Barajlarımızın can çekiştiği bu günlerde toplum olarak dikkate almamız gereken bir husustur. Suyumuz bitti bitecek derken sabahtan akşama kadar çim sulamanın bir manası yoktur. Tasarruf sırasında bu kadar su tasarrufuyla mı kıtlıktan kurtulacağız gibi sorular akla gelebilir. Tasarruf edilen su miktarını vatandaş sayısı ile çarptığınızda sonuç açıkça görülecektir. Akşam evlerinin etrafını evliya mezarlığı gibi ışıl ışıl donatan villa sahipleri de ayrı bir hikayedir.
yapilmasi gereken hadisedir. her allahin gunu yagmur yagan ingiltere bile hortumla araba yikayana cok buyuk cezalar kesiyor. ama bu is cezayla degil bilincli bir toplumla basarilir. bir misal, ingilterede bir cok evde kurulan yeni bir tesisat sistemi var. bu sistem yagmur sularini biriktiriyor ve sizin sifonunuzu dolduruyor. yani pisliginiz icme suyuyla degil, yagmur suyuyla temizleniyor.
yaşamın en kıymetli varlığı olan bitkiye, insana, hayvana hayat veren, bu güzel mucizenin tükenmekte olduğunun anlaşılmasıyla hayata geçirilen geç kalınmış bir önlemdir... çok basit tedbirlerle su tasarrufu yapılabilir. işe ilk önce sulu şakalar yapmayarak başlanabilir. buradan sesleniyorum kütfen sulu şakalar yapmayın sevgili uludağ sözlük okurları.
31 Ekim dünya tasarruf günü ile gündeme gelen, büyük küçük hepimizin dikkat etmesi gereken mevzudur.
Bursada okullarda tasarruf eğitimi verildiğini biliyorum mesela. herkes böyle bir seferberlik başlatsa müthiş olur.
sulamada su tasarrufu için sulama kooperatifleri kurulmuştur. her bir tarım ürünü için gerekli su miktarı belirlenmiş ve bu değerler üzerinden dopru zaman aralıklarında sulama yapılması için mekanizmalar geliştirilmiştir. bu da bir adım.
ciddiye alınması gereken şeydir. çünkü su, hayattır; hiçbir canlı susuz yaşayamaz. iklim değişikliği sebebiyle susuzluk çekmemek için şimdiden akılcı tasarruflar uygulanmalı.