Türkiye'nin 6 minareli tek selatin camisi, Mimar Sinan sonrası klasik mimarinin en büyük ve en önemli eseridir. şöyle bir hikayesi olduğu söylenir bu caminin:
''Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiştir ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşınca, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa bu emri güya yanlış işiterek 'altın' sözcüğünü ''altı'' yaparak camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir.''
rivayete göre ayasofya yapıldığı zaman bundan büyük bir camii ve kıble yapılamaz denilmiş. padişahım çok yaşa 1. ahmet'te nispet yapar gibi karşısına hem yapı olarak hemde kıble olarak daha büyük bir camiyi dikmiştir.
birinci ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında yaptırılan camidir. mimari başarısından çok içindeki çinilerle ün yapmıştır. 20000 in üstünde çini pano, 260 tane penceresi vardır. çinilerde mavi ve turkuaz egemendir. marmara adası nın beyaz mermerinden yapılma mihrap ve minber, kapı ve pencerelerdeki sedef işlemeler orjinaldir. mihrapta hacer-ül esved den bir parça görülür.
mimarı sedefkar mehmet ağa olan, zamanın padişahının ayasofyanın azametine binaen altın minareli cami yaptırmak istemesiyle,engellenmek için yanlış anlama bahane edilerek altı minareli bir cami yapılmasıyla sonuçlanan eser.