sulh ve selameti osmani

entry1 galeri0
    1.
  1. 14 Ocak 1919’da kurulan Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası’nın milli mücadeleye karşı olduğu, padişah ve halifeye bağlı kalarak ve ingilizlerin direktiflerine uyarak devletin kurtulabileceğini savundukları hakkında genel bir kanaat vardır. Cemiyetin ilk genel başkanı ismail Hakkı Paşa, Yeni gün gazetesine verdiği mülakatta vatanın bağımsızlığının sağlanması hususunda milli mücadelede yanlılarından farklı düşünmediğini ortaya koymaktadır.

    Sulh ve Selameti Osmaniye Fırkası, bir parti mi bir cemiyet mi olduğu konusunda farklı görüşler olmakla birlikte, cemiyetin ilk Genel Başkanı ismail Hakkı Paşa, Yeni Gün gazetesine verdiği mülakatta farklı görüşleri içinde barındıran bir parti olduğunu belirtmektedir. Partinin içersinde liberal ve muhafazakar kimseler de vardır. Sulh ve Selamet Fırkası ile Selamet-i Osmaniye Cemiyeti’nin birleşmesiyle teşekkül etmiş, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına yönelik görüşlere şiddetle karşı çıkarak kurtuluşu, Osmanlı şemsiyesi altında görmüştü.

    Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cengiz Dönmez, Milli Mücadele Döneminde Anadolu’da Faaliyet Gösteren Zararlı Cemiyetler” adlı makalesinde fırkayı manda ve himaye yanlısı göstermektedir. Oysaki Milli mücadelenin etkili isimlerinden Kazım Karabekir, Refet Bele, ismet inönü gibi kimselerde aynı tarihlerde manda ve himayeyi savunmaktadır. Milli mücadele yanlılarının Manda ve Himaye’ye kesin karşı çıkışları 1919 Eylül’ünde gerçekleşen Sivas Kongresi ile olmuştur. Milli Kongre, Şark Vilayetleri Müdafai Hukuk, Redd-i ilhak cemiyetleri bu tarihlerde Manda ve Himayeyi savunarak Osmanlı’nın kurtuluşunu ABD’nin desteğinde aramışlardı.

    http://www.dunyabulteni.n...aber&ArticleID=149993
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük