3 Kasım 1996 Balıkesir'in Susurluk ilçesine 7 kilometre uzaklıkta, Uçakyolu mevkiinde, saat 19:30'da meydana gelen trafik kazasından sonra meşhur olan içeceğimiz (bkz: susurluk kazası)
gerçeği, bira bardağını andıran bardaklarla sunulur/satılır.
köpükler o bardağın üzerine, kenarlarına taşmıştır.
ayrana ulaşmak için o köpükleri aşmaya çalışırsınız bir süre, ağzınız yüzünüz bembeyaz olur. bıyıklı erkeklerin kabusudur.
kazadan sonra meşhur olmuş olduğunu iddia etmek gülünçtür.
ayrandan çok köpük olan içecek. çok fena bıyık yapar.
asıl numara olan köpüğün susurluktan değil, ayran çeşmesi fikrinden kaynaklandığını düşündüren sıvı yoğurt *
çiğ börekle süper gider, "otobüs molaları neden yarım saat? 2 bardak içsem otobüse kusar mıyım? donuma bızlar mıyım?" dedirtir.
bol köpüklü olmasının dışında bir özelliği yoktur. tadı bildiğiniz normal ayran. boşuna susurluk'a gidip de paranıza kıymaya değmez, evde kendiniz de yapabilirsiniz. ''yok ben safım. illa gidip orada içecem.'' diyorsanız siz bilirsiniz.
yasadır yörsandır dersen bu ayranı hafife alırsın tabi. susurluğun yolu duble yol olmadan önce ticari hayatına devam eden bir çok işletmede hasını içebilirken, bugun fast ve food olarak satılır. e tabi o ayran fast e gelmez, food a da nanik yapar. sucuklu tost ile tüketildiğinde dili damağı mahveder. insan bir kupa bir kupa daha diye çılgına döner.
bildiğin normal ayran, ki bu yöresine öresine göre onlarca farklı bir tattır, susurluk ayranından tatlı olur. susurluk ayranını içip de uyumayan adam kahve içince uyur. yani vücudda bir terslik, bir kıllık vardır.
neyse efenim susurluk ayranı aynı bir çok kebepçıda satılan açık ayran gibi ekşimesiyle köpürmesiyle ünlüdür. olayın yerinde artık içine ne katıyorlarsa tadından yinmez.
not: yayık ayranıyla aynı kefeye koyan adam varsa beri gelsin.