balondur, boş bir adamdır. ölmüştür, ve türk televizyon kanalları dahi insanlığa bir faydası olmuşcasına yad etmiştir. insanlığa değil, kapitalizme katkısı olmuştur. kapitalizm ise insalık değildir. dehaymış kendisi, he damına çıkayım dehaydı. siz de yuttunuz bu kapitalist pompalamayı.
büyük işler başarmış... ne yapmış lan bu adam? nedir bu 'büyük' iş? ha kimi mallar jobs denince kapitalizm muhabbeti çıkaranlara mal demiş bir yerde. düdüğün oğlu, jobs denince kapitalizm muhabbeti geçmeyecekte ne geçecek? öldüğüne tahmin edeceğiniz gibi bir gram üzülmedim, sevinmedim de. insanlar doğar ve ölür, kanser ise takdir-i ilahi. kendisi paris'teki eyfel kulesi gibidir. şaşası ihtivasından büyüktür. ha bir de dünyadaki her insanda bir anısı varmış, breh, breh, breh.
Steve Reyiz iş yaşamında asla laubali değildi ama süpriz şakalar yapmayı da çok seviyordu.
2007'de Macworld'de iPhone'u tanıttığı sırada sahnede canlı olarak Starbucks'ı arayarak 4000 tane sütlü kahve siparişi vermişti. *
bu adam yaşasaydı teknolojiye yön veren, tekel bir marka yaratabilirdi.
neyse ki ömrü uzun sürmemiş, kanser olduğunda doktorlarına, bana bırakın ben hallederim deyip bitkisel-doğal yöntemlerde çözümü aramış..
evet hizmet aşkı, işkolik olabilir. ama adam gerçekten çok kurnaz. akıllı olmak başka kurnaz olmak başka.
kendi operatör ağını kurmayı bile düşünmüş.
misal iphone alıyorsun içinde gömülü simkart var. dolayısı ile numarası da üzerinde falan.
kasasındaki tüm para ile androidi harcamaya hazır olduğu sinyallerini vermiş ama ömrü yetmedi.
zaten samsung htc gibi firmalara açtığı davalar da bunu gösteriyor..
jerry manock' (apple da tasarımcı) la yapılan bir röportajdan alıntı:
--spoiler--
jobs'a ne tür bir pazar payına sahip olmak istediği sorulduğunda, şunu söylemişti: "hepsini istiyorum. yüzde 100'ünü istiyorum."
--spoiler--
birkaç yazar arkadaşın belirtip yazarın en aslî vazifesi olan yazma fiiline üşendikleri gibi, fbi tarafından soruşturulmuş kişilik. jobs 1991 yılında hükümette görev alabilirmiş ama olmamış.
steve jobs, atari'dekilere işi bırakıp hindistan'daki bir guruyu aramaya gideceğini söyleyince al alcorn, bunu ilginç buldu. "gelip bana baktı ve 'gurumu bulmaya gidiyorum' dedi. ben de 'hadi ya, super! bana yazarsın artık!' dedim.
masraflar için para isteyince de "hastir ordan! dedim.
geleceği görüp insanların neyden hoşlanacağını kestirebilen pazarlama ve satış dahisi. insanları avcunun içine almak konusunda da kendini yetiştirmiştir. doğuştan gelen bir iletişim becerisinin de bunda payı yok değil. diğer patronlardan farkı ise gerektiğinde şirketi batırabilecek cesur hamleler yapabilmesiydi. ve bu hamlelerin çok azında başarısız oldu çünkü insanları kendi ürününe yönlendirebilecek bir yeteneği vardı: keynotes. şovunun her ayrıntısına olan titizliği elbette ki ürünlerine de yansıyordu. ürünlerindeki her parçanın harikulade güzellikte ve kusursuzlukta olması gerekiyordu. ve kendi kafasında olan şeyler olmalı, olmayan şeyler ise olmamalıydı. iphone gibi bir telefonda bluetooth bulunmamasının sebebi de budur. pixar'ı kurduğunda yeni yapılan binanın tuvaletlerinin girişlerindeki tabelaların gri tonunun hangi ton olacağı konusunda bile günler boyu tartışan bir estetik manyağıdır. ve apple mecburen iki döneme ayrılır: steve dönemi ve steve sonrası dönem. şirkete kendi gibi düşünen insanları doldursa da, hiç kimse asla ipleri onun tuttuğu gibi tutamayacak, istediği bir şeyde onun gibi diretemeyecek ve o kadar başarılı olamayacaktır. çünkü o steve jobs'tır.
edit: walter isaacson'ın yazdığı steve jobs kitabı sevilenleri tarafından alınıp okunmalıdır efendim. jobs'ın ne denli etkileyici bir adam olduğunu gözler önüne sermiştir biyografisi. şu sözü de meşhurdur jobs'ın: insanlar onlara bir şey sunmadan ne istediklerini bilemezler. işte sahne şovlarının amacı da buydu: insanların ne istediğine karar vermek.
steve jobs ölmeden androide çalıntı diyerek ve bütün parasını onu yok etmeye harcayacağını söylemiş ve büyük bir hırsız olarak kendisinden çalındığı ürünün kendi ürettiğinden daha büyük yerlere geleceğini gördüğü için olmasın? google ucuz işçiliği pahalıya satıp açık kaynak kodlu sistemin paralı olarak satıldığı apple'ın yapamadığını cüzi ücretle bütün firmalara işletim sistemi vererek göstermiş. ios ve symbian dahil ileride hepsini devirecek güç olmuştur. burada android fanatizmi yapmak istemem ben sadece kaliteli olanın yanındayım. her yeni telefonda bir özellik ekleyerek insanların iliğini kurutan bir sömürgeciden yana kesinlikle değilim. seteve jobs'un ölümüne üzülüyorum en azından kötü zamanlarında bu hızı yavaşlamıştı şimdi yerini daha genç soyguncular alacak.