bileşikler, iki ya da daha fazla cinsteki atomun kimyasal bağ ile bağlanmasıyla oluşur. bileşiği meydana getiren atomlar, kendi özelliklerini kaybederek yeni özellikte bir madde oluşturur.
iki atomun bir araya gelerek kendi özellikleri dışında farklı bir yapı meydana getirmeleri sonucu yazar kişisini heyecanlandıran bir durumdur. Bir benzeri de psikoloji alanında mevcuttur. Buyrun (bkz: gestalt)
ekseriyetle belirtmeliyim ki (#10566751)nolu entryde suyun yangın söndürmede kullanıldığından bahsedilmiş. burada yanlış bilgilendirme olduğundan düzeltmek isterim. su yangın söndürmede kullanılmaz. özellikle büyük yangınlarda.. çünkü su molekülleri ısı etkisiyle iyonlaşır ve hidrojenin yanıcı etkisiyle yangın daha da alevlenir. bu nedenle su yangın söndürmede kullanılmaz.
düz mantık kullanılarak ulaşıldığı görülen fikirdir. ayrıca oksijen yanma reaksiyonu için gereklidir ama yanıcı değil yakıcı demek daha doğru olur sanırım. her yangına da su ile müdahale edilemez. kapalı mekanlarda çok sıcak bir yangına su ile müdahale etmek buhar basıncı nedeniyle patlamaya neden olabilir. ayrıca sıcak grafit ve saf metaller suyu çözer ve hidrojen üretirler. çernobil faciasında yangını söndürmek için kullanılmış olmasa da çekirdeği soğutmada kullanılan su çekirdeğin aşırı ısınması ile buharlaşıp patlamaya neden olmuştur. su buharının zirkonyum ile tepkimeye girip hidrojen açığa çıkarması da bir başka patlama nedenidir. bu boş başlığa fazla ciddi entry oldu galiba.*
bileşiğin, kendini oluşturduğu elementlerin özelliklerini taşımadığını bilmeyen yazar söylemidir. misal, demir sülfür bileşiğinde de demir mıknatısı çeker, kükürt ise su içinde yüzer fakat demir sülfür ne mıknatısı çeker ne de su içinde yüzer. **