öldürür.

    archimedes de bilim uğruna ölenlerden biri olarak tarihteki yerini alır.
    0 ...
  45. 24.
  46. fk şeklinde ifade edilen engellenemez kuvvet.
    0 ...
  47. 25.
  48. iktidarsızlık problemi çeken erkeklerin uygulaması gerekken bir kaldırma kuvvetidir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük