Bu saçma yapının kendiliğinden veya taş devrinden kalma olduğuna inanan aptaldır. Neden ley hattı üzerinde? Benim görüşüm insanları etrafında döndürerek birilerinin çeşitli ibadetlerine enerji kaynağı topluyorlar.
Not: taşlara dokunmak yasak çünkü herhangi bir test yapılır diye korktukları için. Bir kere bu yapılar o kadar eski olsa şuan bu koca taşlar kum tanesi kadar parçalanmış olurdu.
Stonehenge, tarih öncesi dairesel taş anıt, mezarlık ve arkeolojik sit alanı. ingiltere'de Wiltshire, Salisbury’nin yaklaşık 13 km kuzeyinde bulunuyor. Neolitik Dönem’den Tunç Çağı’na geçiş sırasında MÖ 3000 ile 1520 yılları arasında altı aşamada inşa edilmiş. Tarih öncesi bir taş çember olarak, post-lento oluşumunda düzenlenmiş yapay biçimli sarsen taşları ve 160-240 km uzaklıktaki daha küçük mavitaşlarının uzak kökeni nedeniyle benzersiz.
bazı araştırmalara göre uzaylıların yaptığı yapıtlardan biri olarak kabul ediliyor. olduğu dönemde bu yapıtları yapacak hiç bir teknolojinin olmaması bu durumu akla getiriyor.piramitler ve stonehenge dünyanın yedi harikasıdır ve yapıt olarak en iyisidir diyebilirim.
jan egeland ile birlikte ylvis'in müzik bilgisi, yorum kalitesi ve şarkı sözü yazmadaki yaratıcılığını sonuna kadar tavan vurdurduğu, kendini dinlendiren şarkılardan biri.
esrarı bugün bile süren ünlü yapı. gündönümü şenliklerinin burada kutlandığı rivayet edilir. çevresinde yapılan kazılarda bir sürü antik araç gereç bulunmuştur.
Az önce varlığını öğrendiğim yapı. Bu ağır taşların bu bölgeye 250 km civarından getirtilmesi ne entersandır. Buzullar vasıtasıyla bölgeye savrulduğu ifadesi yerini sallar yan yana getirilerek deniz yoluyla gerçekleştirilmiştir iddiası almıştır.
antik yapi taslardan olusmus ve ic ice gecmis daireler halindedir. harabe durumunda kalintilar ancak gunumuze kadar gelebilmistir. antik cag bilgeliginin en onemli simgelerinden biridir. avon nehrine uzanan patika yoldaki kalintilar uzerinde figruler vardir.
bazi kaynaklarda bir ibadet yeri oldugu ve paganlarin hac ve ibadet mekani olarak kullandigi belirtilir.
m.o. 2100 yilinda insaatinin basladigi yapilan arastirmalarda ortaya cikiyor. ancak stonehenge, ozellikle son yuzyil icinde bir cok arkeolojik ve bilimsel arastirmalarin konusu olmus, arastirmalar sonucunda ise 30 dikili tas bulundugu ve gunumuze bunlarin yalnizca 17 tanesinin geldigi gorulmektedir. bu taslarin her biri 7 mt. boyunda 50 ton agirligindadir.
mö 2900 e tarihlenen mevsim ölçer.
zaman kavramının ya da takvimin bilinmediği karanlık çağlarda insanoğlunun doğa ile mücalesini mevsimsel olarak sürdürmeye çalıştığı çağların abidesi.
güneşin doğuşu ve batışı izlenerek mevsimlerin belirlenmesi esasına dayalı bir tür güneş saatinden söz ediyoruz.
güneşin kutsal olduğunu da hesaba kattığımızda, hayatı sunan güneşin yol göstericisi olan stonehege de insanoğlu için kutsaldı.
hatta diyebiliriz ki o çağların kabesi idi.
mitolojilerde geçtiği üzere büyücü merlin bu taşları yüzlerce mil öteden sihir yaparak getirmiştir. milattan önce 3000 yıllarında yapılmış olan bu tapınak o zamanlar ingiltere'nin en büyük mezarlığıydı. taşlar belli bir düzen halinde sıralanmıştır. bu düzen astronomik öğelerle ve güneşin geliş açısıyla alakalıdır.
ingiliz tarzı bir marketing harikasıdır, daha da ötesi yoktur. tamam taşlar oraya taşınmıştır, ilkel şartlarda bu çok zordur ancak bunun ötesinde de abartıldığı kadar değerli bir kültür mirası değildir. piramitlerle vs. karşılaştırmak, kıyaslamak abesle iştigal değil basbayağı embesilliktir.
büyük ihtimalle zamanında orada yaşamakta olan keltler, mısır'da ya da meksika'dakine benzer bir tapınak mezar inşaasına giriştiler. birkaç kayayı üstüste koyunca baktılar ki öyle dışarıdan göründüğü gibi kolay değil, 3-5 taşı ortada bırakıp gittiler.
dıştan bakıldığında ancak böyle düşündüren bir gecekondu, yarım kalmış kaçak inşaat görüntüsüne sahiptir.
ağırlıkları elli tona kadar ulaşan bu otuz taşın, gallerdeki preseli tepelerinden stonehenge'e dört yüz kilometre boyunca nasıl taşındığı hala çözülememiştir. günümüzde stonehenge'e bir çok anlam yuklenmektedir:güneş ya da ay tapınağı, yıldız takvimi, ölü ataların kenti, şifa merkezi, tanrıların taştan sureti, mevki ve gücün simgesi gibi. ancak bu yargıların hangisi veya hangileri kesin doğru olduğu hala yanıtlanamamış bir bilmecedir. işte 4500 yıldır onu gizemli kılan neden de bu olsa gerek.
"middle of the nowhere" diye anilan ingiliz tarihinin karanlik caglarina ait olan ve neden yapildigi hala tam olarak anlasilamamis yapidir. hakkindaki tartismalara "stonehenge mystery" konulu pek cok kitaptan ulasmak mümkündür.
tarihi değerini bir kenara bırakırsak,ingiltere açısından bir pazarlama harikasıdır.anadoludaki tarihi eserlerin ziyaretçi sayısıyla karşılaştırırsak nedeni kolayca anlaşılabilir.***