Türkiye'de 12 yıldır var olan fakat sahiplerinin, kendileri değil de Adana'da tombala oynatırken devamlı basılan Güven Partisi olduğu iddia edilen oluşum.
Güzel bir statüko tanımı ararken ancak (#349534)da istediğim anlamına ulaştığım kavramdır.
yorum yazan arkadaşların çoğu kulaktan dolma bilgilerle, tam da günümüz siyaset yazarlarının(!) çorba ettiği kavramların karmaşasını yansıttığını görünce yazayım dedim:
statüko demek, mevcut durum demektir. Dolayısıyla statükoyu savunan kişi, bugünkü var olan düzenin değişmesinden şikayetçi olan kişidir. Statüko yanlısı olmak değişimin karşısında olmaktır çünkü değişimin belirsizlik havası statüko için tehlikelidir, değişimden bahsetmek bile başlı başına bir risktir.
Siyasi anlamda bakıldığında, neyse ona da şurada bakalım: (bkz: statükocu)
cumhuriyete karşı olanlar tarafından cumhuriyeti korumak isteyenleri suçlamada kullandıkları kelime. statüko latincede şimdiki durum anlamına gelmektedir. eğer 28 şubat dönemiyle ilgili konuşuluyorsa o statüko yani o dönemde geçerli olan durum bitti, şimdi 2002'den beri süren ve muhafazakarlaşmanın hızla arttığı * bir dönem var. artık statüko budur ve bu konuşulmalıdır. ben de bu statükoya karşıyım.
türkiye de anlamını bilmeyenlerin sıkça kullandığı laf. genelliklede statükocular başkalarına statükocu derler ama anlamı nedir bilmezler. anlamı bir değeri korumadır yani diğer anlamı muhafazakarlıktır. statüko eşittir muhafazakarlık yani. peki niye muhafazakarlar hep başkaları için bunu kullanıyor çok garip.
son zamanlarda akp'li tosuncukların nefes almak yerine söylediği söz.
sorsan, anlat desen ne anlamını, ne geçmişini bilir ama tayyip efendi bi kere söyledi ya artık onlar sonsuza kadar kullanırlar.
ne zaman geçmişe ve bu ülkenin değerlerine bok atmak isteseler hemen statüko diye papağan gibi kitlenirler.