bütün dostlarımı selamlarım! umarım, uzun gecenin ardından gelecek olan sabahın kızıllığını hala görebilirler! ben, çok sabırsız olan ben, onların önünden gidiyorum.
Başkalarının hayatlarına, başkaları ölürken kendini güvende hissetmeyecek kadar ilgili olan yazar. Oysaki savaş sırasında latin Amerika'da savaştan epeyce uzakta ve güvendeydi.
Satranç adlı uzun öyküsünü saatler önce bitirdiğim alman filozof,yazar,deli,psikopat herif. Tam anlamıyla psikopat. Bu kelimeyi ondan başka birisi kaldıramazdı.
enemy ailen olmayi kaldiramayan, kendisini "tesadüfi yahudi" olarak tanimlayan, arnold zweig ile akrabaligi olamayan ve intihar eden enfes yazar.
ayrica karisini yahudi olan sekreteri ile aldatmistir.
karısı lotte ile birlikte intihar etmiş yazar. ayrıca "yüreğin ölümü"nü okuduktan sonra, zweig'in freud'dan daha iyi bir psikanalist olduğunu iddia edebilirsiniz.
bas ucu kitaplarımdan birinin yazarıdır -satranc- mükemmel bir kitap, mükemmel bir yazar. kitap inceciktir hatta uzun hikaye diye gecer. ama öğreneceğiniz cok sey var mutlaka okuyun, okutun.
"Aşkın karşılık bulması bütün yazarlar için insanlığın cennetidir. Ama Dostoyevski'nin cenneti daha yüksektir. Kucaklaşmak henüz birleşmek değildir ona göre, ahenk henüz yekpare bir birim değildir. Onun için aşk bir mutluluk hali, bir denge değil, daha yüksek düzeye çıkarılmış bir çatışma, ebedi yaranın daha yoğunlaşmış acısıdır ve bu yüzden bir ıstırap anı, ortaklaşa acılardan çok, daha güçlü bir hayattan ıstırap duymaktır. Dostoyevski'nin insanları birbirlerini sevdikleri zaman durmak dinlenmek nedir bilmezler. Tam tersine, onun insanları asla aşkın aşkla karşılık bulduğunu hissettikleri andaki kadar varlıklarının bütün çatışmalarıyla sarsılmazlar, zira kendilerini aşkın taşkınlığına bırakmazlar, tersine onu daha da arttırmaya çalışırlar"
Benim bir kütüphanem var, her bir rafını kendimce kodladığım.
Bir rafın adını(kodunu) sizinle paylaşmak istiyorum.
Rafımın ismi;
Yön verenler.
Okuduğumda, aydınlığa ulaştığımı hissettiren, Hayatıma yön verebilecek kitaplar var bu rafta.
Stefan Zweig yazdığı romanlarıyla,kişiliğiyle,ölümüyle 'yön verenler' adlı rafıma kitaplarını koydurtmuştur.
Teşekkürler stefan.
Yönümü şaşırdığımda, kitaplarını okumak iyi hissettiriyor.
Öykülerinden çok anılarını sevdiğim yazar.
Özellikle "Dünün dünyası" hem yazarın karakterine, hem de dönemin avrupasındaki entelektüel ve sosyal hayata ışık tutan bir kitap. Faşistler avrupa'yı adım adım dönüştürürken, başlangıçta toplumdaki aymazlık ve duyarlı bir insanın gelişmeler karşısındaki çaresizliği o kadar canlı anlatılmış ki bazı bölümleri okurken insan göz yaşlarını tutamıyor.
hümanist bir avrupa aşığı avusturyalı yazar. bu nedenle zamanında teodore herzl'in siyonizm davasına destek talebini geri çevirmiştir. hiçbir siyasi söylem içerisinde olmamasına rağmen hitler'in yaktırdığı kitapların listesinde bir numarada zweig'ın kitapları vardır.
edebiyat dışındaki tek tutkusu el yazması koleksiyonudur(da vinci, balzac ve mozart'in el yazmalarının içinde yer aldığı). hitler rejiminden kaçarken koleksiyonunu kaybetmiştir. kendini intihara götüren büyük üzüntülerden birisi budur.
kendisinden bir alıntı ile noktalayalım:
"beni hep yaratış süreci memnun etmiştir, yaratılan eser değil."