sualtı fotoğrafçılığı

entry3 galeri4
    1.
  1. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2246549/+

    Sualtı fotoğrafçılığı, fotoğraf branşları içerisindeki en zor disiplinlerden biridir.

    Doğal yaşam ortamımızın dışında tüpten hava solumak zorunda olduğunuz, ışığın kırıldığı, görüşün düşük olduğu bir ortamda dengenizi sağlayıp, özel bir kılıf (housing) yardımıyla suyun altına indirdiğiniz fotoğraf makinenizle çekim yapılabilen, Suyun altında ışığın yoğun olarak kırılması nedeniyle harici ışık kullanımının da zorunlu olduğu bir uğraştır.

    Sualtında serbest dalış (şnorkel) veya tüplü dalış (scuba, aletli dalış) ile fotoğraf çekilebilmektedir. Serbest dalış nefes tutarak yapıldığından sualtında kalabilme süresi kısıtlıdır. Elbette bu konuda eğitim alarak ve antrenman yaparak sualtında kalma süresini artırabilirsiniz. Tüplü dalış yapabilmek için yetkili bir dalış merkezinden eğitim almak zorunludur. Sualtı fotoğrafçılığında tüplü dalışın daha çok tercih edilmesinin nedeni, sualtında geçirilen sürenin uzun olması dolayısıyla çok dinamik bir ortamda en iyi kareyi alabilmek için yeterli beklemeyi yapabilmektir. Dalış eğitimi bu işin sadece başlangıcıdır. iyi bir sualtı fotoğrafçısı olmanın yolu, dalış becerilerinin de iyi seviyede olmasını gerektirir.

    Sualtı fotoğrafçılığında kullandığımız kameralar ve temel fotoğraf kavramları karada kullanılanlar ile benzerdir. Fotoğraf çeken herkesin aşina olduğu DSLR, aynasız veya kompakt kameralar, uygun kılıflar ile sualtında da kullanılmaktadır. Alan derinliği, hareket izlenimi gibi temel kavramlar da aynıdır. Farklı olan sualtındaki ortamdır. Havadan yaklaşık 800 kat daha fazla yoğun olan bir ortamda çekim yaparken amacımıza uygun lens kullanılmalıdır. Yoğunluk ışığı kırmakta ve görüşü azaltmaktadır. Bunun yanı sıra planktonlar, mikro organizmalar ve partiküller de görüşü olumsuz şekilde etkileyebilmektir. Dolayısıyla çekim yaparken mümkün olduğu kadar konuya yaklaşmak, yani konuyla aramızdaki su miktarını azaltmak esastır. Bu nedenle sualtında ağırlıklı olarak ultra geniş açı, balık gözü ve makro lensler kullanılmaktadır.

    Sualtı fotoğrafçılığındaki temel harici ışık kaynağı sualtı flaşlarıdır. Çeşitli özellik ve ebatlarda olabilen sualtı flaşları bu amaç için tasarlanmış amfibik ürünlerdir. Bazı fotoğrafçılar karada kullanılan flaşları özel kılıflar yardımıyla sualtında kullansalar da genel tercih sualtında kullanmak için özel olarak üretilen sualtı flaşlarıdır. Nedeni de ebat olarak küçük ve hafif olmalarıdır. Sualtında güç olarak en çok tercih edilen rehber numarası 20-24 aralığındaki flaşlardır. Özel amaçlar için daha güçlü flaşlar kullanılabilmektedir fakat sualtında ışık çok güçlü kırıldığından tercih, ışığı daha uzağa iletmek yerine konuya yaklaşmaktır.
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Bilgilendirici güzel bir entrymize ev sahipliği yapan başlığımızdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük