steven pinker

entry2 galeri0
    1.
  1. 1954 doğumlu, Harvard üniversitesi psikoloji bölümü öğretim üyesi. Ayrıca mit'de de dersler vermektedir.
    Görsel bilişim yetileri (algı, öğrenme, mantık yürütme becerileri) ile dil psikolojisi alanlarında yürüttüğü araştırmalar çeşitli ödüller kazanmıştır.
    how the mind works ve the language instinct isimli kitapları da birçok ödüle değer görülmüştür.
    cognition dergisinin editörlerinden birisidir.

    words and rules theory'yi öne sürmüştür.
    "bir çocuk, prensipte sonsuz olan bir dili, çevresinde konuşanların kısıtlı örneklerinden nasıl çıkarır? çocuklar hemen hemen konuşma becerisini, ebeveynlerinden etkilenerek, geri beslemeyle kazanmazlar. ebeveynler, çocuklar her hata yaptıklarında hatalarını düzeltemezler veya her hata yaptıklarında onları uyarmazlar. küçük çocukların cümleleri çoğu zaman gramere uygun değildir. öyle olsa, ebeveynlerinin onları gün boyunca azarlamaları gerekirdi." (words and rules)

    "to acknowledge human nature, many think, is to endorse racism, sexism, war, greed, genocide, nihilism, reactionary politics, and neglect of children and the disadvantaged. any claim that the mind has an innate organization strikes people not as a hypothesis that might be incorrect but as a thought it is immoral to think."

    “doğa size nasıl yaşamanız gerektiğini dikte etmez. hayatımı çocuksuz, çoğunlukla yazıp okuyarak, araştırmalar yaparak, etrafta dolanarak yani genlerimi etrafa yaymakla ilgili kutsal emirleri ciddiye almadan yaşadım. darwinci standartlara göre korkunç bir hata, zavallı bir kaybedenim. ama böyle olmaktan mutluyum, ve eğer genlerimin bununla ilgili problemleri varsa kendilerini göle atabilirler.”
    0 ...
  2. 2.
  3. (doğum 18 Eylül 1954), ünlü bir Kanadalı-Amerikalı deneysel psikolog, bilişsel bilimci ve popüler bir yazardır. Pinker, evrimsel psikolojinin ve bilgisayarlı zihin kuramının savunucusu olarak da bilinir.

    Pinker’in akademik uzmanlıkları, algı, görsel kavrama, dil gelişimi ve çocukta dil gelişimidir. O daha çok dilin bir içgüdü olduğu ya da doğal seçicilik sonucunda biyolojik uyum süreciyle geliştiği düşüncesiyle tanınmıştır. Pinker, dilin doğuştan olduğunu kabul etmekle birlikte, evrimsel yaklaşımı dolayısıyla Noam Chomsky ve diğerlerinden ayrılır. Dil içgüdüsü (1994), Zihin Nasıl Çalışır? (1997), Kelimeler ve Kurallar (2000), Boş Levha (2002) ve Düşüncenin Malzemesi (2007) adlı kitapları mevcuttur. Pinker'in kitapları New York Times tarafından en iyi satan kitaplar ödülüne layık görülmüştür.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Steven_Pinker
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük