yüksek basınçlı (4.100 bar) suyun çok ince bir uca sahip kesim kafasından çıkması prensibiyle çalışır.bu basıncın elde edilmesi ve kontrolünün sağlanması çok yüksek mühendislik bilgisini ve çok gelişmiş makine konstrüksiyonunu gerektirmektedir. Aşındırıcılı Su Jeti 1,6 mm den 200 mm ye kadar kalınlıktaki tüm maddeleri kesebilir.
teknelerde bu sistem basitçe su jeti nozulunun içindeki şafta bağlı türbin ve onu döndüren ana makina olarak düşünülebilir. ana makina şaftı, şaft türbin pervanesini döndürür. Nozulun su giriş kesiti geniş, çıkış kesiti ise dar olur. Türbin pervanesi ana makina ve ona bağlı olan şaft yardımıyla döndüğünde bernouli yasasına göre basıncın yüksek olduğu geniş kesit ile dar olan kesit arasında basınç farkı oluşur. geniş olan kesitte basınç yüksekken dar olan kesitte basınç düşer. basıncın düşük olduğu yerde akış hızı yüksek, basıncın yüksek olduğu yerde akış hızı az olur. giriş ucunda hem bu yasaya göre (vakum etkisi: yüksek basınçtaki akışkanın düşük basınca hücum etmesi) hem de nozul turbininin yardımıyla vakum oluşur (basınç farkı). vakumlanan su yüksek hızla çıkış yaptığında itme kuvveti yaratır. Manevra kabiliyeti yüksektir. Nozul küresel şekilde sağa sola hareket eder bu sayede tekne de yön alır. Tekne ileri hareket halindeyken durmasına gerek kalmadan geri hareketi için su jetinin ayrık ters suyolu olukları (split reverse duct) hidrolik pistonlar yardımıyla suyun çıkışına iner ve suyun yönünü tekne başına yönlendirir ve tekne, üzerindeki dirençleri sıfırlamak için beklemek yerine ana makinadan faydalanmış olur, tekne hızlı bir şekilde yavaşlar ve durur sonra geri geri gitmeye başlar.
verim olarak geleneksel pervaneler %60 verime sahipken (<20 knot) su jeti %80-85 (40-50 knot) verime sahiptir. fakat su jeti yüksek hızlarda verimlidir çünkü akış oranına bağlıdır. hız arttıkça tekne formuna bağlı olarak akış debisi de artar.
Diğer aparatlarına girmiyorum. staj defterime yazacağım buralarda dursun.