yüzerken kuyruk ve arka bacaklarinini kullanirlar ve 8 dakika boyunca su altinda kalabilirler. yasam alanlari sadece sular degildir, gerektiginde karada da yasayabilirler ve saaatte 29 km hiz ile haraket edebilirler. genelde geceleri aktiftirler ama gündüzleri de aktif olabilirler.
cok yüksek metabolizmaya sahiptirler bu yüzden günde vücut agirliginin %10-25´i kadar besin alirlar.
Bazi türleri su sicakligina göre yemek yeme aliskanliklari da degisir. örnegin; 10°C´lik suda yasayan su samuru saatte bir 100 gram balik yer. Bircok cinsi ise 3-5 saatte bir ava cikarlar.
genelde diskilari ile iletisirler. erkekler tekil yasamayi tercih ederler. disiler ise; cocuklari ile birlikte bir aile ortaminda yasarlar. ciftlesmeleri kis sonlarinda yada bahar baslangiclarinda gerceklestirirler. Dogurduklarinda 5 cocuk dünyaya getirebilirler.
hakkindaki ilginc bilgiler:
- köprülerden nefret ederler. Yüzerken bir bir köprü altindan gecmek zorunda olduklarinda, suyun kenarina cikip, o kisimi yürüyerek gecerler. sebebi henüz bilinmiyor.
- tüy sayisi hakkinda farkli yorumlar var. Ciltlerinin 1 cm²´sinde 70000 adet tüy oldugu düsünülüyor. Bu oran insanlarin kafasinda 200 adet.
- gevsek derileri sayesinde vücutlarinda cepler olusturabiliyorlar ve buralara da yiyeceklerini depolama imkanlari olusuyor.
- erkekler bazen bebek su samurlarini esir alirlar. Anne su samuru erkege balik verdiginde bebek su samuru serbest kalir.
- bir söylentiye göre kakalari menekse kokusu ile ayni.