Stelios Kazantzidisten gecikmiş Türkçe bir merhaba!` adlı bir albüm var. akşamın bir vakti 7. caddede bir müzik mağazından yükselen eskilerden bir şarkı. sözler türkçe, aksan ise tatlı bir yunana ait gibi. "girelim!" diyerek arkadaşımı sürüklüyorum mağazaya, insanlar anlam veremiyor bu telaşıma bakıyorlar şaşkın şaşkın. şarkı beni öyle bir çekiyor ki içeriye. sormuyorum satıcıya kimdir nedir diye, soluğu müzikçaların yanında alıyorum. hoş bir albüm kapağı karşımda. eski gazetelerden birleştirilmiş eski fotoğraflar.
hemen not ediyorum şarkıcının ismini, eve gelir gelmez ilk yaptığım şey şarkılarını bulup indirmek oldu. ** hakkında daha fazlasını merak ettiyseniz işte bu link:
insana huzur veren bir sese sahip, mübadele sebebiyle türkiye'den göçüp yunanistan'a yerleşen ve yunan iç savaşı'nda ölen bir babanın barış dolu kocaman yürekli oğlu; rebetiko müziğin piri yunan sanatçı.
haralambos kazantzidis (doğum yeri ordu-türkiye) ve gesthimani kazantzidis(doğum yeri alanya-türkiye) in 29 ağustos 1931 yılında doğmuş erkek çocukları olan stelios kazantzidis (kazancıoğlu) henüz 13 yaşındayken komünist görüşte olan babasının, yunan iç savaşında aşırı sağcılar tarafından işkence ile ölürülmesi ile yetim kaldı.
hayatındaki dönüm noktası çalıştığı fabrikanın sahibinin stelios 'a hediye ettiği gitar ile başlar. büyük uğraşlar sonrası gitar çalmayı öğrenir ve 1950 yılında bir gece klübünde çalıp söyleyecektir.
ailesi anadolu göçmeni olduğu için rembetiko (göçmen) şarkılarında ünlenecek, sadece rumca değil dönemin türkçe şarkı ve türkülerini de seslendirerek yunanistanın en büyük ve en tanınmış rembetiko sanatçısı olarak hafızalara yerleşecektir.