gayet doğal olandır ve hatta olmaması imkansız bir şeydi. aynı uygulama rusya'da da vardır ama siz bunu nereden bileceksiniz değil mi...
size şöyle bir örnek vereyim. örneğin bulgaristan, romanya, macaristan gibi doğu Avrupa ülkelerinde steam üzerinden satılan oyunlar euro üzerinden satılıyor. lakin maaşlar oldukça düşük olduğu için, (örneğin Bulgaristan'da 270 euro ve de çoğu doğu avrupa ülkesinde maaşlar bu şekildedir, Yunanistan hariç ama onlar ayrı neyse) insanlar bir oyuna Türkiye'den 7 kat fazla para ödemiş oluyor. neden? çünkü steam Rusya ve Türkiye gibi doğum oranı yüksek ve de nüfusu 50-60 milyon üzerinde olan ülkelere kendi para birimlerinden satıyor bir oyunu toptan kazanç kafasıyla. haliyle de rusya yıllardır satılan oyunlara kdv, ötv benzeri vergiler yüklemişti.
mesela yeni çıkan bir oyundan örnek vereyim sizlere, yani pc'ye yeni çıkan bir oyun, red dead redemption 2 en son indirimli haliyle 44.5 euro idi 270 euro maaş alan bulgaristan, macaristan ve romanya gibi ülkelerde. türkiye'de ise fiyatı 180 tl idi... rusya'da ise ne kadar olduğunu siz düşünün. yani türkiye'de oyunlar zaten ucuz ve de steam kendi eliyle ücretleri doğu avrupa ülkelerinde bilinçli bir şekilde yüksek tutup belli bir parayı o ülkelere öderken bize karşı bunu yapamıyordu. o yüzden eklendi bu vergi. şimdi anladınız mı? umarım anlamışsınızdır.
ayrıca her yazılana böyle yetişip doğrusunu, gerçeğini anlatmak çok zor bir şey. sizler aranızda az bir kitle de olsa wither 3, Pillars of Eternity, divinity original sin 2, dark souls serisi gibi şaheserleri oynamış, o evrenleri görmüş adamlarsınız. gidin araştırma yapın o kadar ingilizceniz var. insanlara biraz doğrularını anlatalım bir şeylerin. c-rpg, rpg sever herkese öpücükler.
gayet normaldir. amına koyayım neyine şaşırıyorsunuz. yurt dışından yaptığın ithalata da vergi koydular. steam için niye koymasınlar. ben size sıradakini de söyleyim. iki vatandaşın anlaşıp birbirine sattığı eşya vb. şeylerden de vergi alınacak yakında. yani tacir olmayanlarda devamlılık arz etmeden bir kez satış yapsa bile gidip vergi ödeyecek. aha buraya da yazıyorum. önümüzdeki 3 yıl içinde gelecek.
sözlükte amma oyun oynayan bebe varmış. türkiye de böyle dandik oyunlara milyonlar bağlayan binlerce ergen kitle var. devlet keriz mi şu bütçe açığı olan dönemlerde hazine bulmuş bırakır mı?
15 temmuz steam ve komüniyi bayramıdır.
Selam ve dua ile steamı milli yapıyoruz bundan sonra varlık fonuna aktarılarak ötv ve döner sermaye ile ekonomiye katkıda bulunacaktır.
Ya allaaah bismillah.
(Verdim mehteri)
steam de 105 oyunum olan biri olarak söyleyebilirim ki zaten steam in de avantajları giderek azaldı.
ilk tr lirasına geçtiğinde steam dolar kuru 1.5 tl hesaplandı ve her şey çok ucuzdu. sonra büyük firmalar euro üzerinden hesaplatmaya başladı fiyatlar giderek arttı.
bağımsız yapımlara gelen vergi de fazla olmaz zaten.
bizde yarış oyunlarına mtv bile koyarlar amk.
Eşeğin aklına karpuz kabuğu soktunuz işte yapmayın bunu.
Edit: kayıp kaçak bedeli ve trt payını yazmayı unutmuşum
Steam‘in uygun fiyat dönemi yavaştan sora eriyor gibi görünüyor. Hatırlarsanız Şubat ayının hemen başlarında sizlerle bir haber paylaşmıştık. Kutulu oyunlarla olan rekabeti çoktan kazanan Steam, Avrupa Komisyonu tarafından inceleme altına alınmış ve olay tüm dünyaya sıçramıştı.
ilk olarak, Avustralya Steam’e yüzde 10 vergiyi zorunlu hale getirdi. Diğer ülkeler de yavaş yavaş bu sisteme geçiyorlar. Steam’in en net avantajı olan düşük fiyat tarihe karışıyor. Yüzde 8 ve Yüzde 24 arasında dağıtılan vergiler oyuncuların belini bükecek gibi görünüyor.
Vergilendirme sistemine giren ilk 10 ülke şu şekilde:
isviçre: %8
Güney Kore: %10
Japonya: %8
Yeni Zelanda: %15
izlanda: %24
Güney Afrika: %14
Hindistan: %15
Sırbistan: %20
Tayvan: %5
Avustralya: %10
Evet,sizce ülkemiz de ne kadar olacaktır?
Bir oyun kendimize bir oyun devlete mi yoksa %5 veya türevleri olur?
yurtiçi bankaları diye belirtiyor. parayı yurt dışında tutmak gerek sevgili gamer kardeşlerim. işviçre dubai merkezli bir ton banka var. internetten hesap açabilirsiniz...