susurluk skandalı sonrasında, farkındalık yaratmak için attığımız slogandı o zamanlar. sonrasında ise susturulduk. sustukça ayaklar baş oldu, devleti, milleti soyar oldular.
ne deyim ne atasozu olup bir söylem den ibarettir.
bu sozu ilk defa 9 yasinda duymustum. duydugum kisi de benle yaşıttı. sira neden bize gelecek? ne sirasu bu? susmazsak ne diyecegiz? niye susmuyoruz? derken anlamisiz gitmisiz anlamini.
küçükken bu sözü hep yanlış anlardım, susma sustukça sıra sana gelecek, susunca konuşma sırası sana gelecek sus o zaman neden konuşuyorsun ki diye, şimdi değil arkadaşım küçükken, bir meslek vardır ismi avukat, insanların haklarını savunurlar konuşarak, susarsanız hiç bir şeyi savunamazsınız susmayınız efendim susmayınız.
sadece devlet güçlerine karşı kullanmaması gereken müthiş söz.bu söz dünyadaki her haksızlık için geçerli.. iyi niyetle bir şey yaptığı için tutuklanan insan için de söylenmeli ve ses çıkartılmalı,engelli kıza tecavüz ettiği halde salıverilen insana da susulmamalı ya da savaşlara..kısaca tüm haksızlıklara.
Martin Neilmöller adlı alman tarafından resmen somut örneği verilen mükemmel doğru söz.
Naziler komünistler için geldiğinde sesimi çıkarmadım; çünkü komünist değildim.Sosyal demokratları içeri tıktıklarında sesimi çıkarmadım; çünkü sosyal demokrat değildim.Sonra sendikacılar için geldiler, bir şey söylemedim; çünkü sendikacı değildim.Benim için geldiklerinde, sesini çıkaracak kimse kalmamıştı. (Martin Neilmöller)